Βαλαβάνη: Πληρώστε τους φόρους σας - Διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

Βαλαβάνη: Πληρώστε τους φόρους σας - Διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

Από τα εισοδήματα του 2015 το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ - Δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ σε τουρισμό και τρόφιμα

Βαλαβάνη: Πληρώστε τους φόρους σας - Διευρύνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων
Κριτική άσκησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη στην φορολογική πολιτική που ασκήθηκε τα περασμένη χρόνια,  μιλώντας στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα εφαρμοστεί η αύξηση του ΦΠΑ σε  τουρισμό και τρόφιμα.  

Βασική αλλαγή είναι η εφαρμογή του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ από τα εισοδήματα του 2015, αλλά και αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, με κατάργηση του «ταβανιού» του ενός εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν μεγαλύτερα ποσά.

Κάλεσε, δε, τους πολίτες να πληρώσουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2014, να καταβάλουν το ΦΠΑ του 2014, αλλά και να ενταχθούν -όσοι μπορούν να το κάνουν και δεν το έχουν κάνει-άμεσα στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τις 15.000 οικογένειες, αναφερόμενος στους μικροομολογιουχους.  
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, θα  υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη με βάση τη φορολογική ικανότητα του καθένα και όχι με βάση το τεκμαρτό. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό σε αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσουν και οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και το περιουσιολόγιο, όπου για το δεύτερο διευκρίνισε ότι δεν θα είναι ένα μέσο φορολογίας, αλλά καταγραφής. 

Έκανε λόγο για ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 70 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι θα γίνουν προσπάθειες να ενταχθούν όλοι σε ρύθμιση. Τοποθέτησε το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος στο δεύτερο εξάμηνο και δήλωσε χαρακτηριστικά  «να ξαναμιλήσουμε με το κλείσιμο της χρονιάς, να δούμε αν είναι ευχολόγια ή αν θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα», σημειώνοντας πως για να γίνουν πραγματικότητα οι στόχοι του υπουργείου, θα χρειαστεί κατανόηση και βοήθεια των υπουργείων και των ανεξαρτήτων αρχών.  Σημείωσε  ότι οι νεότεροι σήμερα ελεγκτές λαμβάνουν 750 ευρώ μεικτά τον μήνα. «Εμπιστευόμαστε και αξιοποιούμε το δυναμικό των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις βαθμίδες», είπε, σημειώνοντας ότι πολλές λειτουργίες στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν λόγω της αυτοθυσίας των υπαλλήλων και της γενναιότητας άλλων.

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε, παράλληλα, ότι η νέα φορολογική πολιτική ξεκινά από σήμερα θα συνδυάζει και μέτρα  πάταξης της φοροδιαφυγής και  του λαθρεμπορίου . Οι άξονες βασίζονται στα εξής: 

-κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιβολή φόρου ακίνητης παρουσίας, με προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες μέχρι το Ιούνιο 
-να μπουν όλοι στη δυνατότητα ρύθμισης χρεών, όπου στη αρχή θα εφαρμοστεί εκείνη των 100 δόσεων, αναγγέλλοντας μείωση κάποιων περιορισμών, που άφηναν πολλούς εκτός. Αναφέρθηκε στις περιφερειακές επιτροπές εξωδικαστικού διακανονισμού που θα εξετάζουν τη φορολογική ικανότητα του φορολογουμένου για οφειλές, όπου αφορά κυρίως όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. 
-Καταργείται ο περιορισμός του ταβανιού ενός εκατομμυρίου ευρώ που προβλέπει η τώρα δηλαδή θα μπορούν και όσοι οφείλουν  μεγαλύτερα ποσά θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα χρέη 
-Υπογράμμισε για το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος, το οποίο θα είναι βήμα για ένα δικαιότερο σύστημα και θα ισχύσει από φέτος το αφορολόγητο 12.000 ευρώ, με κλίμακες διαβαθμίσεων για τα εισοδήματα του 2015

Για τις αποκρατικοποιήσεις, πως το Ελληνικό, τόνισε ότι κανείς δεν ξεχνά τους αγώνες που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια και θα σταθούμε δίπλα στην περιφρούρηση του δημόσιας περουσίας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης