Οι Τούρκοι εξαίρεσαν τη Λήμνο από το πεδίο βολής στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι εξαίρεσαν τη Λήμνο από το πεδίο βολής στο Αιγαίο

Η Άγκυρα εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία - Δεν αλλάζει η ουσία της τουρκικής πρόκλησης που συνιστά μείζονα επιθετική ενέργεια - Με το έτσι θέλω κάνουν firing exercise area για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή μεταξύ Σκύρου, Αγίου Ευστρατίου και Λήμνου!

Οι Τούρκοι εξαίρεσαν τη Λήμνο από το πεδίο βολής στο Αιγαίο
Μία νέα ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) εξέδωσε σήμερα η Άγκυρα με την οποία τροποποιεί την προηγούμενη αγγελία για τη μονομερή δέσμευση μιας τεράστιας έκτασης στο βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σκύρο, Άγιο Ευστράτιο και Λήμνο προκειμένου η τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η νέα ΝΟΤΑΜ με αριθμό 0900/15, τροποποιεί την αρχική αγγελία (0889/15 που εκδόθηκε στις 27 Φεβρουαρίου). Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι Τούρκοι αφαιρούν την Λήμνο από την περιοχή που με το έτσι θέλω μετατρέπουν σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση αεροπορικών ασκήσεων.

Οπως είχε επισημάνει το protothema.gr από το πρωί της Δευτέρας, η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιελάμβανε τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματούσε σ' αυτά: Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλάμβανε και τμήμα του ελληνικού εδάφους στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου. Επρόκειτο για σοβαρότατη πρόκληση, αφού ξεκάθαρα οι Τούρκοι είχαν συμπεριλάβει ελληνικό έδαφος -και συγκεκριμένα το ακρωτήριο της Αγίας Ειρήνης στη Λήμνο- σε μια περιοχή που προαναγγέλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Με την γκάφα τους αυτή (το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για λάθος κάποιου εκ των αξιωματικών που σχεδίασαν τα όρια του πεδίου βολής και ενέταξαν σ' αυτό ένα σημείο πάνω στη Λήμνο), οι Τούρκοι ήταν σαν να παραδέχονταν ότι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο νησί, δηλαδή θα είχαν τη δυνατότητα να βομβαρδίσουν τη Λήμνο! Η γκάφα των Τούρκων έδινε σημαντικά επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία που κινήθηκε από την πρώτη στιγμή καταγγέλοντας διεθνώς την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι εξέδωσαν την τροποποιητική ΝΟΤΑΜ για να εξαιρέσουν την περιοχή πάνω από την Λήμνο, δείχνει ότι η Άγκυρα αντελήφθη την μείζονα πρόκληση με την συμπερίληψη τμήματος της ελληνικής επικράτειας εντός του πεδίου βολής που αποφάσισαν να δημιουργήσουν στην καρδιά του Αιγαίου, δεν αλλάζει όμως την ουσία της τουρκικής κλιμάκωσης και της ποιοτικής αναβάθμισης της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης αφού επιμένει να φτιάξει «firing exercise area» εντός του FIR Αθηνών και σε τμήματα που περιλαμβάνουν εθνικό εναέριο χώρο και ελληνική χωρική θάλασσα.
Κλείσιμο
Τι επιδιώκει η Άγκυρα
Να μετατρέψει μια τεράστια έκταση μέσα στο FIR Αθηνών σε τουρκικό πεδίο βολής, επιχειρεί η Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Με τη συγκεκριμένη παράτυπη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία θεωρεί ότι δεσμεύει τον εναέριο χώρο μιας περιοχής από την Σκύρο και τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι την Λήμνο ως πεδίο βολής (Firing Exercise Area) για τη διαξεαγωγή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Οι Τούρκοι «ενημέρωσαν» ότι δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και η ΝΟΤΑΜ αφορά τον εναέριο χώρο μέχρι τα 8.000 πόδια.
Καραμπινάτη παρανομία
Η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για να κάνουν αεροπορικά γυμνάσια βρίσκεται εξολοκλήρου μέσα στο FIR Αθηνών, όπου η μοναδική αρμόδια για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι -σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας- η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Παρά τις πάγιες οδηγίες του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι επιδιώκει η Άγκυρα; Σκοπός της τουρκικής κίνησης είναι να δημιουργηθεί επί της ουσίας και de facto ένα μόνιμο τουρκικό πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου, αποκόπτοντας ουσιαστικά ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Με την τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύεται μια περιοχή πάνω από την οποία διέρχονται οι αεροδιάδρομοι G33και N130 και επίσης επηρεάζεται η τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.
Έντονα διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO
Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί καταθέτοντας διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον ICAO καταγγέλοντας την τουρκική πλευρά και επιχειρηματολογώντας ότι με την μονομερή της ενέργεια η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και τους διεθνείς κανόνες αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοϊας στην ευρύτερη περιοχή.
Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το σοβαρό κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας.
Οι Τούρκοι «τορπιλίζουν» το κλίμα
Σε μια χρονική περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν συνθήκες αστάθειας και ενώ το τρίγωνο της ανατολικής Μεσογείου- Μέσης Ανατολής- Βόρειας Αφρικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες αστάθειες με την πρόθεσή της να φτιάξει πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου.

Πολύ περισσότερο, η προσπάθεια των Τούρκων να μετατρέψουν μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου σε πεδίο βολής έγινε λίγο μετά την σχεδόν συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας να αναθερμανθεί η διαδικασία των επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για την επεξεργασία νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) η οποία είχε ανασταλεί την προηγούμενη διετία. Η πρόταση έγινε τις προηγούμενες μέρες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυς Δημήτρης Παρασκευόπουλος στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος φέρεται να απάντησε θετικά. Εκ των πραγμάτων η επανάληψη των επαφών για τη διεύρυνση των ΜΟΕ τίθεται σε αμφισβήτηση...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης