Συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» θέλει η Κομισιόν

Συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» θέλει η Κομισιόν

Άτυπο τελεσίγραφο επτά ημερών από τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής - Μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν τις 23 Απριλίου θα άνοιγε τον δρόμο για την άμεση ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup στη Ρίγα

Συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» θέλει η Κομισιόν
Σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών «το συντομότερο δυνατόν» και συγκεκριμένα πριν τις 23 Απριλίου ελπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους την Κυριακή τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, μια συμφωνία «το συντομότερο δυνατόν» σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), θα ήταν ευπρόσδεκτη από την Επιτροπή καθώς θα άνοιγε τον δρόμο για την άμεση ολοκλήρωση του κρίσιμου Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν υπάρχουν εξελίξεις από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο από τις προηγούμενες δηλώσεις του, αλλά τόνισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Συνεργαζόμαστε με τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές και η επόμενη κίνηση θα είναι να καταγράψουμε την πρόοδο στο Eurogroup της 24ης Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.

Ατυπο τελεσίγραφο επτά ημερών από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν

Οι ανακοινώσεις Σχοινά έρχονται λίγες μόνο ώρες έπειτα από τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν,  Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Bloomberg τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα οι οποίες -όπως τόνισε- «πλέον επιταχύνονται». Ωστόσο, έδωσε ένα άτυπο τελεσίγραφο επτά ημερών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για συζητήσεις σε θέματα που δεν ήταν τόσο ουσιώδη, αλλά τώρα η διαδικασία προχωρά γρήγορα. Ωστόσο, τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα σφικτό, αφού περίπου στις 20 Απριλίου, όπως είπε οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν καταλήξει στη λίστα των μεταρρυθμίσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση του αργότερα στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Απριλίου.  

Παρ' όλα αυτά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Eurogroup στο τέλος του μήνα αφού ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «θα εξαρτηθεί απ' την πορεία των τεχνικών διαπραγματεύσεων». Συμπλήρωσε δε ότι με δεδομένο ότι η παράταση είναι τετράμηνη και έχουν περάσει ήδη δύο μήνες, η ελληνική πλευρά είναι αυτή που βιάζεται, αφού αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. 

Ο κ. Ντομπρόφσκις επανέλαβε ότι η Κομισιόν εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ενώ απέρριψε τα δημοσιεύματα περί «κρυφών διαπραγματεύσεων». 

Όσον αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δήλωσε ότι είναι στο δικαίωμα κάθε χώρας μέλους της ΕΕ να έχει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ενώ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων στη Μόσχα εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν θα διαρραγεί και ότι μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι και η Ελλάδα υποστηρίζει τις κυρώσεις. 

Ολα τα βλέμματα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας 

Πάντως, τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρώπης μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Βαλντίς Ντομπρόβσκις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συναντηθούν στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
 
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων φημολογείται πως θα υπάρξει συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Έλληνα υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και του Γερμανού ομόλογου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Ερωτηθείς σχετικά με το επονομαζόμενο «πακέτο Γιούνκερ» που στοχεύει στην τόνωση των επενδύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χάρη στην παροχή δανειακών εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρατών μελών που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα.
 
Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα καταβάλει 8 δισ. ευρώ, όπως και η Γαλλία και η Ιταλία, η Ισπανία θα ακολουθήσει με 1,5 δισ. ευρώ και τέλος το Λουξεμβούργο θα συνεισφέρει με 80 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η Επιτροπή εκτιμά πως οι δανειακές εγγυήσεις του πακέτου θα καταφέρουν να προσελκύσουν περί τα 350 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε διάφορους τομείς στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Τέλος, υποστηρίζει πως το ποσό αυτό ενδεχομένως να αυξηθεί εάν υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για χρηματοδότηση του πακέτου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης