«Ξεσκονίζει» τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ

«Ξεσκονίζει» τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ

Από το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει η εξαμελής επιτροπή - Τι προβλέπει το σχέδιο Τσίπρα για τη Δημόσια Διοίκηση - «Συγχώνευση» της κυβέρνησης σε 10 υπουργεία

«Ξεσκονίζει» τα ψηφοδέλτια ο ΣΥΡΙΖΑ
Δουλειά πιάνει από σήμερα και για το επόμενο τριήμερο η επιτροπή ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καταλήξει στη διαμόρφωση των λιστών για τις εκλογές της 25η Ιανουαρίου.

Από το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει η εξαμελής επιτροπή (Βίτσας, Λαφαζάνης, Κουρουμπλής, Δρίτσας, Κορωνάκης και με τον Αλέξη Τσίπρα να ενημερώνεται διαρκώς) σε κλίμα άγριων προσθαφαιρέσεων.

Παρά την οδηγία όμως της κεντρικής επιτροπής να ανοίξουν τα ψηφοδέλτια σε συμμαχικές δυνάμεις, χωρίς προκαταλήψεις, στην Κουμουνδούρου έχουν ακόμα "αλλεργία" σε πρώην ΠΑΣΟΚους, κυρίως σε στελέχη που έχουν κάνει βουλευτές, ιδίως κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, άλλα και παλιότερα. Η δυσκολία στις συζητήσεις αφορά κυρίως πρόσωπα που σηματοδοτούν παρελθούσες περιόδους διακυβέρνησης και ελλοχεύουν τον κίνδυνο να δείξει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι γίνεται καταφύγιο για ένα πολιτικό προσωπικό ξεπερασμένων εποχών. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα πρόσωπα θεωρούνται ικανά να διευρύνουν τη εκλογική επιρροή του κόμματος σε σημαντικό βαθμό. Πιο εύκολα γίνονται πάντως τα πράγματα για πιο άφθαρτους παράγοντες των τοπικών κοινωνιών. Είναι πάντως αμφίβολο εάν θα συνεδριάσει και πάλι η κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος για να δώσει την τελική της έγκριση, ή η συζήτηση θα ολοκληρωθεί στην αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων, ώστε να αποφευχθούν κόντρες σε κορυφαίο επίπεδο.

Κλείσιμο

ΣΥΡΙΖΑ: «Συγχώνευση» της κυβέρνησης σε 10 υπουργεία


Σε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που σχηματίσει κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο διαρκές συνέδριο του κόμματός του παρουσιάζοντας το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Plus, που αποτελεί την μετεξέλιξη του κυβερνητικού προγράμματος της ΔΕΘ.

Βασική αλλάγη είναι η διαφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης καθώς σε αντίθεση με την εμμονή των οριζόντων περικοπών και των επιθέσεων σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να βάλει τέλος στη διαφθορά, στην κακοδιαχείριση και στην έλλειψη συντονισμού με σεβασμό στους δημοσίους υπαλλήλους και ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών. Στη λογική αυτή σχεδιάζεται η αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.

Παράλληλα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ενοποιούνται σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό. Όσον αφορά τα κόμματα θα θεσπιστεί ανώτατο όριο δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης

Ενδεικτικό της οτπικής του ΣΥΡΙΖΑ για την διακυβέρνηση είναι όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι η κυβέρνηση του κόμματός του θα έχει μόνο δέκα υπουργεία.

Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο θα γίνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εγκρίθηκε το Σάββατο, σε τέσσερις τομείς:
1. Δομές, Λειτουργίες και Προσωπικό
2. Διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης
3. Καταπολέμηση της μεγάλης Διαφθοράς και της Διαπλοκής
4. Ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών

Διαβάστε αναλυτικά

Βίντεο: Το πρώτο προεκλογικό σποτ του ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο του προεκλογικό σποτ παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Κυριακής με τίτλο «Το μέλλον έχει όνομα».

Το σποτάκι που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνει αποκλειστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος και βασίζεται σε τέσσερα σημεία.

Το πρώτο που αναφέρεται είναι το «δίλημμα» του λαού: μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, υποταγή ή σκληρή διαπραγμάτευση, λιτότητα ή ανάπτυξη είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Τσίπρας.

Στη συνέχεια δεσμεύεται ότι από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης του δεν θα υπάρξει πολίτης που να υποφέρει από κρύο, από έλλειψη ρεύματος και δε θα έχει ένα πιάτο φαΐ.

Ο τρίτος πυλώνας που αναφέρει το σποτάκι από την ομιλία του Τσίπρα είναι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και του εργαζόμενου, ενώ κλείνει ζητώντας από τους Έλληνες αυτοδυναμία στη Βουλή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης