Με το βλέμμα στο Παρίσι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Με το βλέμμα στο Παρίσι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Ο κ. Λυκουρέντζος (ΝΔ) εκτίμησε πως η οικονομία της χώρας «δεν πάει πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται - Ο κ. Τσακαλώτος (ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε για μια ακόμα φορά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη και στην χώρα μας - Ο κ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) υποστήριξε πως «αυτή την περίοδο θα κριθεί εάν οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο ή αν θα γυρίσουμε στο μηδέν»


Με το βλέμμα στο Παρίσι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό
Με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι και τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης να παραμένουν ορθάνοικτα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Συνθήκες παρόμοιες με αυτές που επικρατούσαν στο τέλος του 2013 όταν και πάλι η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2014 χωρίς να έχει λάβει την έγκριση από την Τρόικα.

Η πρώτη συνεδρίαση που διεξάχθηκε σε ήπιους πολιτικά τόνους θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών Ανδρέα Λυκουρέντζου (ΝΔ), Ευκλείδη Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ), Ιωάννη Κουτσούκου (ΠΑΣΟΚ), Νίκου Νικολόπουλου (ΑΝΕΛ), Ηλία Παναγιώταρου (Χ.Α.) Ασημίνας Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ), Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) και Μίμη Ανδρουλάκη (Ανεξάρτητοι βουλευτές).

Τις επόμενες ημέρες τα επιμέρους στοιχεία του προϋπολογισμού θα αναπτύξουν οι ειδικοί εισηγητές:  Φεβρωνία Πατριανάκου, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ιωάννης Καράμπελας από την ΝΔ, Δημήτριος Γελαλής, Στέφανος Σαμοϊλης, Φωτεινή Κούβελα από τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γκόκας, Μιχαήλ Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, Γαβριήλ Αβραμίδης (ΑΝΕΛ), Αρτέμιος Ματθαιόπουλος (Χ.Α), Δημήτριος Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ), Χρήστος Κατσώτης (ΚΚΕ), Θεοδώρα Τζάκρη και Βύρων Πολύδωρας από τους ανεξάρτητους.

Ο κ. Λυκουρέντζος εξέφρασε την αισιοδοξία τους για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού για το 2015 επισημαίνοντας ωστόσο πως απαιτείται παράλληλα πολιτική σταθερότητα και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Υποστήριξε πως η χώρα απέφυγε την χρεοκοπία και πως «αυτή η επιτυχία είναι έργο της κυβέρνησης Σαμαρά και των δυνάμεων που την υποστηρίζουν».  Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση είναι «η πολιτική σταθερότητα. Δεν παίζεται το μέλλον της Ελλάδας στο πεζοδρόμιο» ενώ «σπόντες» άφησε και για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας «η λογική του παρελθόντος που ο προϋπολογισμός χρέωνε την χώρα έχει περάσει. Να ξεπεράσουμε τις πρακτικές του χθες. Να εγκαταλειφτεί η ουτοπική λογική του λεφτά υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να παραχθεί πλούτος».  Εκτίμησε πως η οικονομία της χώρας «δεν πάει πιο κάτω από τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται. Αισιοδοξούμε για την ανοδική πορεία που ήδη ξεκίνησε αλλά για να συνεχιστεί πρέπει να συμφωνήσουμε σε σχέδιο ανασυγκρότησης που η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να παρουσιάσει μετά τον προϋπολογισμό για να την υλοποιήσουμε εως τις εκλογές».

Ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε για μια ακόμα φορά την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην ευρωζώνη και στην χώρα μας υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Πρότεινε πως η πολιτική για την έξοδο από την κρίση – όπως αυτή παρουσιάστηκε στην ΔΕΘ από τον Αλ. Τσίπρα – περιλαμβάνει: την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αναζήτηση συμμάχων για την συνολική αντιμετώπιση του χρέους. Για να περιγράψει την τακτική της κυβέρνησης χρησιμοποίησε την εξής «παραβολή»: «το σπίτι μιας οικογένειας δέχθηκε βομβαρδισμό. Ολοι σκοτώθηκαν εκτός από μια γυναίκα που έχασε σύζυγο και παιδιά. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να περισώσουν και ένα μπουκάλι ουίσκι. Τις πρότειναν αν θέλει να πιεί ένα ποτηράκι για να ηρεμήσει όμως αυτή τους απάντησε ότι το κρατά για μια δύσκολη στιγμή. Αυτό κάνει και η κυβέρνηση κρατά τα εργαλεία που έχει για να διαπραγματευτεί για αργότερα και δεν τα χρησιμοποιεί τώρα που  τα έχει ανάγκη η χώρα». Ειπε ότι στην έκθεση που θα συντάξει για τον προϋπολογισμό θα αποδεικνύει την «λάθος συνταγή» καθώς «και τις συνθήκες που παραβίασε η ΕΕ και η τρόικα με το πρόγραμμα που εφάρμοσε στην Ελλάδα. Μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις παραβίασαν θεμελιώδεις διατάξεις της χάρτας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τα βάζει αυτά τα θέματα η ομάδα διαπραγμάτευσης σο Παρίσι;».
Κλείσιμο

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτσούκος υποστήριξε πως «αυτή την περίοδο θα κριθεί εάν οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο ή αν θα γυρίσουμε στο μηδέν». «Διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους, με επιχειρήματα στην βάση των επιτευγμάτων που έχει επιτύχει η χώρα. Ελπίζουμε μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πορεία. Αν χρειαστεί περαιτέρω παράταση συζητήσεων δεν θα μπει σε αμφιβολία ο τελικός στόχος» ειπε και συμπλήρωσε « Το μείζον στοίχημα της σταθερότητας θα το υπερβούμε χωρίς αναταράξεις που θα προκύψουν από διαδικασία εκλογών γι αυτό στόχος μας είναι - έχει να κάνει βέβαια με την συνείδηση του Σώματος - να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Τόνισε δε πως ενέργειες που αποσταθεροποιούν το πολιτικό σκηνικό «αδυνατίζουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο κ. Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) μίλησε για «μειοδοτικές ευθύνες» των Σαμαρά - Βενιζέλου και προανήγγειλε «δικαστήρια». Αναφορικά με τον προϋπολογισμό είπε πως περιλαμβάνει υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις και «υψηλά ρίσκα».

Η κυρία Ξηροτύρη υποστήριξε ότι «οι εταίροι ξέχασαν τις δεσμεύσεις για λύση στο χρέος και προωθούν νέο μνημόνιο» ενώ εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χωρίς την έγκριση της τρόικας θα αναθεωρηθεί προς το δυσμενέστερο. Είπε πως ο προϋπολογισμός αποτελεί «καθρέφτη της σκληρής πραγματικότητας των μνημονιακών δεσμεύσεων, χωρίς πολιτικό σχέδιο και αναπτυξιακούς στόχους, με τη θηλιά του χρέους αντί να χαλαρώνει να σφίγγει περισσότερο τη χώρα.  Η κυβέρνηση με τον Προϋπολογισμό για το 2015  εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση, ενώ αδιαφορεί για την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, όπως και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας». 

Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών αναγκών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης