Μηνύματα σε δανειστές και εσωτερικό στέλνει απόψε ο Τσίπρας

Μηνύματα σε δανειστές και εσωτερικό στέλνει απόψε ο Τσίπρας

Μόνο 20'  θα μιλήσει ο πρωθυπουργός λόγω της διαδικασίας που επελέγη - Θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, θα ξεδιπλώσει τη στρατηγική του, θα ξεκαθαρίσει προς τους εταίρους ότι απορρίπτει την πρότασή τους και θα καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πουν με ποιον συντάσσονται: τους δανειστές ή την κυβέρνηση - Ερώτημα αν θα υπάρξει αναφορά σε εκλογές

Μηνύματα σε δανειστές και εσωτερικό στέλνει απόψε ο Τσίπρας
Στην πιο κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων και ενώ οι δανειστές έχουν καταθέσει μία πρόταση που είναι αδύνατο να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επιλέγει το βήμα της Βουλής για να απευθύνει μηνύματα τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή, καθώς τις τελευταίες ημέρες ειδικά η κυβέρνηση και ο προσωπικά ο Αλέξης Τσίρπας δέχονται ομοβροντία πυρών για την άσχημη τροπή που έχουν λάβει οι διαπραγματεύσεις.

Κλείσιμο
Μάλιστα η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού εκδηλώνεται αμέσως μετά την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μίλησε για «κατάρρευση της δήθεν  διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα κατέρρευσε», κάλεσε τον πρωθυπουργό «να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση» που ο ίδιος έχει προτείνει και ζήτησε να «σταματήσουν οι ανοησίες με τις εκλογές».

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη η αίσθηση και η εκτίμηση ότι οι δανειστές επιχειρούν ένα διπλό χτύπημα με την προκλητική πρόταση που εμφάνισε προ διημέρου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό: Αφενός να προκαλέσουν πρόβλημα στη συνοχή της κυβέρνησης και αφετέρου – το κυριότερο – να διαμορφώσουν την εντύπωση πολιτικής αστάθειας στη χώρα, πιθανόν σε συντονισμό και για λογαριασμό των κομμάτων της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τη ΝΔ του κ. Σαμαρά εάν συντάσσονται με τους δανειστές ή αν συμφωνούν με την ελληνική πρόταση. Αφού παρουσιάσει αναλυτικά όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση αυτών των μηνών, ώστε να πείσει ότι η Αθήνα έκανε ό,τι όλες τις δυνατές υποχωρήσεις για μία έντιμη, βιώσιμη και δίκαιη συμφωνία και ως εκ τούτου το αδιέξοδο είναι εξαιτίας της αδιαλλαξίας των δανειστών. Δεν θα παραλείψει επίσης να επισημάνει τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την άσχημη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης: τόσο για τις συμφωνίες που είχε κάνει και τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές, όσο και για την κακή οικονομική κατάσταση που παρέδωσε τη χώρα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από άποψη ταμειακών διαθεσίμων και ρευστότητας.

Η συζήτηση που θα διεξαχθεί σήμερα στη Βουλή είναι σε κάθε περίπτωση η ευκαιρία που η αντιπολίτευση καλείται να δείξει αν θα συμβάλει στο εθνικό μέτωπο ή όχι.

Και βεβαίως στόχος του πρωθυπουργού στο εσωτερικό μέτωπο είναι να συσπειρώσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα, που μοιάζει αποσβολωμένη από τις εξελίξεις και προσπαθεί να ανασυνταχθεί, χωρίς να λείπουν οι κριτικές φωνές.

Προς το εξωτερικό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει όσα λέει το τελευταίο διήμερο. Ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί αν γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.  

Όπως και να έχει, εκείνο που θα καταστήσει σαφές ο κ. Τσίπρας είναι το μήνυμα προς τους έξω, ειδικά μετά το αίτημα για συγχώνευση των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ: ότι δηλαδή θα προτιμήσει στις 30 του μήνα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις παρά το Ταμείο, εάν δεν έχει υπάρξει στο μεταξύ συμφωνία.

Ενδιαφέρον θα έχει εάν στην ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει κάποια έμμεση – ή και ευθεία - αναφορά για προσφυγή σε εκλογές: εάν θα ανοίγει ή θα κλείνει ένα τέτοιο θέμα, έστω και έμμεσο τρόπο.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής.
Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες ενώ η συνεδρίαση κλείνει με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Η διάταξη προβλέπει και τους χρόνους που δικαιούνται οι ομιλητές (10 λεπτά η πρωτολογία του πρωθυπουργού, 5’ των πολιτικών αρχηγών. Πέντε λεπτά η δευτερολογία και τριτολογία του πρωθυπουργού και 3’ των υπολοίπων) ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης