Spiegel: Η συνταγή της Μέρκελ για την Ελλάδα ήταν δηλητήριο

Spiegel: Η συνταγή της Μέρκελ για την Ελλάδα ήταν δηλητήριο

«Ένα παράλογο ευρω-θέατρο αναμειγνύεται με ελληνική τραγωδία. Την ευθύνη έχει η σκηνοθέτις: η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε», επισημαίνει ο δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν

Spiegel: Η συνταγή της Μέρκελ για την Ελλάδα ήταν δηλητήριο
Επίθεση στην πολιτική της γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα εξαπολύει με άρθρο του στο Spiegel Online ο γνωστός γερμανός δημοσιογράφος Γιάκομπ Άουγκσταϊν. Όπως σχολιάζει με σκωπτικό ύφος, «στην Ελλάδα δίνεται μία ακόμη ευκαιρία. Και άλλη μία. Και μετά μία ακόμη. Ένα παράλογο ευρω-θέατρο αναμειγνύεται με ελληνική τραγωδία. Την ευθύνη έχει η σκηνοθέτις: η πολιτική της Μέρκελ για την Ελλάδα απέτυχε».

Ο γερμανός σχολιαστής επισημαίνει ότι «βεβαίως πρέπει να αλλάξει η Ελλάδα. Αλλά ο βαλκανικός βυζαντινισμός δεν μπορεί να περιοριστεί τόσο γρήγορα. Τι περίμεναν στην καγκελαρία; Μία Δανία στη Μεσόγειο;» Όπως υπογραμμίζει ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, «η συνταγή της δρ. Μέρκελ ήταν δηλητήριο για την Ελλάδα: η ανεργία των νέων βρίσκεται στο 60%, το ποσοστό χρέους αυξήθηκε από την αρχή της κρίσης από 124% σε 180% του ΑΕΠ. (…) Τα βάσανα των Ελλήνων αναγκάζουν την ήπειρο να αλλάξει πορεία».




Κλείσιμο
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-δανειστών σχολιάζονται άλλωστε εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο. Παρά την ασφυκτική πίεση χρόνου και τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, μία συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της εξακολουθεί να εκκρεμεί. Οι προτάσεις των δανειστών απέχουν αρκετά από τις αντίστοιχες της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, η Αθήνα καλείται «να εξοικονομήσει πέντε δισ. ευρώ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «οι πιστωτές της ελληνικής κυβέρνησης συμφωνούν σε σκληρούς όρους. Μειώνουν μεν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη (σ.σ. το πρωτογενές πλεόνασμα), ζητούν όμως μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και στις συντάξεις». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 από 3% σε 1% δεν απαλλάσσει την ελληνική κυβέρνηση από την υποχρέωση να προβεί σε πρόσθετες περικοπές. «Σύμφωνα με εσωτερικές πληροφορίες των δανειστών, γίνεται λόγος για ανάγκη μέτρων σταθεροποίησης ύψους 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό θα αντιστοιχούσε σε περίπου πέντε δισ. ευρώ», σημειώνει η εφημερίδα.

Σε σχόλιό της στις εσωτερικές της σελίδες η εφημερίδα του Μονάχου στηλιτεύει τόσο αυτούς που ζητούν σήμερα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη όσο και τους υποστηρικτές της παραμονής της Αθήνας στο ευρώ σχεδόν δίχως όρους: «Σε μία ιεραρχία των κακών το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσε η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και το νομισματικό και πιστωτικό σύστημα υφίστατο όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν διασπόταν η ευρωζώνη, ακόμη και αποχωρούσε ένα μέλος της, αυτό θα ήταν ένα μοιραίο μήνυμα για την αδυναμία και τον ευάλωτο χαρακτήρα της Ευρώπης – πολιτικά αλλά και στις χρηματαγορές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης