Κερδίζει έδαφος το δημοψήφισμα εντός και εκτός Ελλάδος

Κερδίζει έδαφος το δημοψήφισμα εντός και εκτός Ελλάδος

Η απόδοχή της προοπτικής αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι απευκταίο για τους ευρωπαίους και συνιστά «υπερόπλο» της ελληνικής κυβέρνησης

Κερδίζει έδαφος το δημοψήφισμα εντός και εκτός Ελλάδος
Καθώς ο χρόνος κυλά αντίστροφα οι ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα στην κατεύθυνση της αποδοχής των όρων τους, ενώ το δημοψήφισμα είναι πια στο τραπέζι τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και των δανειστών. 

Οι δηλώσεις που έκαναν χθες κατά την προσέλευσή τους στην συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σόιμπλε και ακολούθως ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Σούλτς δείχνουν ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην Ελλλάδα έχει συζητηθεί στο κορυφαίο ευρωπαικό επίπεδο.

Το έδαφος προετοίμασε ο κ. Σόιμπλε με τις διαρροές του το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι είχε συστήσει στον κ. Γιώργο Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα το 2011.

Χθες ο κ. Σόιμπλε δήλωσε:«Εάν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, τότε αφήστε τη να κάνει δημοψήφισμα. Αυτό θα μπορούσε μάλιστα να είναι ένα χρήσιμο μέτρο για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός κατά πόσο είναι έτοιμος να δεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή κατά πόσο επιθυμεί κάτι διαφορετικό». Στο ίδιος  μήκος κύμματος κινήθηκε και ο Ντάισελμπλουμ λέγοντας ότι «αν είναι απαραίτητο, εναπόκειται στους Έλληνες πολιτικούς να το αποφασίσουν και να το διοργανώσουν», αλλά και ο πρόεδρος του ευρωπαικού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Η απόδοχή της προοπτικής αυτή δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι απευκταίο για τους ευρωπαίους και συνιστά “υπερόπλο” της ελληνικής κυβέρνησης. Το θέμα του δημοψηφίσματος για να νομιμοποιηθεί μία δύσκολη συμφωνία έχει συζητηθεί σε επίπεδο κυβερνητικών συμβουλίων αλλά και της πολιτικης γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείσιμο

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το θέμα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Σακελλαρίδης είπε: “έχουμε μία νωπή εντολή που πήραμε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Η συμφωνία πρέπει να είναι στο πλαίσιο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα είναι μέσο για την έγκριση ή απόρριψη της θέσης της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση”. 

Στο επίπεδο των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων το δημοψήφισμα εξετάζεται αρχικά ως απειλή προς τους έξω για να αποσπάσουν μία καλύτερη συμφωνία αλλά και σαν τρόπος διαχείρισης στο εσωτερικό της όποιας συμφωνίας προκύψει. Είναι πλέον βέβαιο ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη αφού θα περιλαμβάνει μέτρα τόσο δημοσιονομικά και φορολογικά όσο και για το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό και παρά τις περήφανες δηλώσεις θα απέχουν από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο αυτό οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό συγκλίνουν στο ότι το δημοψήφισμα είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα διαχείρισης της κατάστασης αφού θα φέρει όλους προ των ευθυνών τους και το αποτέλεσμα θα νομιμοποιεί την κυβέρνηση και θα της εξασφαλίζει την απαραίτητη συναίνεση τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στην κοινωνία για να συνεχίσει να κυβερνά.

Θα αποτελέσει απάντηση στην αντιπολίτευση η οποία ασκεί σκληρή κριτική στην διαπραγματευτική τακτική και στην διαφαινόμενη συμφωνία ενώ θα εξασφαλίσει και την απαραίτητη κοινωνική ηρεμία. Θα φέρει δεν την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση καθώς τώρα καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης και της συμφωνίας την οποία σε ένα δημοψήφισμα θα αναγκαστεί να στηρίξει. 

Γύρω από το δημοψήφισμα έχουν τοποθετηθεί μία σειρά κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης δήλωσε πρόσφατα ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως το δημοψήφισμα είναι μια ύστατη συνταγματική δυνατότητα, προκειμένου ο λαός, αν κριθεί ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κριθούν διότι είναι η συμφωνία εκτός της λαϊκής εντολής του Ιανουαρίου ο λαός να έχει την τελεσίδικη και αποφασιστική παρέμβαση.

Το δημοψήφισμα είναι το τελευταίο όπλο, το υπερόπλο της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Αν χρειαστεί να το αξιοποιήσουμε θα το αξιοποιήσουμε”. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέκος Μητρόπουλος πάλι ανέφερε ότι “η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε “μονόδρομο” και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί πολιτική ντρίπλα, είναι απαραίτητο για να ενισχύσει περισσότερο η κυβέρνηση την ισχυρή νωπή λαϊκή εντολή”. Παρομοίως και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος όπως και ο υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης