Σταϊκούρας: Tο 2014 λήγει η ύφεση

Σταϊκούρας: Tο 2014 λήγει η ύφεση

Τσακαλώτος: Σουβλάκι και σούσι το μήνυμα των εκλογών για την κυβέρνηση - Σαχινίδης: παράδειγμα αποτυχημένου προϋπολογισμού αυτός του 2009

Σταϊκούρας: Tο 2014 λήγει η ύφεση
Την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντιστάθμισμα των αυστηρών όρων δημοσιονομικής πειθαρχίας επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει πλέον σε φάση σταθεροποίησης των οικονομικών της και της διεθνούς της θέσεις και εκτίμησε ότι εντός του τρέχοντος έτους λήγει η παρατεταμένη ύφεση.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό», εξήγησε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις, «εξοπλίζουν την δημόσια διοίκηση και το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένα με εργαλεία ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι θυσίες των πολιτών θα έχουν βιώσιμο αντίκρισμα».

Πρόσθεσε δε ότι «η Ευρώπη οφείλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την αντιμετώπιση των τάσεων ύφεσης και της δυναμικής της ανεργίας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών».

«Πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ανάπτυξης. Η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αποτελεί από μόνη της αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να δημιουργήσει πεδίο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την συζήτηση του στην Ολομέλεια και αυτό γιατί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το νοικοκύρεμα των οικονομικών και ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζει ως νέο «συμβόλαιο με τους πιστωτές» που δίνει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους και όχι στην κοινωνία.
Κλείσιμο

Τσακαλώτος: Σουβλάκι και σούσι το μήνυμα των εκλογών για την κυβέρνηση

Είναι ενδεικτικό ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Σταϊκούρα είπε: «Ποιο είναι το μήνυμα που πήρατε το βράδυ των εκλογών όταν με τον κ. Στουρνάρα βλέπατε τα αποτελέσματα ανάμεσα στο σουβλάκι και το σούσι; Ποιο το μήνυμα όταν είδατε τα ποσοστά του Φάρατζ και της Λεπέν;  Θεωρείτε ότι αν είχατε φτιάξει νωρίτερα τους δημοσιονομικούς κανόνες τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα; Οι δημοσιονομικοί κανόνες που δημιουργούν την λιτότητα δεν έχουν σχέση με τα αποτελέσματα;» και πρόσθεσε ότι «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι νέες ιδέες και την διακριτική ευχέρεια  να τις εφαρμόσουμε. Με αυτό το νομοσχέδιο δείχνετε ότι δεν πήρατε το μήνυμα. Οι λεξικογραφικές σας προτιμήσεις είναι  να εξυπηρετηθεί το χρέος πριν κάν συζητηθούν τα κοινωνικά προβλήματα. Δίνει προτεραιότητα στο συμβόλαιο με τους πιστωτές και όχι με τον λαό. Συνεχίζετε σαν να μην έχετε λάβει το μήνυμα σαν να μην μάθατε τίποτα από όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια».
Σαχινίδης: παράδειγμα αποτυχημένου προϋπολογισμού αυτός του 2009

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε ότι το νομοσχέδιο συμπληρώνει μια σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν το 2010, ενώ υποστήριξε ότι «αν οι αλλαγές είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια η χώρα μπορεί να μην χρειαζόταν να μπει σε αυτές τις περιπέτειες. Δεν θα αντιμετώπιζε πρόβλημα αξιοπιστίας».

Εξήγησε ότι έως τα τέλη του 2009 το υπουργείο Οικονομικών δεν παρακολουθούσε τα πεπραγμένα των φορέων της γενικής κυβέρνησης και άρα δεν είχε εικόνα για τα ελλείμματα.

Πέραν αυτού, αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Καραμανλή η οποία μάλιστα δεν σχολιάστηκε από τον κ. Σταϊκούρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαχινίδης χαρακτήρισε ως παράδειγμα αποτυχημένου προϋπολογισμού αυτό του 2009 ενώ επικαλέστηκε την έκθεση Χαρδούβελη που αποδεικνύει  την απόκρυψη των φουσκωμένων ελλειμμάτων.

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η αναφορά της κυρίας Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛΛ) που είπε ότι το νομοσχέδιο δεν δεσμεύει την μελλοντική κυβέρνηση και αυτό γιατί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛΛ τηρούν αποστάσεις από τα σενάρια συνεργασίας.

Τέλος ο κ. Θωμάς Ψύρρας (ΔΗΜΑΡ) υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θέτει την χώρα σε εποπτεία μέχρι το 2052 ενώ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «η καπιταλιστική ανάκαμψη δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επιστροφή των απωλειών θα συνεχίσει την επιδείνωση των εργαζόμενων».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης