Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την υπόθεση των ΜΚΟ

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την υπόθεση των ΜΚΟ

Αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει - Υποστήριξε πως όλες οι αποφάσεις είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο

Ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ο Αλ. Ρόντος για την υπόθεση των ΜΚΟ
Με τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια κυρία Δήμητρα Αυγουστοπούλου ο Άλεξ Ρόντος οποίος είχε κληθεί να απολογηθεί για την υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ)«Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρόντος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει και στην απολογία του στην ανακρίτρια φέρεται να υποστήριξε πως όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία και νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο!

Ειδικότερα, τα αδικήματα για τα οποία ο κ. Ρόντος είχε κληθεί να απολογηθεί είναι: ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα από 10/7/2002 ως 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων απονακροθέτησης στη Βοσνία και το Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

Τώρα, απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας, ο κ. Ρόντος αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως στις αρμοδιότητες του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβάνονταν ο έλεγχος της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.

Όπως φέρεται να είπε, ο ρόλος του ήταν καθαρά πολιτικός. «Αφορούσε τη συνεργασία του με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτος μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής» φέρεται να ανέφερε επί λέξη.
Κλείσιμο

Ακόμη, ο κ. Ρόντος ενώπιον της ανακρίτριας σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι μόνο δυο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του. Μάλιστα, προσκόμισε και σχετική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας.

Επιπλέον, φέρεται να υποστήριξε ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη, ενώ όπως είπε όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία και νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο καθώς συνδέονταν – σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του - με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Για την υπόθεση των ΜΚΟ κατηγορίες αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε πρόσωπα τα οποία στις απολογίες τους στην ανακρίτρια φέρονται να υποστήριξαν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης