Νέα «μαύρη τρύπα» από την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των δικαστών

Νέα «μαύρη τρύπα» από την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των δικαστών

«Βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Άκυρες οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών - Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, υπολογίζονται σε παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ

Νέα «μαύρη τρύπα» από την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των δικαστών
Σύμφωνα με πληροφορίες, την Δευτέρα σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος και παρά το γεγονός ότι κάποιος βουλευτής αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα.

Και αυτό γιατί οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την  προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Η απόφαση  αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών  Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Δικαστές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στο  Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγαν στο Πρώτο ΘΕΜΑ, ότι το «δια ταύτα» της σημερινής διάσκεψης του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποτελεί πρόκριμα για τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων των άλλων παρόμοιων και συναφών κλάδων, όπως είναι ενστόλων, κ.λπ.
Κλείσιμο

Ήδη με αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν  στο ύψος προ του  δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Ακολούθησε  πριν από λίγες μέρες (13.6.2014) η δημοσίευση σειράς αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν σχεδόν  ομόφωνα  ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄  επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία  έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών  των ενστόλων ανατρέχει και αυτών (όπως των δικαστών) αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν  ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία έγιναν περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών όλων των βαθμών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και των ένστολων.

Μάλιστα, ο νόμος 4093/2012 και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ΄  επιταγήν του εν λόγω νόμου προέβλεπαν την υποχρέωση επιστροφής  των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε δικαστές και στρατιωτικούς  αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτήρισε  την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Τώρα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου  4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της  ισότητας.

Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία  στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.

Βασικά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή  θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.

Διετής και όχι πενταετής η παραγραφή

Επίσης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, έκανε στροφή 180 μοιρών στην νομολογία της  και αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου  Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής.

Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε  δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στην  μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης