Στις οκτώ το βράδυ αναμένεται στη Λιβύη η φρεγάτα «Σαλαμίς»

Στις οκτώ το βράδυ αναμένεται στη Λιβύη η φρεγάτα «Σαλαμίς»

Στόχος ο επαναπατρισμός των Ελλήνων- Θα απομακρυνθούν επτά εργαζόμενοι της πρεσβείας και 80 Έλληνες που ζουν στη Λιβύη

Στις οκτώ το βράδυ αναμένεται στη Λιβύη η φρεγάτα «Σαλαμίς»
Την απόφαση να εκκενώσει την ελληνική πρεσβεία στη Λιβύη πήρε η ελληνική κυβέρνηση λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη χώρα.

Το προσωπικό της πρεσβείας θα μεταφέρει η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η οποία πλέει ήδη προς την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη στις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης. Από εκεί αναμένεται να παραλάβει συνολικά 87 άτομα, εκ των οποίων επτά εργαζόμενοι στην πρεσβεία και οι 80 Έλληνες που ζουν στη χώρα.

Στην φρεγάτα βρίσκονται και άνδρες των ειδικών δυνάμεων προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των διπλωματών και των υπαλλήλων της πρεσβείας.

Σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Κλείσιμο

Η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα καθώς ομάδες πολιτοφυλάκων και ένοπλες ομάδες που συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι μάχονται για το ποιος θα έχει τα πρωτεία στην «επόμενη ημέρα».
 
Και οι δύο ομάδες κατά την πτώση της Τρίπολης άρπαξαν μέρος του οπλοστασίου του καθεστώτος και τώρα δείχνουν τη καταστροφική τους δύναμη. 

Στην ουσία, όμως, η μάχη γίνεται για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων και για την επικράτηση ή όχι του Ισλαμισμού στη χώρα.

Μετά τη πτώση του καθεστώτος Καντάφι έγινε προσπάθεια για την ένταξη των ανταρτών στο μισθολόγιο του κράτους, ως δυνάμεις ασφαλείας. Όμως πολλοί από αυτούς επέλεξαν να δείξουν πίστη στη φυλή ή τη φατρία τους. Το «αδύναμο» κράτος δεν κατάφερε ποτέ ούτε να τους περιορίσει ούτε να τους εντάξει στις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης