Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση

Ολοκληρώθηκε το πρώτο από τα έξι προαπαιτούμενα για τη δόση Ιουνίου - Ισχυρές ενστάσεις επί της ουσίας και της κατεπείγουσας διαδικασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση
Εν μέσω ισχυρών ενστάσεων από την αντιπολίτευση τόσο για την ουσία όσο και για την κατεπείγουσα διαδικασία εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση από το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το πρώτο από τα έξι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου.

Η ανάγκη άμεσης εκπλήρωσης άλλωστε τον δεσμεύσεων έναντι των πιστωτών ήταν και η βασική αιτία που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να εισάγει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου με κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξπρές γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τελικά, υπερ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.  Επί της ουσίας, βασικό σημείο τριβής κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδείχθηκαν οι ρυθμίσεις για τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια που θα κρίνουν ποιες περιοχές είναι κατάλληλες να δεχθούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας ή εν γένει «οργανωμένη αναπτυξιακή και παραγωγική δραστηριότητα». Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε  ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις απλοποιούνται οι υφιστάμενες ρυθμίσεις  και οι διαδικασίες ελέγχου. Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης εξήγησε ότι «αν θέλουμε να παράγουμε πλούτο χωρίς δανεικά, από την πραγματική οικονομία και όχι από την αγοραπωλησία άυλων τίτλων, τότε χρειαζόμαστε επενδύσεις» και πρόσθεσε πως «για να γίνουν όμως επενδύσεις, θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα "πού μπορώ να επενδύσω, πώς και πότε».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο προωθεί την «Διαύγεια στην Περιβαλλοντική Αδειοδότηση» η οποία στην ουσία αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα - θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες -και θα δίνει το δικαίωμα στον κάθε Έλληνα πολίτη να γνωρίζει την εικόνα της κάθε περιοχής και σε ποιο σημείο βρίσκονται οι επενδύσεις της - και αν υπάρχει καθυστέρηση, ποιος είναι ο υπεύθυνος σε προσωπικό, υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο. Οι εξηγήσεις του υπουργού δεν έπεισαν τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης να υποστηρίξει ότι «Εδώ ψηφίζουμε τα μη κριτήρια, τις μη δεσμεύσεις, τα μη πλαίσια» ενώ οξεία ήταν και η επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον «πλημμελή» τρόπο που εξακολουθεί να νομοθετεί. «εχετε καταντήσει τη Βουλή παράρτημα της Μέρκελ και των δανειστών» είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Η κυρία Ραχήλ Μακρή των ΑΝΕΛΛ αναρωτήθηκε «Μας φέρατε νομοσχέδιο 320 σελίδων για το χωροταξικό σχεδιασμό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ποιου κατεπείγοντος;» ενώ χαρακτήρισε ως αντισυνταγματικές αρκετές από τις διατάξεις. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος στα τελευταία νομοσχέδια, δυστυχώς, επιλέγει να νομιμοποιεί ό,τι δεν μπορούσε να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων» παρατήρησε η Νίκη Φούντα (ΔΗΜΑΡ) ενώ ο κ. Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ) είπε πως «Με αυτό το νομοσχέδιο φαίνεται ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραμεριστεί οτιδήποτε εμποδίζει την πορεία επέλασης των λεγόμενων "επενδυτών"».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ψευδεπίγραφο», υποστηρίζοντας πως «καταστρέφει ό,τι γνωρίζαμε για τη ρύθμιση και τη διαχείριση του χώρου, ό,τι γνωρίζαμε για την έννοια των πόλεων και την ανάπτυξή τους».
Κλείσιμο

Διαβάστε τις ανατροπές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης