Και τα αποθεματικά της Υγείας στον «εσωτερικό δανεισμό»

Και τα αποθεματικά της Υγείας στον «εσωτερικό δανεισμό»

Αν και ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής διαβεβαίωνε πως δεν αφορά στην Υγεία η ΠΝΠ, τελικά «αυτο-διαψεύσθηκε» - Σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ, που ζητά την παραίτησή του - Πόσα είναι τα ταμιακά διαθέσιμα των νοσοκομείων της χώρας - Πώς θα καλύψουν τις ανάγκες του 15νθημέρου

Και τα αποθεματικά της Υγείας στον «εσωτερικό δανεισμό»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία του εσωτερικού δανεισμού (και) από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι δεν θα δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οι διοικήσεις του ΕΣΥ έλαβαν χθες την εντολή να καταθέσουν ό,τι ρευστό διαθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδας. 

Από σήμερα οι οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων παίρνουν «φωτιά» για την συγκέντρωση των στοιχείων, ενώ συγκαλούνται έκτακτα Διοικητικά Συμβούλια για να αποφασίσουν το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και να εξουσιοδοτήσουν τα όργανα που θα έχουν πρόσβαση σε αυτόν. Μέχρι και αύριο, Παρασκευή, όλα τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει εγγράφως στις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) αναλυτικά το ταμειακό υπόλοιπο που είχαν μέχρι την Τετάρτη, καθώς και τις δαπάνες του επόμενου 15νθήμερου.

Τα «ψεύδη», όπως χαρακτηρίστηκαν από τη ΝΔ οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κινητοποίησαν άμεσα την παράταξη η οποία με ανακοίνωσή της ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης την παραίτηση του. «Ο κ. Κουρουμπλής δεν μπορεί να σταθεί πλέον ούτε ένα λεπτό στη θέση του» υπογράμμισε η ΝΔ, επικαλούμενη και τη γραπτή εντολή προς τις οικονομικές υπηρεσίες των νοσοκομείων να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας… επιβεβαίωσε πλήρως τις σκληρές διαπιστώσεις της ΝΔ. Ο υπουργός, κύριος Κουρουμπλής εγγυάται μεν τη χρηματοδότηση και την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά παραδέχεται αυτό που αρνιόταν, ότι δηλαδή θα δοθούν τα χρήματα των νοσοκομείων για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθήμερου. «Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ διασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη χώρα και ταυτόχρονα την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15μέρου. Το υπουργείο Υγείας εγγυάται σε κάθε περίπτωση την απαραίτητη χρηματοδότηση και ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων» ήταν η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.


Κλείσιμο
Εγγύηση χωρίς έρεισμα
Ωστόσο, η υπουργική διαβεβαίωση περί απαραίτητης χρηματοδότησης και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων μόνο πικρία και θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει στα ιδρύματα του ΕΣΥ. Τους τελευταίους δύο μήνες τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε δραματικά όρια υποχρηματοδότησης που αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο οι αριθμοί: ενώ το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2014 τα νοσοκομεία είχαν λάβει τακτική χρηματοδότηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ, εφέτος για το ίδιο διάστημα έχουν λάβει μόλις 43,3 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το ποσό των 43,3 εκατ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση του μηνός Ιανουαρίου, η οποία σημειωτέον ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ.

Με τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, λοιπόν, να έχει κλείσει σφιχτά προς το ΕΣΥ προ αρκετών εβδομάδων είναι προφανές πως τα νοσοκομεία βιώνουν οικονομική ασφυξία. Η συγκεκριμένη συγκυρία αποδεικνύεται άσκηση για γερά νεύρα και για δυνατούς οικονομικούς λύτες. Θεωρητικά όλα τα νοσοκομεία θα δηλώσουν τις δαπάνες τους, με ορίζοντα δύο εβδομάδων. Πρακτικά πρέπει να ψάχνουν τη συνταγή επιβίωσης για την περίπτωση που μετά το πέρας του 15νθημέρου χρήματα δεν επιστρέψουν στα ταμεία τους. Έλλειψη χρημάτων θα σημάνει αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών εξόδων των νοσοκομείων.

Οι ασθενείς, οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, θα εισπράξουν με τον πιο δραματικό τρόπο αυτήν την διόλου μακρινή κατάσταση. Αν μέσα στο χρονικό περιθώριο που δίνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα νοσοκομεία δεν λάβουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν, θέλοντας και μη, στο κράτος, τότε το ντόμινο των λειτουργικών αναγκών θα αρχίσει να καταρρέει.  

Τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να προμηθευτούν υλικά και να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, ακόμη και για τα πιο απλά και αυτονόητα όπως οι πρώτες ύλες για φαγητό. Δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την προσφορά βοηθητικών υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα και η ασφάλεια. Ακόμη, θα αφήσουν απλήρωτους και τους επικουρικούς γιατρούς που πληρώνονται με κονδύλια των νοσοκομείων και όχι μέσω της μισθοδοσίας του υπόλοιπου προσωπικού.


Ποια νοσοκομεία έχουν «ζεστό» χρήμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας τον περασμένο Φεβρουάριο, τα νοσοκομεία είχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κατατεθειμένα σε τράπεζες 258,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήταν δεσμευμένα τα 93,4 εκατ. ευρώ και προς διάθεση τα 165,1 εκατ. ευρώ. Κάποια νοσοκομεία είχαν τη μερίδα του λέοντος στα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ο Ευαγγελισμός, με διαθέσιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, και κάποια άλλα ίσα που κρατούσαν ανοιχτούς  τους λογαριασμούς τους, όπως το ΚΑΤ, το Βοστάνειο Μυτιλήνης και το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων.

Στελέχη του ΕΣΥ εκτιμούν πως τα ταμειακά διαθέσιμα των 120 νοσοκομείων κυμαίνονται σήμερα σε 250 με 300 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους οι επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Την τελική εικόνα με τα ακριβή ποσά των νοσοκομείων που είναι δεσμευμένα, δηλαδή οφείλονται σε προμηθευτές ή άλλους του νοσοκομείου, και που είναι διαθέσιμα και προσφέρονται στο κράτος, θα την αποκτήσει το αρμόδιο υπουργείο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, μετά τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης