Κύρκος: Μη συνδέουμε την επιστροφή της Αμμοχώστου με την επίλυση του Κυπριακού

Κύρκος: Μη συνδέουμε την επιστροφή της Αμμοχώστου με την επίλυση του Κυπριακού

«Η υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους απορρέει άμεσα από τα παραπάνω ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν συνδέεται με οποιοδήποτε άλλο θέμα»

Κύρκος: Μη συνδέουμε την επιστροφή της Αμμοχώστου με την επίλυση του Κυπριακού
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της πρέπει να γίνουν σεβαστές και να υλοποιηθούν δίχως χρονοτριβή. Τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προωθήσουν ενεργά μια λύση που να οδηγεί σε πλήρη απόδοση των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους στα Βαρόσια» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπής Αναφορών Μιλτιάδης Κύρκος, κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Αναφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με την επιστροφή των Βαροσίων στους νόμιμους κατοίκους της.

Όπως όμως είπε ο κ. Κύρκος: «Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι εδώ σήμερα άθελά τους συντελούν στην διατήρηση του αδιεξόδου καθώς συνδέουν το θέμα με τη συνολική λύση του Κυπριακού. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υποχρέωση της Τουρκίας να επιτρέψει την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους απορρέει άμεσα από τα παραπάνω ψηφίσματα του ΟΗΕ και δεν συνδέεται με οποιοδήποτε άλλο θέμα».

Η επανοίκηση των Βαροσίων έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και των συμφωνιών του 1979 σε  υψηλό επίπεδο. Από το 2004 που υποβλήθηκε  η αναφορά, το θέμα της Αμμοχώστου έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης δράσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το 2006 το θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ ύστερα από ερώτηση της Επιτροπής Αναφορών. Το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε διερευνητική επίσκεψη που συμπληρώθηκε με έκθεση με συγκεκριμένες συστάσεις για την επιστροφή των Βαροσίων στους κατοίκους της, ενώ το 2012 υιοθετήθηκε σχετική Γραπτή Δήλωση με πρωτοβουλία Κύπριων ευρωβουλευτών και ενεργών πολιτών της Αμμοχώστου.

Η Επιτροπή Αναφορών αποφάσισε να αφήσει ανοιχτή την αναφορά και να στείλει επιστολή στις τουρκικές αρχές με την οποία θα την καλεί να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑΗΕ και τις συστάσεις της έκθεσης του ΕΚ. Επίσης, να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις συγκεκριμένες δράσεις που έλαβε σε συνέχεια της Γραπτής Δήλωσης που είχε υιοθετηθεί το 2012 και είχε στηριχθεί από 390 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και η τωρινή Πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης