Βούτσης: Το e-mail Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο

Βούτσης: Το e-mail Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο

Χρυσόγονος: Εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής να υπογράψουμε τέτοια πράγματα - Φίλης: Εάν υπάρξει τελεσίγραφο, πάμε σε εκλογές - Κορωνάκης: Οι παραχωρήσεις μας, δεν μπορεί να βγουν εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής - Μητρόπουλος: Αυτή η συμφωνία δεν περνάει από τη Βουλή - Ραχήλ: Να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ

Βούτσης: Το e-mail Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται δίχως να διαφαίνεται λύση, με την ελληνική οικονομία να τελεί σε κατάσταση χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αυξάνονται οι φωνές υπέρ της ρήξης, ενώ κερδίζουν έδαφος τα σενάρια εκλογών. 

Την κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η συνάντηση των Βρυξελλών αφού όπως παραδέχθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης το email του Γκίκα Χαρδούβελη με στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές ήταν «πολύ λιγότερο επώδυνο» υπογραμμίζοντας πως βλέπει το ποτήρι «μισοάδειο». «Δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ» συμπλήρωσε. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Κλείσιμο

Ενδεικτικό της «πολεμικής διάθεσης» είναι το κείμενο που αναρτήθηκε στο Iskra μετά τα μεσάνυχτα και απηχεί τις απόψεις της
Αριστερής Πλατφόρμας. Το κείμενο ανέβηκε μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν και έχει τίτλο: «Σέρνουν τη χώρα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς μέτρα λιτότητας, ιδιωτικοποιήσεις και απορρυθμίσεις». 

Η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να κάνει το επόμενο βήμα. Ενώ μέχρι τώρα πίεζε τον πρωθυπουργό να μην κάνει υποχωρήσεις, με το κείμενο αυτό φαίνεται να διαχωρίζει την θέση της από την ηγεσία. Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι οι δανειστές ακολουθούν «παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας» και κάνει λόγο γα για «αλληλοπροτάσεις» μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας. 

Το κείμενο καταλήγει: «Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες». 

Αλλά και γενικότερα στον ιστότοπο που απηχεί τις πολιτικές θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας κυριαρχεί η αρθρογραφία που υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει περιθώριο «έντιμου συμβιβασμού», ότι οι δανειστές θέλουν να διασύρουν την ελληνική κυβέρνηση και ότι αντίθετα με το «κλίμα τρομοκρατίας» που καλλιεργείται υπάρχουν περιθώρια για την ελληνική οικονομία εάν εγκαταλείψει το ευρώ. Καθώς μάλιστα διαρρέουν στα Μέσα Ενημέρωσης οι σκληρές θέσεις των δανειστών οι θέσεις αυτές κερδίζουν έδαφος σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. 

Σε σκληρή γραμμή όμως κινείται και ο κ. Γιάννης Μηλιός ο οποίος έχει αναπτύξει τις εσωκομματικές του σχέσεις με το «Κόκκινο δίκτυο». Ο κ. Μηλιός ζητά να καθυστερήσει η χώρα τις πληρωμές των υποχρεώσεών της ενώ δεν διστάζει να προτείνει  περιορισμό στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Παράλληλα, ασκεί συνολική κριτική στην ηγεσία για την στελέχωση του υπουργείου Οικονομικών και για την διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε.

Τη θέση του Γιάννη Μηλιού για καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως μηχανισμό εκβιασμού ασπάστηκε με δηλώσεις της η Ραχήλ Μακρή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι προηγείται ο λαός έναντι των δανειστών: «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στο λαό» ανέφερε η κ. Μακρή. Η ίδια συμπλήρωσε με νόημα ότι «αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Μηχανισμός εκβιασμού που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι η μη πληρωμή των δόσεων στους δανειστές».

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αίτημα περιορισμένου αριθμού βουλευτών να συνεδριάσει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να συζητήσεις τις εξελίξεις. Αρχικά φάνηκε η πρωτοβουλία να κερδίζει έδαφος ωστόσο χθες το απόγευμα διέρρευσε ότι η συνεδρίαση δεν θα γίνει. Αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και θα αποφασίσει και για τις εσωκομματικές διεργασίες και αν θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή ή η Κοινοβουλευτική Ομάδα. 

Ιδιαίτερη σημασία όμως έχουν και οι κινήσεις του ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Γλέζου ο οποίος θεωρεί ότι αυτά που προτείνουν οι δανειστές δεν μπορούν να περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και καλεί τον πρωθυπουργό να επισημάνει στους διεθνείς συνομιλητές του τις αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού. Ο κ. Γλέζος ο οποίος στο προσεχές διάστημα θα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον πατριωτικό πόλο συσπείρωσης στο εσωτερικό του κόμματος. Αν και ο ίδιος δεν ψηφίζει αφενός έχει απήχηση στην αριστερά και στην ελληνική κοινωνία και αφετέρου επηρεάζει βουλευτές. 

«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Φίλης στο Mega, βάζοντας το ενδεχόμενο των εκλογών στο προσκήνιο. 

Μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο αυξάνονται οι φωνές που ζητούν ρήξη και προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία. Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «μονόδρομο» τις πρόωρες εκλογές και υποστήριξε ότι: «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση «ευρώ ή δραχμή» αυτό θα ήταν μια τραγωδία». Εκτίμησε δε ότι το σχέδιο δεν μπορεί να περάσει από Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν «δεν θα το προτείνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Αν και ο κ. Μητρόπουλος θεωρείται ότι έχει προσωπικά κίνητρα ωστόσο την συλλογιστική του συμμερίζονται αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

«Δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για συμφωνία οι προτάσεις, τις οποίες εμφάνισαν στις Βρυξέλλες οι θεσμοί» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Μιλώντας στο «Κόκκινο» ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι δανειστές παραβιάζουν, ανοιχτά πλέον, τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και υπενθύμισε τη σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς: «Εμείς θα σεβόμαστε τους κανόνες της Ευρωζώνης, ακόμη κι αν διαφωνούμε με αυτούς κι εσείς θα σέβεστε τη λαϊκή εντολή στην Ελλάδα».

Ο Τ. Κορωνάκης σημείωσε ότι οι προτάσεις, τις οποίες κατέθεσε η κυβέρνηση στο κείμενο των 47 σελίδων, εμπεριέχουν και τις παραχωρήσεις που έκανε η ελληνική πλευρά. Και πρόσθεσε:

«Οι παραχωρήσεις μας, όμως, δεν μπορεί να βγουν εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής που λάβαμε. Επιπλέον, λαμβάνουν υπόψη όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια».

Στο σημείο αυτό ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε, χαρακτηριστικά, ότι ο Ζ. Γιούνκερ θα πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει εάν κατά τη γνώμη του υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, όπως κι ο ίδιος έχει παραδεχθεί. Κι αν δέχεται - ακόμη ότι υπάρχει, να πει καθαρά ποιες πολιτικές οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση και να εξηγήσει πώς και γιατί διατυπώνει θέσεις, οι οποίες τη διαιωνίζουν. «Αυτή η κυβέρνηση έχει όρια», τόνισε ο Τ. Κορωνάκης και πρόσθεσε: «Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τέτοιες προτάσεις θα την κάνουν να υποχωρήσει, είναι γελασμένοι. Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς είναι σαφές: Δεν εκβιάζουμε κανέναν, αλλά ούτε εκβιαζόμαστε. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε πολιτικές συνέχισης της σκληρής λιτότητας». Μιλώντας για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τώρα «πίεση δεν ασκείται μόνο στην ελληνική πλευρά, αλλά προς όλους». Ερωτηθείς εάν εξαντλήθηκαν τα περιθώρια κυβερνητικών παραχωρήσεων, έπειτα και από τα όσα αξίωσαν οι δανειστές στις Βρυξέλλες, ο Τ. Κορωνάκης είπε: «Η πρότασή μας δεν είναι τελεσίγραφο, αλλά είναι πολύ κοντά στα όριά μας. Μόνο οριακές αλλαγές μπορούν να γίνουν, πλέον, στις θέσεις μας».

Υπέρ της διεξαγωγής εκλογών τάχθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος αφού παραδέχθηκε ότι η πρόταση των δανειστών είναι χειρότερη από το mail Χαρδούβελη, είπε ότι είναι εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής να υπογραφούν και να εφαρμοστούν τέτοια πράγματα.

Αν οι δανειστές δεν κάνουν εκπτώσεις στις απαιτήσεις τους, θα πρέπει να υπάρξει αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή, συμπλήρωσε μιλώντας στο RealFM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης