Τι κρύβει η αιφνιδιαστική κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης

Τι κρύβει η αιφνιδιαστική κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης

Να ανακόψει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στόχος του πρωθυπουργού με την ψήφο εμπιστοσύνης

Τι κρύβει η αιφνιδιαστική κίνηση για ψήφο εμπιστοσύνης
Με την κίνηση να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα που κινείται γύρω από την διαδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πρόωρες εκλογές, να σταθεροποιήσει το εσωτερικό πολιτικό τοπίο που τελευταία μοιάζει με κινούμενη άμμο και να στείλει μήνυμα εντός και εκτός της χώρας ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων. 

Το σκεπτικό που προβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου γύρω από το οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός βασίζεται στο ότι «πρέπει να δοθεί απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με κύκλους πολιτικής ανωμαλίας θέλουν να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση».

Κλείσιμο
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν χθες ότι «ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη συμπεριφορά του, ζητώντας συνεχώς εκλογές ενσπείρει αμφιβολίες για την σταθερότητα της χώρας και δημιουργεί αναταράξεις εντός και εκτός Ελλάδος». 

Το Μέγαρο Μαξίμου λέει ότι δεν έχει σημασία ποιος είχε πρώτος την ιδέα και ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συναποφάσισαν κατά την διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. 

Με την ψήφο εμπιστοσύνης οι δύο αρχηγοί κλείνουν -προσωρινά τουλάχιστον- τα εσωτερικά μέτωπα, βάζουν πάγο στην αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής που έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται στα κόμματά τους και συσπειρώνουν τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες. Όπως είναι φυσικό οι βουλευτές τους εκόντες άκοντες θα στοιχηθούν πίσω από την ηγεσία απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο.

Η κυβερνητική ηγεσία θέλει να βάλει τέλος στις αντιπαραθέσεις υπουργών όπως οι κ.κ. Αργύρης Ντινόπουλος και Κυριάκος Μητσοτάκης και να σκεπαστούν δυσάρεστες καταστάσεις όπως η σύγκρουση του υπουργού Οικονομικών και της Χαριλάου Τρικούπη με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Συνεργάτης του κ. Σαμαρά έλεγε ότι «δεν έχουμε πρόβλημα να διαπιστώσουμε την εμπιστοσύνη των βουλευτών μας αυτό είναι δεδομένο, αλλά θέλουμε να σταματήσουμε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση καταρρέει, που σκόπιμα κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν».

Ελπίζουν δε ότι μέσα από την αντιπαράθεση στο επίπεδο των αρχηγών κομμάτων θα συσπειρώσουν και τους ψηφοφόρους τους και θα αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία. Πολιτικοί παράγοντες πάντως λένε ότι «μοιάζει με κίνηση απελπισίας» και θυμίζουν ότι «και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου είχε αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές του λίγες ημέρες πριν εγκαταλείψει την πρωθυπουργία». 


Ψήφος εμπιστοσύνης και για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα 

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μία στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Εάν όταν αρχίσει η συζήτηση στην Βουλή που θα διαρκέσει τρεις ημέρες η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί τότε θα σταματήσει. Η ψήφος εμπιστοσύνης θα είναι και συμφωνία της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι θα εξασφαλίσει μία περίοδο πολιτικής σταθερότητας και θα έχει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα και να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις προθέσεις των εταίρων.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί ότι το Βερολίνο θα έχει πάρει τις αποφάσεις του που ευελπιστεί ότι θα είναι η στήριξη του κυβερνητικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση,  έναρξη της συζήτησης για την βιωσιμότητα του χρέους, αποχώρηση του ΔΝΤ. Μέχρι τότε πρέπει να έχει εξασφαλίσει σχετική ηρεμία στο εσωτερικό και να ανασχέσει την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η ψαλίδα ανοίξει περισσότερο τότε οι εταίροι ίσως αποφασίσουν να παγώσουν τις εξελίξεις και να περιμένουν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην χώρα για να συζητήσουν με την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς θα αναπτύξει το σχέδιο του και την στρατηγική του για τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση από το πλέον επίσημο βήμα της Βουλής σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό θα στείλει το μήνυμα στα κέντρα του εξωτερικού και θα δεσμευτεί για την πορεία που θα ακολουθήσει. 

Παράλληλα η ηγεσία της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι  «αποδεσμεύουμε την ψήφο εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή, τα δύο θέματα δεν συνδέονται. Γι αυτό και ξεκαθαρίσαμε ότι η διαδικασία για την διαδοχή θα αρχίσει τον Φεβρουάριο όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης