Σήμερα «η ημέρα της κρίσης» για την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σήμερα «η ημέρα της κρίσης» για την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Στον απόηχο της κόντρας Τσίπρα-Καλφαγιάννη και της τοποθέτησης Κωνσταντοπούλου στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Το επιχειρησιακό σχέδιο για την Δημόσια Τηλεόραση θα κληθεί να αναπτύξει ο νεός Διευθύνων Σύμβουλος Λάμπης Ταγματάρχης 

Σήμερα «η ημέρα της κρίσης» για την ΕΡΤ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Στον απόηχο της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, συνεδριάζει σήμερα μετά από αρκετή κωλυσιεργεία, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εγκρίνει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ. 

Αν και η αρμοδιότητα της Επιτροπής περιορίζεται στην γνωμοδότηση ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Λάμπης Ταγματάρχης και δευτερευόντως ο πρόεδρος κ. Διονύσης Τσακνής θα περάσουν από την κρησάρα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να παρουσιάσει τις γενικές γραμμές του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΡΤ και να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των βουλευτών και των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικό του  κακού κλίματος είναι ότι ένα μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Θανάσης Πετράκος ζήτησε την αντικατάστασή του, για να μην έλθει σε σύγκρουση με την γραμμή της ηγεσίας. 


“Συμβολικό ορόσημο” αλλά χωρίς τους εργαζομένους  

Την θέση του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή το περασμένο Σάββατο όπου χαρακτήρισε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, συμβολικό ορόσημα στην διαδικασία εκδημοκρατισμού στην ενημέρωση. Στην παρέμβαση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη ότι “την ανοίγετε χωρίς τους εργαζομένους”, ο πρωθυπουργός απάντησε εκτός κειμένου της ομιλίας του, ότι  η ΕΡΤ δεν ανοίγει για να βρουν δουλειά κάποιοι αλλά για να αποκτήσει πλουραλιστική και έγκυρη ενημέρωση ο ελληνικός λαός. Ο κ. Τσίπρας όμως άφησε αιχμές  και κατά άλλων προσώπων -φωτογραφίζοντας την πρόεδρο της Βουλής- που έχουν ευθύνη για την καθυστέρηση της επαναλειτουργίας:  «Η ΕΡΤ – έπρεπε ήδη να λειτουργεί.  Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κλείσιμο
Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου σήκωσε το γάντι και απάντησε με την δική της ομιλία λέγοντας ότι “η επιλογή του κ. Ταγματάρχη στην ΕΡΤ δεν μπορεί να υποστηριχθεί” ενώ άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα».

Η κριτική που ασκείται στην επιλογή του πρωθυπουργού από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι “δεν μπορείς να ξεκινήσεις μία καινούργια προσπάθεια και να χτίσεις το νέο με παλιά υλικά” παραπέμποντας στην προηγούμενη θητεία του κ. Ταγματάρχη το 2010-2011 επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Η απάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά που έχει την ευθύνη της επιλογής -αν και λέγεται ότι υπήρξε παρέμβαση του  κ. Σαγιά- είναι ότι όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Ο κ. Παππάς ήλθε σε σύγκρουση με την κα Ζωή Κωνσταντοπούλου την εβδομάδα που μας πέρασε και στην κριτική που άσκησε η πρόεδρος της Βουλής στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με διαρροή περί δυσαρέσκειας του πρωθυπουργού. 


Εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου 

Μέσα σε αυτό το κλίμα δυσπιστίας οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τη νέα διοίκηση εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου ώστε να μην επαναληφθεί το αμαρτωλό παρελθόν της ΕΡΤ: ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν θα επιτρέψει την αναβίωση των παλαιών συστημάτων που λυμαίνονταν την δημόσια τηλεόραση με μεικτές παραγωγές -στις οποίες η ΕΡΤ έβαζε την υποδομή και το προσωπικό και πληρώνονταν οι εταιρείες παραγωγής- υπερκοστολόγηση παραγωγών, χρέωση συνεργείων όταν υπήρχαν διαθέσιμοι τεχνικοί κλπ. Ζητούν ακόμη ότι ο κ. Ταγματάρχης που έχει γνώση της λειτουργίας της ΕΡΤ δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθούν νέα συστήματα. 

Για τον τομέα της ενημέρωσης έχει ήδη επιλεγεί ως διευθυντής, ο κ. Σταύρος Καπάκος, νυν διευθυντής σύνταξης της Αυγής. Ήδη υπάρχει παραίνεση προς τον κ. Ταγματάρχη και για τις άλλες θέσεις του τομέα της ενημέρωσης να εμπιστευθεί πρόσωπα από το προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται και κυρίως να αποφύγει να φέρει απ΄έξω πρόσωπα από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης που έχουν συνδεθεί με την μνημονιακή πολιτική στον χώρο της ενημέρωσης την τελευταία πενταετία. 


Περιορισμένα οικονομικά

Ο κ. Ταγματάρχης δεν θα έχει εύκολη δουλειά. Με περιορισμένα οικονομικά μέσα καθώς το ανταποδοτικό τέλος παραμένει στα 3 ευρώ που σημαίνει συνολικά έσοδα γύρω στα 170-180 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων όμως τα 100 επιστρέφονται για την κάλυψη του δημοσίου χρέους. Μένουν έτσι περί τα 70-80 εκατομμύρια με τα οποία ο κ. Ταγματάρχης θα πρέπει να καλύψει τις αυξημένες σε σχέση με τη ΝΕΡΙΤ ανάγκες μισθοδοσίας που υπολογίζονται πια στα 60 εκατομμύρια ευρώ και ενώ υπάρχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία 5 εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα για το Champions League. Θα πρέπει επιπλέον να καλύψει και τα λειτουργικά έξοδα ενώ ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν χρήματα για την ανάπτυξη του δικτύου της ΕΡΤ ώστε να σπάσει το μονοπώλιο της Digea, καθώς το κόστος για να εγκαταστήσει κεραίες ανά την επικράτεια υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. 

Με όλα αυτά οι επικριτές του κ. Ταγματάρχη στον ΣΥΡΙΖΑ λένε όχι δίχως κακεντρέχεια ότι “έχει ξαναυπηρετήσει στο ίδιο πόστο και άλλωστε ήταν εκείνος ποθυ εφήρμοσε τις μνημονιακές προβλέψεις και περικοπές στην ΕΡΤ πετυχαίνοντας πλεονάσματα”.  


Αντίδραση εργαζομένων 

Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και το κακό κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους της Αγίας Παρασκευής μετά την είσοδο των εργαζομένων προ δύο εβδομάδων. Η ΠΟΣΠΕΡΤ που σήκωσε ένα σημαντικό κομμάτι της αντιπολιτευτικής προσπάθειας μετά το κλείσιμο διαφωνεί με το νέο νόμο θεωρώντας ότι αντί η επαναλειτουργία να βασιστεί στην παλιά ΕΡΤ ενσωματώνοντας την εμπειρία της αυτοδιαχείρισης της EPT-OPEN στην πραγματικότητα συνεχίζεται η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Ο δε  πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καλφαγιάννης έχει διαφωνήσει και με την επιλογή των εργαζομένων που θα συμπληρώσουν το ΔΣ της ΕΡΤ και με το πρόσωπο του κ. Ταγματάρχη ενώ είναι σε αντιπαράθεση και με τον κ. Παππά έχοντας χαρακτηρίσει το νόμο του ως “ταφόπλακα της προσπάθειας για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση” κάτι που σχολίασε δηκτικά ο υπουργός. Ο κ. Καλφαγιάννης με μεγάλη εμπειρία προβλέπει ότι υπάρχουν πολλά κενά στο νέο νόμο. Η απάντηση από την κυβέρνηση είναι ότι θα καλυφθούν με ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται για τα Μέσα Ενημέρωσης το οποίος μεταξύ άλλων θα ανατρέπει το καθεστώς που είχε επικρατήσει με τους δύο παλαιότερους νόμους Βενιζέλου και Ρουσόπουλου ενώ θα δίνει έμφαση στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που επίσης έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης