Ξεκίνησε η μάχη της «μικρής» ΔΕΗ στη Βουλή

Ξεκίνησε η μάχη της «μικρής» ΔΕΗ στη Βουλή

Με σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου

Layoffs in the public sector? Ask the government!
Ξεκίνησε η μάχη της «μικρής» ΔΕΗ στη Βουλή
Με σφοδρά πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου για την «μικρή» ΔΕΗ από τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει τις προωθούμενες διατάξεις που «υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας», υποστήριξαν ότι η ψήφιση του σχεδίου νόμου σε θερινά τμήματα δεν παράγει έννομα αποτελέσματα ενώ ξεκαθάρισαν ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επανακρατικοποιήσει την ΔΕΗ.

Κλείσιμο
Πέραν αυτών, όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στάθηκαν στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του κ. Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργού Οικονομικών την περίοδο κατάθεσή του στην Βουλή (σ.σ. είχε κατατεθεί στην Βουλή τον περασμένο Μάρτιο) και ζήτησαν αναβολή της συζήτησης έως ότου πάρει και τυπικά την έγκριση του νέου υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη.

Ωστόσο, από την πλευρά της ΝΔ ο κ. Κώστας Σκρέκας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προβάλει προσχηματικά επιχειρήματα και την κάλεσε να προχωρήσει σε συζήτηση επί της ουσίας.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ακούσει τις παρατηρήσεις των βουλευτών και να φέρει βελτιωτικές τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου. Άφησε δε να εννοηθεί ότι από την διαβούλευση που προηγήθηκε έχουν ήδη προκύψει σημεία που θα τύχουν διόρθωσης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αύριο η Επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να ακούσει τους εμπλεκόμενους φορείς και την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η β’ ανάγνωση προκειμένου να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση από το Α’ θερινό τμήμα σε δύο συνεδριάσεις που πιθανότατα θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

Πιο αναλυτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με διαδικασίες εξπρές επιχειρεί να διαπράξει το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει συντελεστεί στην χώρα».

Υποστήριξε ότι: «Δεν έχετε καμία αρμοδιότητα και δυνατότητα καμία νομική και πολιτική κάλυψη μέσα σε θερινό τμήμα να κάνετε αυτό το έγκλημα το μεγαλύτερο στη μεταπολίτευση. Δεν ξεπουλάτε απλά μια δημόσια επιχείρηση. Διαλύετε και ξεπουλάτε την μεγαλύτερη επιχείρηση, την κολώνα πάνω στην οποία χτίστηκε η μεταπολεμική Ελλάδα. Διαλύετε και ξεπουλάτε την ίδια χώρα. Υποθηκεύετε το μέλλον της χώρας».

Πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν νομιμοποιεί διαδικασίες που «ξεπουλούν την χώρα».

«Δεν αναγνωρίζουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να φέρει τετελεσμένα γεγονότα και έννομα αποτελέσματα οποιαδήποτε τύχη και αν έχει» είπε και ξεκαθάρισε πως «θα επανεξετάσουμε αυτή τη διάλυση και εκποίηση δεν θα την αναγνωρίσουμε, θα επαναφέρουμε την ΔΕΗ σε Δημόσια χέρια ανασυγκροτημένη σε εθνικοποιημένη βάση στα χέρια του λαού για να ανασυγκροτηθεί η Ελλάδα. Μια Ελλάδα σοσιαλιστική. Να αποσύρετε το νομοσχέδιο είναι έκνομο και είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Τα εγκλήματα πολιτικού χαρακτήρα δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Θα τιμωρηθούν».

Στο ίδιο μήκος και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Πετράκος που είπε: «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτή την πλήρη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των θυγατρικών της. Δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση δεν μπορεί να περάσει από το θερινό τμήμα της Βουλής και δεν μπορεί να περάσει χωρίς τη συναίνεση του ελληνικού λαού. Δεν πρέπει να ξεκινήσει και δεν μπορεί να ξεκινήσει αυτή η συνεδρίαση. Δεν συζητάμε ένα απλό νομοσχέδιο αλλά την διάλυση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας».

Από την ΝΔ ο κ. Σκρέκας είπε πως «το νομοσχέδιο αφορά την ελληνική οικονομία και την κοινωνία... αυτό που επιχειρεί σήμερα να κάνει η κυβέρνηση έπρεπε να γίνει πριν πολλά χρόνια  και θα ήταν καλύτερο το επίπεδο των υπηρεσιών». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης