Σαμαράς για ΔΕΗ: Οι λαϊκιστές αφαιρούν το δικαίωμά μας στην πρόοδο

Σαμαράς για ΔΕΗ: Οι λαϊκιστές αφαιρούν το δικαίωμά μας στην πρόοδο

Τσίπρας: Εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση - Αντίθετα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Σε απεργία οι εργαζόμενοι, με εισαγγελείς και αστυνομία για το φόβο των καταλήψεων απαντά η κυβέρνηση - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστράτευσης

«Αν αρρωστήσω θα παραιτηθώ!»
Σαμαράς για ΔΕΗ: Οι λαϊκιστές αφαιρούν το δικαίωμά μας στην πρόοδο
Σε μετωπική σύγκρουση με τη μείζονα αντιπολίτευση και τα συνδικάτα εργαζομένων της ΔΕΗ κατευθύνεται η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή. Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το Στρασβούργο, όπου βρίσκεται, με μία σκληρή δήλωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων ότι «η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τα πάντα», ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές».

Ειδικότερα, για τη ΔΕΗ υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς εντυπώσεων ψεύτικων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προοδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις. Το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει και δεν πρόκειται αυτού του είδους τη ζωή, που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, τη ζωή δηλαδή των συνδικαλιστών, που διοικούσαν κρατικές αποτυχημένες επιχειρήσεις, να την αφήσουμε να συνεχιστεί».

Κλείσιμο
Σκληραίνει τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα σκληρή όμως είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με τη συγκέντρωση υπογραφών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και δήλωσε: «Μόνο ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση. Τελείωσαν τα ψέματα. Δεν θα παίζουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος με το μέλλον του τόπου, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το κόμμα που θα επωμιστεί μια εθνική καταστροφή. Δεν θα την πάρουν εν κρυπτώ την απόφαση για διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ. Αν έχουν τα κότσια, ας την πάρουν στο φως της μέρας. Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και με επιλεγμένους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ κατά της ιδιωτικοποίησης

Την αντίθεσή τους, όμως, δήλωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, δια του γενικού γραμματέα του, Δημήτρη Κουτσούμπα, υποστηρίζει: «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ' επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό».

Σκληρή ήταν και η δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου, που σχετίζει την ιδιωτικοποίηση με εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων: «Οι κυβερνώντες, έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μίας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό».  

Αντίθετη όμως είναι και η ΔΗΜΑΡ: «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η κυβέρνηση, που απειλεί με επιστράτευση τους εργαζόμενους, οφείλει να γνωρίζει ότι στις δημοκρατίες τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο” αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Εν αναμονή των κινητοποιήσεων

Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις στη Βουλή και κυρίως τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το συνδικάτο «Σπάρτακος» έχει προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις σε όλες τις μονάδες παραγωγής. Σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι κατά την προσέλευσή τους οι εργαζόμενοι θα ενημερώνονται και ακολούθως θα απέχουν από την εργασία τους.

Η κυβέρνηση πάλι είναι σε ετοιμότητα με εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψει καταλήψεις στα κέντρα παραγωγής και διανομής. Εάν οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε καταλήψεις, θα υπάρχει επέμβαση των δυνάμεων καταστολής.

Το ερώτημα είναι αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχουν συνέπεια περιορισμένες ή και ολική διακοπή ρεύματος. Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει διαβεβαιώσει το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει πάρει μέτρα ώστε να αποφευχθεί το μπλακ άουτ. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε επίταξη των απεργών.

Προβληματισμοί

Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη εκφράζουν βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς να καταφύγουν σε αντικαταστάσεις.

Με την επιχειρηματολογία περί του παρωχημένου συνδικαλισμού και την πρόοδο που συνιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα κερδίσει την κοινωνία και ότι ειδικά αν υπάρξουν διακοπές ρεύματος οι πολίτες θα στραφούν κατά των απεργών και της αντιπολίτευσης.

Στελέχη όμως της ΝΔ που έχουν εικόνα της βόρειας Ελλάδας, λένε ότι εκεί οι αντιδράσεις είναι έντονες και ότι το θέμα θα στοιχίσει στη ΝΔ. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε όλες αυτές τις περιοχές» λέει κοινοβουλευτικό στέλεχος.

Είναι επίσης διάχυτη η κριτική ότι, παρότι η κυβέρνηση σχεδίαζε την ιδιωτικοποίηση εδώ και μήνες, δεν προετοίμασε επί της ουσίας επιχειρηματολογία, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να μην έχουν υπερασπιστική γραμμή.

Στο εσωτερικό της ΝΔ εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραμείνουν μέχρι τέλους στην γραμμή του αρχηγού τους όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε τον κ. Σαμαρά στην προχθεσινή τους συνάντηση στον Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΠΑΣΟΚ πάντως εμφανίζεται να έχει περάσει τις εγγυήσεις για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προκαλώντας τις επικρίσεις των «γαλάζιων» προς την ηγεσία τους ότι για μία ακόμη φορά αυτοί εισπράττουν μόνο το κόστος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης