Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»

Βαλαβάνη: «Πληρώστε φόρους και κάντε ρυθμίσεις τώρα, οι ελαφρύνσεις μετά»

Τι σημαίνουν οι εξαγγελίες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών: Τέλος στο κίνημα «Δεν πληρώνω»  - Ρυθμίσεις 100 δόσεις για όλους - Από το 2016 το αφορολόγητο για εισοδήματα - Στο β΄εξάμηνο η μείωση φόρων σε μισθούς και συντάξεις

Άμεσα να προστρέξουν να ενταχθούν στη ρύθμιση με τις 100 δόσεις όλοι όσοι χρωστούν στην εφορία, αλλά και να πληρώσουν όσοι δεν πλήρωσαν ακόμα τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, κάλεσε από τη Βουλή τους φορολογούμενους η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Χαρακτήρισε σαν «πατριωτικό καθήκον και προσωπική επένδυση» την πληρωμή των φόρων. Οι αλλαγές και φοροελαφρύνσεις όμως που εξήγγειλε η κυρία Βαλαβάνη, θα εξειδικευτούν και θα εφαρμοστούν στο β΄εξάμηνο του 2015 ή από το 2016.
 
Για τους μισθούς του 2015, δεν αναμένονται αυξήσεις από την κατάργηση του αφορολογήτου και μείωση της μηνιαίας παρακράτησης, πριν τουλάχιστον τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, αφού η καθιέρωση της νέας φορολογικής κλίμακας που θα ξεκινά από τα 12.000 ευρώ, θα ψηφιστεί και θα ισχύσει στο β΄εξάμηνο της χρονιάς. Μέχρι τότε η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με τα ισχύοντα από το 2013, ενώ τα οφέλη από τις αλλαγές θα φανούν στα μέσα του 2016, σαν επιστροφή ή μείωση φόρου με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2015.
 
Μέχρι τον Ιούνιο του 2015 θα αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες που έχουν μείνει «στο ύψος τους» από το 2007. Μέχρι τέλους του 2015 θα νομοθετηθούν η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις χρεών και η μορφή της αποζημίωσης των «μικρομολογιούχων», ενώ θα αυξηθούν κατά παρέκκλιση οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι να ενταθεί ο έλεγχος (και οι «αντιστάσεις») στους οικονομικά ισχυρούς, ενώ θα είναι πιο ήπιος («με σεβασμό» όπως είπε η κυρία Βαλαβάνη) για τον ταλαιπωρημένο πολίτη και για τη μικρή επιχείρηση.

Η κυρία Βαλαβάνη απέκλεισε να προχωρήσουν και οι αυξήσεις ΦΠΑ σε ξενοδοχεία, εστίαση, είδη διατροφής και στα φάρμακα, αλλά και να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των αλλαγών στη φορολογία που παρουσίασε περιλαμβάνει:
 
1. Νέα κλίμακα φόρου για τα εισοδήματα του 2015, με πολλά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνει τα φορολογικά βάρη στα υψηλά ή πολύ υψηλά εισοδήματα. 

2. Κατάργηση των «τεκμηρίων»: θα φορολογούνται μόνον τα πραγματικά εισοδήματα, δηλαδή τα δηλωθέντα ή όσα προκύπτουν μετά από ελέγχους και διασταυρώσεις.

3. «Φρένο» σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για χρέη προσωπικά ή επιχειρηματικά, στην δέσμευση λογαριασμών μισθοδοσίας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σε κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων ή σε δέσμευση όσων τα χρέη τους έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση.

4. Αλλαγή των διοικητικών προστίμων.
 
5. Ρυθμίσεις χρεών: Η ρύθμιση με έως 100 δόσεις στην εφορία αλλάζει και επεκτείνεται, ενώ σύντομα θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία . Καταργούνται οι περιορισμοί που είχαν συμφωνηθεί με την Τρόικα. Έτσι θα ενταχθούν και μεγαλοφειλέτες χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Οι 100 δόσεις θα ισχύουν και για όσους έχουν χρέη άνω των 15.000 ευρώ. Η ρύθμιση θα ισχύσει για λίγους μήνες ακόμη (λήγει κανονικά τον Μάρτιο).

Ειδικά για όσους έχουν μεγάλη οικονομική αδυναμία, θα έρθει ρύθμιση για να μπορούν να πληρώνουν  κάθε μήνα ένα ποσοστό του εισοδήματός τους. Αν  

Όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, από συνόλους 2,5 εκατ. οφειλετών, μόλις 168.000 φορολογούμενοι έχουν ως τώρα κάνει ρύθμιση με 100 δόσεις. Έχουν ρυθμιστεί χρέη 2 δισ. αλλά έχουν εισπραχθεί ως τώρα μόνον 45 εκατ. ευρώ.
 
6. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ του 2015 και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Θα εξαιρεθεί η α΄κατοικία, αλλά μέχρι ενός ύψους. Ο φόρος θα επιβληθεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν μέχρι τον Ιούνιο. Θα έχει κλίμακες και πολλούς συντελεστές, ώστε οι περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώσουν ελάχιστα ή απολύτως τίποτε. Το όριο επιβολής του νέου φόρου θα προσδιοριστεί μετά από επεξεργασία προτάσεων το προσεχές διάστημα.

7. Αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών υπό τον κύριο Νικολούδη, νέα επιχειρηματικά σχέδια του ΣΔΟΕ και συνέργειες με την ΓΓΔΕ κατά του λαθρεμπορίου, των off-shore, των τριγωνικών συναλλαγών κλπ. Αυξήσεις στους μισθούς των νεοπροσληφθέντων ελεγκτών του υπουργείου (με μισθούς των 750).

8. Αποκατάσταση των 15.000 μικροομολογιούχων, με προτεραιότητα σε εργαζόμενους που τους δόθηκαν ομόλογα από το Δημόσιο ως εργατικές αποζημιώσεις για την απόλυση τους (εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ κλπ).

ΣΧΟΛΙΑ (63)

Κατερίνα

Κοπέλα μου τι μέχρι τέλους του 2015 θα νομοθετήσετε τηνς κατάργηση των φόρων; Αφού όπως πάτε, δεν θα είστε κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2015. Εκτός αν αλυσσοδέσετε Λαφαζάνη&Co στα έδρανα στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανώνυμος

Δηλαδή θα ζητήσει και από τον Τσίπρα να το πληρώσει; <br>

Vagelis K

Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για φορολογία, πρεπει να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο στους συντελεστές αλλά στην ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της φορολογικής διοίκησης. Εκεί στραβώνει το θέμα. Το να αυξηθούν οι συντελεστές στους ελεύθερους επαγγελματίας δε μου λέει απολύτως τίποτα, αφού δηλώνουν όσο θέλουν, οι περισσότεροι και άρα κάτω από το εκάστοτε αφορολόγητο. Το να διαλύσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δε ξέρουν τι σημαίνει ελεύθερο Σαββατοκύριακο ή 8ωρο, για να μπορέσουν να βγάλουν 2-3 Ευρώ παραπάνω και να έχουν μια αξιοπρέπειεα, δε λέει κάτι. Να πάει το αφορολόγητο 12000 Ε, αλλά αν από 20000 - 40000 πάει 50-60%, μας έχει ΔΙΑΛΥΣΕΙ.

Αλέκος

Δεν πληρώνω διοτι κινδυνεύει η επιβίωση της οικογένειας μου,θέλω να βαλω πετρελαιο να πληρωσω το ίντερνετ για να γράφω π@π@ριες να πάρω μπριζόλες για την τσικνοπέμπτη κ αποκριάτικα αξεσουάρ για το καρναβάλι να μου φυγει η καταθλιψη,μάλιστα θέλω κ τσαμπα ρεύμα γιατί μου ρθε 200 ευρώ η ΔΕΗ...

Ουρανία

Η κα Βαλαβάνη διακρίνεται για τη σταθερότητα των απόψεών της, αν μη τι άλλο. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα προεκλογικά, έγιναν παρελθόν.

Χρήστος

Άλλα έλεγε το κόμμα σας προεκλογικά κ. Βαλαβάνη, άλλα τώρα...Κατάργηση φόρων και όχι μόνο, αλλά τώρα...άλλα μας λέτε....

Πέτρος

Ήδη προσχώρησα στο Κίνημα "Δεν Πληρώνω". Βαλαβάνη θα πάρεις τα γνωστά.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ Κ

Εγώ είμαι από τους άτυχους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, που δε μπορεί να εισχωρήσει στο κίνημα "δεν πληρώνω". Θα προσπαθήσω, όμως, όσο είναι εφικτό, να προσχωρήσω στο κίνημα δε δουλεύω παραπάνω. Και εξηγούμε : Τις Κυριακές που χρειάζεται να δουλεύω, ας πούμε ότι παίρνω 100 Ευρώ. Έχουμε και λέμε : 22% κρατήσεις ΤΣΜΕΔΕ και ότι μείνει 50% οι νέες κλίμακες Βαλαβάνη. Πόσο κάνει? Ναι. Θα μου μείνουνε 44 Ευρώ. Σ' αυτό αν αφαιρέσεις το ΦΠΑ πόσο κάνει? 35,7Ε. Άστο καλύτερα, θα κάτσω σπίτι !!!

πληρωστε ??

πληρωστε πρωτα εσεις ολοι οι συριζοβολευτες με τα 1700 ακινητα και βλεπουμε.

τ

δεν ακουσα τιποτα για το τελος επιτηδευματος 650 ευρω, ακομα κι ο Σαμαρας θα το καταργουσε για οσους δεν ειχαν καμια δραστηριοτητα μεσα στο 2014, αυτοι εδω τιποτα; ακουστε να δειτε δεν προκειται να πληρωθουν αυτα

AYTO TO ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ?

"... θα αυξηθούν κατά παρέκκλιση οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών." Ενιαίο Μισθολόγιο δεν έχουμε? Ήδη οι υπάλληλοι του Υπ. Οικονομικών παίρνουν τεράστια προσωπική διαφορά (ελέω καταργηθέντων επιδομάτων & ΔΙΒΕΕΤ) σε σχέση με τους λοιπούς ΔΥ. Γιατί να πάρουν αύξηση? Να συνδεθεί ο μισθός των νέων Ελεγκτών με την απόδοσή τους. Κάθε χρόνο, ανάλογα με το πόσες υποθέσεις περαιώθηκαν επιτυχώς, να λαμβάνουν ένα σχετικό bonus.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

XRUSOXOIDIS-VOULIU-45-500

«Τέσσερις λέξεις έχουν αρνητικά σηματοδοτήσει τις σύγχρονες πληγές στους τομείς ευθύνης του υπουργείου προστασίας του Πολίτη» είπε ο υπουργός για να εξηγήσει «Μόρια στο μεταναστευτικό, Μάτι ως προς την πολιτική Προστασία, Εξάρχεια ως προς την πάταξη της ανομίας και Κορυδαλλός στο σωφρονιστικό. Θα τα αλλάξουμε όλα και όσο πιο γρήγορα γίνεται»

theo09

Ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου και προειδοποίησε για «ωρολογιακή βόμβα» του ΧΥΤΑ στη Φυλή, καθώς δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια μετά το τέλος του χρόνου

mitsotakis01-mesa

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψήφισαν περισσότερο με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα, καθώς και ότι  υπάρχουν περιθώρια για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Kyriakos_Mitsotakis

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη -Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν στη δέσμευση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς τους πιστωτές για το 2020

xaris98

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε στο θέμα του τουρισμού θα πρέπει να γίνει στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια που να βασίζεται σε ανάλυση δεδομένων «για το ποιους τουρίστες θέλουμε να προσελκύσουμε, πότε τους θέλουμε και γιατί»

papariga

«Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από το στρωμένο κόκκινο χαλί που της άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα» ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ

7