Μήνυμα συναίνεσης εντός και εκτός χώρας η εκλογή Παυλόπουλου

Μήνυμα συναίνεσης εντός και εκτός χώρας η εκλογή Παυλόπουλου

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν ότι ενώ προτιμούν την επιλογή Παυλόπουλου έναντι του κ. Αβραμόπουλου ωστόσο θα ήθελαν έναν αριστερό υποψήφιο που να συμβολίζει την αλλαγή που συντελέστηκε στις 25 Ιανουαρίου 

Μήνυμα συναίνεσης εντός και εκτός χώρας η εκλογή Παυλόπουλου
Με την εκλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την παράδοση της ιδιόμορφης συγκατοίκησης κυβέρνησης και Προέδρου της Δημοκρατίας από διαφορετικό πολιτικό χώρο και στέλνει ισχυρό μήνυμα συναίνεσης εντός και εκτός χώρας.

Στο εξωτερικό διαμηνύει, με την επιλογή ενός προσώπου από τον συντηρητικό χώρο, ότι προτίθεται  να διατηρήσει την χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά ενώ διασκεδάζει τις ανησυχίες που προκαλεί ο χαρακτήρας του κόμματός του ως Ριζοσπαστική Αριστερά. Πολύ δε περισσότερο που ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνδεθεί με τον πολιτικό που έβαλε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον με την αυξημένη πλειοψηφία δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη. Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είπε ότι η επιλογή του προσώπου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την παρούσα συγκυρία. Ενισχύει έτσι την ενύπωση που θέλει να δώσει ότι δεν στοχεύει σε ρήξη και ότι αν η διαπραγμάτευση φθάσει στο απροχώρητο δεν θα είναι από δική του επιλογή. 

Κλείσιμο
Στέλνει όμως μηνύματα και στο εσωτερικό της χώρας ο πρωθυπουργός. Με την επιλογή του κ. Παυλόπουλου διεμβολίζει τη ΝΔ και αυξάνει την αποδοχή του στην καραμανλική πτέρυγα που έχει τους δικούς της λόγους να είναι δυσαρεστημένη από την ηγεσία Σαμαρά. Προσεγγίζει όμως και την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Οι συνεννοήσεις είχαν γίνει και ο κ. Σαμαράς ούτε καν ρωτήθηκε. Όταν ο κ. Παυλόπουλος τον πήρε τηλέφωνο το απόγευμα της Τρίτης για να τον ενημερώσει ο κ. Σαμαράς του απάντησε “το ξέρω το έχω δει στην τηλεόραση”. Αντίθετα στο ακουστικό του περιμένοντας στις Βρυξέλλες έμεινε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος που μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θεωρούσε βέβαιη την υποψηφιότητά του. Βουλευτής της ΝΔ έλεγε ότι “αν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δύο φίλους είναι προτιμότερος ο Καραμανλής από τον Αβραμόπουλο”. Ο Επίτροπος της χώρας μας δεν κρύβει την πικρία του και λέει ότι η τελευταία επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα ήταν την Κυριακή το μεσημέρι όταν συζήτησαν ακόμη και για την δήλωση υποδοχής της υποψηφιότητας. Λέει ακόμη ότι το βράδυ της Κυριακής τον ενημέρωσε ο πρωθυπουργός ότι από το εσωτερικό του κόμματος ετέθησαν διαδικαστικά προβλήματα. 

Φυσικά η εκλογή του κ. Παυλόπουλου δεν είναι ανέφελη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψαν ότι ενώ προτιμούν την επιλογή Παυλόπουλου έναντι του κ. Αβραμόπουλου ωστόσο θα ήθελαν έναν αριστερό υποψήφιο που να συμβολίζει την αλλαγή που συντελέστηκε στις 25 Ιανουαρίου και να είναι πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση όποια κι αν είναι η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Αριστερής Πλατφόρμας την οποία εξέφρασε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στον πρωθυπουργό το βράδυ της Κυριακής όταν κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τους βουλευτές της αριστερής πτέρυγας η επιλογή υποψηφίου από τον συντηρητικό χώρο συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις και σηματοδοτεί την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε συμβιβασμό με τους εταίρους. Βουλευτές της αριστερής πτέρυγας θεωρούν ότι δεν μπορεί αν προκύψει επωφελής λύση για την χώρα και ότι με το άνοιγμα στην κεντροδεξιά ο κ. Τσίπρας δημιουργεί ερείσματα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης