Οι πολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας με την Τρόικα προβληματίζουν την κυβέρνηση

Οι πολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας με την Τρόικα προβληματίζουν την κυβέρνηση

Mόνο αν ζητήσουν μείωση κατώτερων συντάξεων δεν θα υπάρξει προσέγγιση σημειώνει κυβερνητική πηγή 

Οι πολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας με την Τρόικα προβληματίζουν την κυβέρνηση
Με στόχο να γίνουν βήματα προσέγγισης ώστε να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται σήμερα στο Παρίσι. 

Μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν γίνεται συζήτηση μόνο να για πάρει η χώρα την δόση που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά για την ολοκλήρωση του προγράμμματος και παράλληλα για την επόμενη ημέρα. Επανέλαβε δε ότι στόχος είναι να προλάβει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή έστω μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ διαβεβαίωσε ότι όλα θα έχουν λήξει μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκραρίας. Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι έχει υπάρξει προσέγγιση και ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία αν και η Τρόικα θα έλθει και στην Αθήνα. Η ίδια πηγή έλεγε ότι “η μόνη περίπτωση για να μην υπάρξει θετικό αποτέλεσμα είναι να επιμείνει η Τρόικα σε μείωση των κατώτερων συντάξεων”. Ο κ. Βενιζέλος πάλι είπε ότι δεν θα ληφθούν ενοχλητικά μέτρα για τους πολίτες εννοώντας όπως εξηγούσαν μετά δημοσιονομικά μέτρα ή μείωση συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. 

Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι όλα πάνε καλά ωστόσο:

-γίνεται συζήτηση για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό έστω και σε μικρότερη έκταση από τα 2,5 δις που ζητά το ΔΝΤ,

-συζητείται ο μόνιμος μηχανισμός μείωσης των συντάξεων ανάλογα με την αντοχή των ταμείων και προκειμένου να μην επιβαρύνεται ο προυπολογισμός ενώ έχει αποφασιστεί αύξηση των ορίων για ορισμένες κατηγορίες
Κλείσιμο

-συζητείται η απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

-είναι ακόμη αδιευκρίνιστο τί έκταση θα έχουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και στο εργασιακό. 

Ενδεχομένως οι αποφάσεις που θα ληφθούν να συνοδεύσουν την συμφωνία για την επόμενη ημέρα και να τεθούν διλημματικά στους βουλευτές.

Αν και η κυβέρνηση δεν αποκλείει μία μικρή παράταση στην συμφωνία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι η πολιτική απόφαση θα υπάρξει σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου και ίσως μείνουν οι τεχνικές διευθετήσεις για αργότερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μία συμφωνία πακέτο που να περιλαμβάνει τις ελληνικές υποχρεώσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και παράλληλα τους όρους που συνοδεύουν την προληπτική γραμμή στήριξης. Αν και από τις Βρυξέλλες είχαν ξεκαθαρίσει ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προυπόθεση για την διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι γίνονται παράλληλα καθώς άλλωστε συνδέονται. 

Σε κάθε περίπτωση οι εκρεμότητες που θα προκύψουν από την αξιολόγηση θα έλθουν στην ελληνική βουλή με την μορφή πολυνομοσχεδίου. Το εάν θα περιλαμβάνεται και η συμφωνία για την επόμενη ημέρα είναι ανοικτό. Παρά την αισιόδοξη διάθεση και τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση προβληματίζεται για τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η συμφωνία που θα φέρει στην βουλή για ψήφιση. Σταδιακά δημιουργείται η εντύπωση ότι η συμφωνία για την επόμενη ημέρα θα είναι ένα νέο μνημόνιο που μπορεί να περιλαμβάνει διπλή γραμμή στήριξης της ελληνικής οικονομίας και σε κάθε περίπτωση επιτήρηση από το ΔΝΤ το οποίο θέλει να παρατείνει την παραμονή του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Από την κυβέρνηση δεν ανησυχούν τόσο για το πολυνομοσχέδιο καθώς θεωρούν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα το ψηφίσει σε κάθε περίπτωση.

Η ανησυχία τους έγκειται στο ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους ανεξάρτητους βουλευτές και να μην προκύψει τελικά η προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Τα πράγματα είναι ακόμη εξαιρετικά θολά και θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από την κωδικοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο και για την συμφωνία της επόμενης ημέρας. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης