LIVE

Κορωνοϊός

Τι κρύβουν οι δημοσκοπήσεις

Τι κρύβουν οι δημοσκοπήσεις

Ο καλός ή κακός καιρός θα κρίνει τη συμμετοχή κυρίως των ετεροδημοτών στις κάλπες, ενώ ο ρόλος της κίνησης Παπανδρέου μπορεί να αποδειχτεί κομβικός τόσο στη μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων για την πρωτιά όσο και στην αναμέτρηση των μικρότερων για την τρίτη θέση

«Τι καιρό θα κάνει στις 25 Ιανουαρίου;». Το ερώτημα δεν είναι μόνο μετεωρολογικό. Είναι πρωτίστως πολιτικό και απασχολεί έντονα τα κομματικά επιτελεία και τους πολιτικούς αναλυτές που προσπαθούν να διαγνώσουν την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων που για πρώτη φορά στα χρονικά καλούνται να αναδείξουν κυβέρνηση στην καρδιά του χειμώνα.

«Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την Κυριακή των εκλογών είναι ένας ακόμη αστάθμητος παράγων για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος», εκτιμούν αναλυτές οι οποίοι επιχειρούν να συσχετίσουν αυτό το αβέβαιο στοιχείο με τον βαθμό συμμετοχής ή αποχής των πολιτών στις επερχόμενες κάλπες. «Το στήσιμο της κάλπης μέσα στο καταχείμωνο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που σε συνδυασμό με τη βραχύβια προεκλογική περίοδο περιορίζει δραστικά τη δυνατότητα για ανοιχτές εκδηλώσεις», επισημαίνουν ειδικοί περί τα εκλογικά οι οποίοι δηλώνουν, προσώρας, αδυναμία να δώσουν οριστικές απαντήσεις στα ερωτήματα τύπου «ποιος θα ωφεληθεί;» ή «ποιος θα πληγεί από το εύρος της αποχής που μπορεί να καταγραφεί;».

Η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι οι Αλκυονίδες ημέρες, οι οποίες συνήθως επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μπορεί να αυξήσουν τη συμμετοχή στις κάλπες. Αντιθέτως, ενδεχόμενη κακοκαιρία θα τη μειώσει, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι, εκτός των άλλων, θα επηρεάσει και τη μετακίνηση των ψηφοφόρων και κυρίως τους ετεροδημότες, οι οποίοι συνδύαζαν, κυρίως τους θερινούς μήνες, την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους με την επιστροφή στα πάτρια.Οι «δύο Ελλάδες»
Η μετακίνηση των ψηφοφόρων αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον και από το γεγονός ότι σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις παρατηρείται το φαινόμενο της διαφορετικής εκλογικής συμπεριφοράς ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην ελληνική περιφέρεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, κάτι που φαίνεται σε όλες τις έρευνες. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην υπόλοιπη χώρα.Η τάση αυτή, η οποία είχε διαφανεί ήδη από τις βουλευτικές εκλογές του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι δεύτερος πανελλαδικά, είχε επικρατήσει στην Αττική αποσπώντας μεγάλη διαφορά στην πλέον πολυπληθή περιφέρεια της Β’ Αθήνας, επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές του Μαΐου, κατά τις οποίες στο σύνολο του Λεκανοπεδίου είχε μια απόσταση ασφαλείας από τη Ν.Δ. που πλησίαζε τις 8 ποσοστιαίες μονάδες (+7,54%). Από την πλευρά της, η Ν.Δ. κάλυψε σχεδόν τη μισή διαφορά (η οποία ήταν 3,85% στο σύνολο της επικράτειας) λόγω του μεγάλου προβαδίσματος στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη (+7,46%), στην Πελοπόννησο (+4,16%) και στη Δυτική Μακεδονία (+3,06%), καθώς και οριακή πρωτιά στην Κεντρική Μακεδονία και τις δύο Περιφέρειες του Αιγαίου. Οι δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου κατέγραφαν τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική να είναι σχεδόν διψήφια, δηλαδή κοντά ή και πάνω από το 10%. Στην υπόλοιπη χώρα η Ν.Δ., η οποία αύξησε τη διαφορά και στην Κεντρική Μακεδονία, κάλυψε μέρος της απόστασης, προηγούμενη κατά περίπου 1,5%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, προτού επισημοποιηθεί η προκήρυξη των εκλογών, το άνοιγμα της ψαλίδας που έβαινε μειούμενο να κινείται, χωρίς αναγωγή επί των εγκύρων, μεταξύ 2,5%-4,5%, ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Ορισμένοι ειδικοί μιλούν για «δύο Ελλάδες» και στους υπολογισμούς τους περιλαμβάνουν και τον προβληματισμό για το ποιος μπορεί να ευνοηθεί ή να πληγεί από την πιθανή μείωση της ροής μετακίνησης των ετεροδημοτών.

«Παραδοσιακά οι κάτοικοι των αστικών κέντρων που ψήφιζαν στον τόπο καταγωγής τους ασκούσαν επιρροή και συνέβαλλαν έως έναν βαθμό στην αλλαγή της συμπεριφοράς των συνήθως πιο συντηρητικών πολιτών που κατοικούν μονίμως στην Περιφέρεια», παρατηρεί έμπειρος αναλυτής.

«Στην πορεία του χρόνου, όμως, η εικόνα αυτή άλλαξε», εξηγεί ο ίδιος, όχι μόνο γιατί μειώθηκαν οι μετακινήσεις, αφού ένας σημαντικός αριθμός εκλογέων ταύτισε τον τόπο όπου ψηφίζει με τον τόπο διαμονής του, αλλά και επειδή αρκετοί έχουν εγγραφεί στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών, οι οποίοι, πάντως, δεν θα ανανεωθούν εν όψει της επικείμενης αναμέτρησης και θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους μόνο όσοι είχαν εγγραφεί ως τις 31 Οκτωβρίου.

Επίπτωση στο αποτέλεσμα θεωρούν αρκετοί αναλυτές ότι μπορεί να έχει και η μη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων για τους νέους εκλογείς, δηλαδή για τους γεννηθέντες το 1997 που συμπληρώνουν φέτος το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις ευρωεκλογές για όσους γεννήθηκαν το 1996 οι οποίοι ψήφισαν χωρίς να έχουν κλείσει τα 18 τους.

Με δεδομένο ότι οι νέοι ψηφοφόροι συνήθως αποστρέφονται τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα, η εξέλιξη αυτή αναμένεται να πλήξει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, που αντλούν υψηλά ποσοστά από τις τάξεις των νέων, όπως έδειξαν όλες οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Την ίδια τάση καταγράφουν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς στις ηλικίες μεταξύ 18-24 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστά της τάξης του 40%, όταν η Ν.Δ. μετά βίας ξεπερνάει το 15%. Ακριβώς αντίστροφη είναι η σχέση στις μεγάλες ηλικίες, καθώς στους άνω των 65 ετών η προτίμηση στον ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 15% και η πρόθεση ψήφου προς τη Ν.Δ. ανεβαίνει στο 40%.    


Το κόμμα Παπανδρέου και η τρίτη εντολή
Τρεις εβδομάδες, πάντως, πριν από τις κάλπες εξπρές, όλοι οι εκλογολόγοι συμφωνούν ότι το τοπίο περιπλέκεται από τον νέο πολιτικό φορέα, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, που μπαίνει στο εκλογικό παιχνίδι.

«Η επίδοση που μπορεί να έχει στις κάλπες το λεγόμενο “κόμμα Παπανδρέου” δεν έχει μετρηθεί ακόμη ως υπαρκτή πραγματικότητα και, υπό αυτή την έννοια, είναι πρόωρο να γίνουν εκτιμήσεις», τονίζει έμπειρος αναλυτής. Επισημαίνει δε ότι μόνο ενδεικτικά μπορεί να θεωρηθούν παλαιότερα ευρήματα ερευνών, σύμφωνα με τα οποία το 4%-5% των ερωτηθέντων απαντούσε θετικά στο ερώτημα αν ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να κάνει κόμμα.Οι έρευνες έδειχναν ότι με τις προθέσεις Παπανδρέου συμφωνούσε ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί και από τις προσεχείς δημοσκοπήσεις που θα γίνουν ενώ θα έχει ιδρυθεί το νέο κόμμα, εκτιμάται ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξεκινάει με μια βάση της τάξης του 2,5%. Από εκεί και πέρα, οι ίδιες έρευνες έδειχναν ότι μπορεί να συσπειρώσει επιπλέον ψηφοφόρους που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012 είτε προς άλλους σχηματισμούς, όπως ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜ.ΑΡ., είτε προς την αποχή. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του «κόμματος Παπανδρέου» μπορεί να αποδειχτεί κομβικός τόσο για την αδυσώπητη μάχη ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα για το ποιο θα κόψει πρώτο το νήμα της κάλπης όσο και για την εξίσου σκληρή αναμέτρηση που προδικάζεται από τις έρευνες ότι θα δοθεί για την τρίτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων.

Από τις απανωτές έρευνες της κοινής γνώμης που έγιναν το τελευταίο διάστημα την τρίτη θέση, η οποία οδηγεί στην τρίτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό -εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία- κυβέρνησης συνεργασίας, διεκδικούσαν, τουλάχιστον μέχρι πρότινος, τρία κόμματα. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις, όπως αυτές της Alco για το «ΘΕΜΑ» και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, η Χρυσή Αυγή διατηρεί την τρίτη θέση που κέρδισε στις ευρωεκλογές. Αλλες, ωστόσο, όπως αυτή της Metron Analysis για τα «Παραπολιτικά», εμφανίζουν να υπερέχει το Ποτάμι, ενώ εκείνη της Κάπα Research για το «Βήμα» κατατάσσει το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. «Η εκλογική τράπουλα ανακατεύεται με το “κόμμα Παπανδρέου”, η εμφάνιση του οποίου είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι», επισημαίνουν αναλυτές που υπογραμμίζουν ότι «η μάχη σε αυτό το τρίγωνο δεν πρόκειται να κριθεί πριν ανακοινωθούν οι συνθέσεις των ψηφοδελτίων». Δεν αποκλείουν, μάλιστα, η διεκδίκηση της τρίτης εντολής να είναι ένα από τα θρίλερ της εκλογικής βραδιάς.

   

Η κούρσα για την πρωτιά και τα κλειδιά της αυτοδυναμίας  
Η δυναμική που μπορεί να αποκτήσει το νεοπαγές κόμμα Παπανδρέου δεν θα επηρεάσει μόνο τη μάχη για την τρίτη θέση, όπως υποστηρίζουν αναλυτές. Κατά την άποψή τους, μπορεί να κρίνει τη διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και, ίσως, το ενδεχόμενο να προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου αυτοδύναμη κυβέρνηση, το οποίο, όμως, όπως εκτιμούν, απομακρύνεται όσο πληθαίνουν οι παίκτες που μπαίνουν στο εκλογικό παιχνίδι.

«Είναι πολύ πιθανό η πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού να λειτουργήσει ανασχετικά στη ροή παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ που βρήκαν καταφύγιο στην Κουμουνδούρου από λόγους αντιπάθειας προς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ», εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές. Πέρα από την επίπτωση που θα μπορεί να έχει η ίδρυση του νέου κόμματος, οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι προεχόντως η κούρσα για την πρωτιά, αλλά και η αυτοδυναμία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εύρος της δύναμης των κομμάτων που θα μείνουν κάτω από το 3%, θα κριθεί και από άλλους δύο σημαντικούς παράγοντες:

■ Ο πρώτος παράγοντας είναι οι απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Στην τελευταία έρευνα της Alco η Ν.Δ. έχανε το 8% των ψηφοφόρων της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν η αντίστροφη ροή ήταν της τάξης του 2%. «Αν δεν ανατραπεί αυτή η σχέση, η δημοσκοπική σειρά δύσκολα μπορεί να αλλάξει στην κάλπη», σχολιάζει έμπειρος ερευνητής.  

■ Ο δεύτερος και εξίσου καθοριστικός παράγοντας είναι η τελική επιλογή που θα κάνουν όσοι δηλώνουν «αναποφάσιστοι» και φτάνουν στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της τάξης του 12%-13%. «Η πλειονότητα των αναποφάσιστων είναι κεντροαριστερής κατεύθυνσης ψηφοφόροι που είναι απογοητευμένοι από τη συγκυβέρνηση, χωρίς όμως να πείθονται από την αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θέλουν τις μεταρρυθμίσεις και έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό», επισημαίνει αναλυτής. Συμπεραίνει δε ότι «από τη συμπεριφορά που θα έχει, ίσως και ενώπιον της κάλπης, ο μεγάλος αυτός αριθμός αναποφάσιστων μπορεί να διαμορφωθούν οι τελικοί εκλογικοί συσχετισμοί» τόσο στην κορυφή όσο και στο μέσον της σειράς κατάταξης των κομμάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (32)

νικ

Δαγκωτο σαμαρα για να μη μας βρουν χειροτερα

Λευτερης Θεοδωρατος

Ψηφιστε Γιωργο

...

Οι μπουκ δινουν για τριτη θεση της ΧΑ 1,65 και για το ποταμι 3,1. Και οι μπουκ δεν παιζουν για να χασουν....

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Μακάρι να ψάρωναν με τις ψευτοδημοσκοπήσεις οι στοιχηματικές, αλλά δυστυχώς για εμάς αυτοί δεν είναι ούτε χαζοί, ούτε ακοινώνητοι, ούτε υπέργηροι για να πιστεύουν τα "ανεξάρτητα" ΜΜΕ και τους "αξιόπιστους" ΔΗΜΟσΚΟΠΟΥΣ που αφήνουν πάντα ένα 15-20% αδιευκρίνιστης ψήφου για να δικαιολογούν τις αστοχίες τους το βράδυ των εκλογών. Αλλιώς θα πίστευαν οτι "η ΝΔ γυρνά το κλίμα" και οτι "3η δύναμη θα είναι το ΠΟΤΑΜΙ ή το νέο ΚΟΔΗΣΟ του ΓΑΠ".

ATHANASIOS

Ο ρομαντισμός, το όραμα και η ελπίδα δεν είναι στρατηγικές επιβίωσης Οι δυσκολίες της ζωής που αντιμετωπισαν οι παλαιότεροι τους έκαναν να βάλουν τα παιδιά τους μέσα σε γυάλα μακριά από μικρόβια, να έχουν την ιδανική ζωή που οι ίδιοι ονειρεύονταν αλλά δεν μπόρεσαν να έχουν. Όμως μέσα στην γυάλα ήταν ανήμπορα να αναπτύξουν αντισώματα και τώρα βρίσκονται εν μέσο της μεγαλύτερης επίθεσης παρασίτων χωρίς καμιά άμυνα, βορά του κάθε αλμπάνη που τους τάζει θαυματουργά γιατροσόφια Το υπέρτατο αγαθό είναι η αξιοπρέπεια και δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να μας την ισοπεδώνει........... αφιερωμένο σε όλα τα ζιβάγκο που ονειρεύονται να γίνουν γραβάτες...............

ενβέρ

ως πρώην αλβανός και νυν έλλην δεν θελω να ξαναζήσω κομμουνισμό σε οποιαδήποτε μορφή είτε λέγεται κοινωνικός σοσιαλισμός είτε προοδευτική αριστερά είτε συριζοποτάμια

Έτσι να λέγεται η αλήθεια!!!

Μορφωμένοι, αστοί και νέοι οι Αριστεροί. Γέροι, χωριάτες και αγράμματοι οι Δεξιοί... Είναι η αλήθεια! Δικαίωμα έχουν να ψηφίζουν για το μέλλον οι γέροι που δεν έχουν μέλλον και όχι οι νέοι! Προσοχή αν ψήφιζαν οι μετανάστες η διαφορά θα ήταν 10%, κανένας μετανάστης δεν ξεχνά ποιος τον έστειλε στο εξωτερικό!

drlefa

ΗΜΑΡΤΟΝ.ΑΡΧΙΣΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΩΝ ΠΕΡΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΥΡΕΣ ΤΗΣ (ΒΛΕΠΕ ΠΑΣΟΚ) ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΟΥ ΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΨΕΥΤΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΕΛΙΚΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΑΝΕΠΗΡΕΑΣΤΟΣ

aris

Δεν θα αυτοκτονησει ενας περηφανος λαος για χαρη του ανεπαγγελτου προεδρου του 15μελους και των σταλινικων απολιθωματων του συριζα. Το αποκλειω. Επιστοσυνη στον Αντωνη Σαμαρα τον πολιτικο των ρηξεων.

minus

Όσο τον "μετράω" τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο πιο ελλιπή τον βρίσκω..... Επειδή είμαι μέσα σε αυτό το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων , μετά το φιάσκο της ΔΗΜΑΡ, και την ελεεινή συμπεριφορά του χοντροκέφαλου ΓΑΠ, ΜΆΛΛΟΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ και ποτέ μα ποτέ δεν ήμουν δεξιός. Είμαι έλληνας που προσπαθώ να ξεχωρίσω το ευκταίο από το εφικτό.

Γιώργος

Επιτέλους κάποιος που μιλά τη γλώσσα της λογικής και όχι των συνθημάτων.

πανος

Περιμενετε τις δημοσκοπησεις κουτακες για να αποφασισετε τι θα ψηφισετε.το καλλιο πεντε και στο χερι το εχετε ακουσει;ουτε τα τρια σας δεν θα σας δωσει ο αλεξης.και μετα ποιος ψηφισε συριζα;μουγκα ολοι.αν ρωτησεις ποιος ψηφισε γαπ ουτε ενας δεν θα σου πει ναι ρε φιλε την πατησα.σε λιγο παλι θσ βριζετε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης