Πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ

Πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ

Από τη συζήτηση αποχώρησαν νωρίτερα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ - Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα - Καραθανασόπουλος: Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε έγκλημα στον χώρο του τύπου - «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο και τον αιγιαλό

Πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία για τα ΜΜΕ
Κατά πλειοψηφία πέρασε τελικά από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η επίμαχη τροπολογία που προβλέπει αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε υψηλούς τόνους με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να αποχωρούν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι προχωρά σε έγκλημα στο χώρο του τύπου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».Παρόμοια ήταν και η στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος αφού ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ του κόμματος από τη συζήτηση κατέθεσε και αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για την τροπολογία. 

Κλείσιμο
Για θεόσταλτο δώρο στους μεγαλονακαλάρχες έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή προσθέτοντας με σκωπτικό ύφος ότι «οι Άγιοι Ανάργυροι που επουλώνουν τις πληγές όλων να επουλώσουν και τις πληγές μεγαλοκαναλαρχών».

Κριτική στην κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που γινόταν αποδεκτό σε όλους «σε μια ακόμη περιπέτεια» άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος υποστήριξε ότι λείπει και το ουσιαστικό και το τυπικό της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την επίμαχη τροπολογία.  «Καλό θα ήταν η επιχειρηματολογία για να δικαιολογηθεί το κατεπείγον να είναι πιο ουσιαστική και όχι τυπική» είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας. 

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου θα ψηφίσει «παρών» για την επίμαχη τροπολογία.

Στη συζήτηση παρενέβη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη η οποία σχολίασε αρχικά ότι «όταν θέλεις να κάνεις μια συζήτηση δεν φεύγεις». Στη συνέχεια επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «αν καθόταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να καταγγείλλει τα «αμαρτωλά« ΜΜΕ όταν όλα τα στελέχη του βρίσκονται πρώτο τραπέζι πίστα σε αυτά». «Δεν ζουν χωρίς αυτούς» συμπλήρωσε. «Τι δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στη ΔΤ;» αναρωτήθηκε η κυρία Βούλτεψη.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι από την τροπολογία αφαιρούνται οι παράγραφοι 2 και 3 και προανήγγειλε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να λυθούν θεσμικά προβλήματα των δημοσιογράφων αφού δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει σύμβαση από το 2009 για τα θεσμικά όχι τα οικονομικά θέματα. «Και θα το κάνω όχι για συντεχνιακούς λόγους αλλά επειδή πιστεύω ότι η ενημέρωση είναι η ψυχή της δημοκρατίας» κατέληξε η κυρία Βούλτεψη. Οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 2 προέβλεπαν να λαμβάνεται υπ´ όψιν στον υπολογισμό του μέσου όρου των εργαζομένων και το προσωπικό που απασχολείται σε συνδεδεμένες με τον οργανισμό επιχειρήσεις. Επίσης αποσύρθηκαν άρθρα που προέβλεπαν το πλαίσιο μετακίνησης των εργαζομένων και άλλες λειτουργίες.

«Αν είναι επιλήψιμο το να είσαι μεγαλονακαλάρχης τότε γιατί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δίνει συνεντεύξεις σε αυτούς "τους κακούς μεγαλοεκδότες"» ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατακρίνοντας την αντιπολίτευση ότι δεν θέλησε να συζητήσει επί της ουσίας των αλλαγών αλλά αρκέστηκε στην καταγγελία της διαδικασίας. 

Η συγκεκριμένη τροπολογία είναι μια από τις τρεις τελευταίες μάχες που έχει να δώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής, λίγο πριν το κλείσιμο για τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου (σ.σ. οι άλλες δύο είναι το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και το πολυνομοσχέδιο).

Ωστόσο, ο «πονοκέφαλος» των κυβερνητικών στελεχών δεν περιορίζεται μόνο στις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά επεκτείνεται και στους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς πολλοί από αυτούς απειλούν να μην ψηφίσουν την τροπολογία που αφορά στις δημοσιεύσεις του Τύπου. Συγκεκριμένα τις αντιδράσεις εξέφρασε εχθές ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκρέκας ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει ένα άρθρο να γίνει η ταφόπλακα του περιφερειακού Τύπου στην χώρα. Ο ίδιος βουλευτής ζήτησε να αναθεωρηθεί το άρθρο και να δοθεί η δυνατότητα να μην κλείσουν οι τοπικές εφημερίδες βρίσκοντας εναλλακτικές πηγές εσόδων. Επίσης ζήτησε μελέτη ώστε να διασφαλιστεί ότι ο Τύπος θα παραμείνει και θα συνεχίσει το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής χαρακτήρισε τη διάταξη «χαριστική και προκλητική» και δήλωσε πως το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «αναγκάστηκε σήμερα να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, την παρέμβασή του για να ανακληθεί η συζήτηση και να αποσυρθεί η διάταξη, με το σκεπτικό ότι η τροπολογία δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκε». Η επίμαχη τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Οργκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι” και του ΝΠΙΔ με την επωνυμία “Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς οι “Άγιοι Ανάργυροι”».

Επιπλέον σήμερα το απόγευμα θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά στα δάση. Γι' αυτό το νομοσχέδιο έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προαναγγείλει ήδη την κατάργηση του νόμου στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Σε σχετική εκδήλωση ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας είχε τονίσει: «Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να κάνουμε σαφές πως η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την κυβερνητική εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές». Αξίζει να σημειωθεί που στην συγκεκριμένη εκδήλωση είχαν παραστεί οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης (εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ), Οδυσσέας Βουδούρης και Χρυσούλα Γιαταγάνα (ανεξάρτητοι).

Την Τετάρτη ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο, του οποίου διατάξεις έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, πέραν της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης στον Τύπο. Κατ' αρχήν το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την απόσυρση των διατάξεων για το «πόθεν έσχες» και στελέχη του έχουν προτείνει να γίνει συζήτηση συνολικά για το πολιτικό χρήμα στην Ολομέλεια, δηλαδή από το φθινόπωρο. Επίσης προβληματισμό σε κυβερνητικούς βουλευτές έχουν προκαλέσει οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών των ενστόλων αναφορικά με τις ρυθμίσεις που τους αφορούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης