Κωνσταντίνος Μίχαλος: Έχουμε «εραστές» της δραχμής

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Έχουμε «εραστές» της δραχμής

Περιέγραψε τις επιπτώσεις επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή - Γνωστοποίησε ότι επιμελητήριο έχει καταθέσει αγωγή στην Τράπεζα της Ελλάδος διότι πήρε τα αποθεματικά του

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Έχουμε «εραστές» της δραχμής
Με την ακρόαση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου συνεχίζεται η εξεταστική επιτροπή για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο, ο οποίος περιέγραψε τις επιπτώσεις επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, ενώ γνωστοποίησε ότι επιμελητήριο έχει καταθέσει αγωγή στην Τράπεζα της Ελλάδος διότι πήρε τα αποθεματικά του.

«Επειδή έχουμε εραστές της δραχμής, με τη δραχμή θα χάσουμε σε μια μέρα ένα επιπλέον 40% της αγοραστικής μας δύναμης και στη συνέχεια η απώλεια μπορεί να αγγίξει το 60-70%», τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε «μπροστά στον εφιάλτη της δραχμής το μνημόνιο θα μοιάζει με παράδεισο».  Έκανε λόγο για αδιέξοδο και καταστροφικό τον δρόμο με μνημόνια και φόρους, καλώντας να προχωρήσει η χώρα σε εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων

Κλείσιμο
Ο κ. Μίχαλος γνωστοποίησε ότι «έχουμε κάνει αγωγή στην ΤτΕ, γιατί επένδυσαν τα αποθεματικά του ΕΒΕΑ χωρίς να μας ρωτήσουν, ύψους 10 εκατομμυρίων και 973 χιλιάδων σε ομόλογα και όχι σε έντοκα, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μας έχουν μείνει 1.512.000 ευρώ». Επεσήμανε δε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν 250.000 επιχειρηματίες 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκρινε ότι η κρίση ήταν εισαγόμενη, ενώ για την κυβέρνηση Καραμανλή τόνισε ότι ήταν σωστό δρόμο και είχε φέρει ένα πρόγραμμα το οποίο αν είχε εφαρμοστεί ίσως να είχαν αποφευχθεί το Μνημόνιο. Επισήμανε επίσης ότι η τότε κυβέρνηση είπε την αλήθεια στο λαό και τιμωρήθηκε, ενώ υπήρχε και μία καθυστέρηση από την πλευρά της επόμενης κυβέρνησης 

Τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου,  αλλά σε ένα μνημόνιο από Έλληνες για τις ανάγκες των Ελλήνων, κάτι που δεν έγινε. «Έχουμε μία εθνική κρίση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με εθνικά κριτήρια», τόνισε ο κ. Μίχαλος. Εξέφρασε την άποψη, ωστόσο, ότι υπήρχαν αλλαγές στον πρώτο Μνημόνιο τα οποία ήταν σωστά, εξαγγέλθηκαν και δεν έγιναν ποτέ. 

Για ακραία ηθική ευθύνη έκανε λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος για το πώς μπήκαμε στο μνημόνιο με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατηγορώντας τον ότι είχε επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ. 

Σε σχετική ερώτηση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου για το ρόλο του ΔΝΤ στην Εξεταστική για το Μνημόνιο  ο κ. Μίχαλος απάντησε ότι το Ταμείο δεν λαμβάνει υπόψιν του τα ιδιόμορφα στοιχεία μίας οικονομίας και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να απέχει. Όπως υποστήριξε, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έκανε καμία αναφορά για το ΔΝΤ προεκλογικά ούτε μετά. Άρχισε μόνο να ψελλίζει κάποια πράγματα λίγο πριν την ανακοίνωση. 

"Θεωρώ ότι καθαρά σε μια ευρωπαϊκή συνεννόηση δεν υπήρχε λόγος να το έχουμε", τόνισε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι μια συνταγή που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες της αγοράς, θα μπορούσε να απέχει. Επίσης, υπογράμμισε ότι έχει διαφορά να συζητάς με τον Στρος Καν μέχρι  το η Γερμανία να θεωρήσει το ΔΝΤ αναπόσπαστο κομμάτι. 

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επανήλθε στο πρόσωπο της κ. Έλενα Παναρίτη και τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής για το Μνημόνιο. Ο κ. Λοβέδρος αμφισβήτησε τη συμμετοχή του Ταμείου στη βοήθεια προς την Ελλάδα και παρατήρησε ότι η χώρα πληρώνει συνδρομή στο ΔΝΤ, ενώ έχουμε  στείλει εκπροσώπους στο Ταμείο, όπως τον κ.Ρουμελιώτη, τον κ. Κατσαμπα και προσφάτως προτάθηκε και η κ. Παναρίτη.  

“Εγώ εγώ θυμάμαι ένα πρωινό σε τηλεοπτικό σταθμό την κ. Παναρίτη να αναλύει τα πλεονεκτήματα του ΔΝΤ”, τόνισε ο κ. Λοβέρδος και πρόσθεσε ότι “το είχα χτυπήσει τότε”. 

Προειδοποιήσεις Μίχαλου προς Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ 

Τις επιπτώσεις που θα έχει η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έχει μεταφέρει στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Βαρουφάκη όλο αυτό το διάστημα και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να προφυλάξουμε τη νησιωτική Ελλάδα “γιατί οποιαδήποτε αύξηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την αντιμετωπίσει η επιχειρηματικότητα και η βαριά βιομηχανία που είναι ο τουρισμός θα πρέπει να προστατευτεί. Ανέφερε για παράδειγμα ότι μία παλέτα τροφίμων που φεύγει από τη Βέροια στοιχίζει το μεταφορικό της 57 ευρώ και η ίδια για τη Λέσβο θέλει 78 ευρώ. 

Σε ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού κ. Γιώργου Αμυρά για τον αν η εργοδοτική πλευρά βρήκε την ευκαιρία εν μέσω μνημονίου να εισάγει εργασιακές ρυθμίσεις ο κ. Μίχαλος εκτίμησε ότι ο ΣΕΒ έσπρωχνε την κατάσταση σε ένα εργασιακό περιβάλλον που θα ήταν ζούγκλα.

“Ήμασταν μάρτυρες μιας τέτοιας κίνησης”, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, γνωστοποίησε ότι τα 75 από τα 259 του report Μckinsey είχαν υποβληθεί υπό τη μορφή σημειώματος από τον τότε πρόεδρο του ΣΕΒ ώστε να εισαχθούν στην έκθεση. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης