Ανωμερίτης: Υπό δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια και οι ακτές

Ανωμερίτης: Υπό δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια και οι ακτές

Οι τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητές τους μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιώτες ή κοινωνικούς φορείς, υπό τον όρο της προστασίας του περιβάλλοντός τους, είπε ο Πρόεδρος του ΟΛΠ 

Ανωμερίτης: Υπό δημόσιο έλεγχο τα λιμάνια και οι ακτές
Τα λιμάνια και οι ακτές πρέπει να βρίσκονται πάντα κάτω από τον έλεγχο του δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης. Οι τυχόν επιχειρηματικές δραστηριότητές τους μπορούν να παραχωρούνται σε ιδιώτες ή κοινωνικούς φορείς, υπό τον όρο της προστασίας του περιβάλλοντός τους.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. Γιώργος Ανωμερίτης, απαντώντας σε ερωτήσεις της Συντονίστριας του Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας Jacki Davis που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για το πως τα λιμάνια θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Ανωμερίτης είπε ότι ειδικά στην Αττική, θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία Αττικού Λιμενικού Συστήματος, (σσ συνένωσης όλων των λιμενικών εταιριών μιας περιοχής) ώστε να υπάρχει μία ενιαία διαχείριση λιμένων και ακτών.

Κλείσιμο
Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθούν clusters καινοτομίας και προγράμματα πιστοποίησης των λιμενεργατών και των υπαλλήλων τους, αφού το εργατικό δυναμικό αποτελεί μαζί με τις τεχνολογίες την πιο σημαντική παράμετρο ανάπτυξης τους.

Είπε ότι η Πόλη και λιμάνι οφείλουν να συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός τόπου και για τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών τους και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Λιμένων ESPO μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή, ανοίγοντας το διάλογο μεταξύ λιμένων και πόλεων για ελάχιστες κοινές θεσμικές αρχές στη συγκρότηση και λειτουργία των λιμένων.

Τόνισε ότι τα λιμάνια πρέπει να διασυνδεθούν με την καθημερινότητα της πόλης, η Αυτοδιοίκηση να έχει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στο μετοχικό κεφάλαιο των λιμένων και στη διοίκησή τους, χωρίς όμως να επηρεάζεται η αποδοτική τους λειτουργία. Ο κ. Ανωμερίτης έφερε ως παράδειγμα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, το Ρότερνταμ που έχει δύο μετόχους: Το Δήμο του Ρότερνταμ (70%) και το Ολλανδικό κράτος (30%). Πρόσθεσε επίσης ότι οι περισσότερες των λειτουργιών του λιμανιού του Ρότερνταμ έχουν δοθεί με Συμβάσεις Παραχώρησης δοθεί σε ιδιωτικές ή δημόσιες επιχειρήσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης