ΔΗΜΑΡ: Η νέα κυβέρνηση εμπόδιο στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

ΔΗΜΑΡ: Η νέα κυβέρνηση εμπόδιο στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς

Κακός… οιωνός στην περαιτέρω συζήτηση που έχει ως στόχο τη συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού πόλου

ΔΗΜΑΡ: Η νέα κυβέρνηση εμπόδιο στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Την απογοήτευσή τους για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης εκφράζουν στελέχη από τα κόμματα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς.

Πρόσωπα από τη Δημοκρατική Αριστερά, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή της ανακοίνωσης του νέου κυβερνητικού σχήματος αντέδρασαν αρνητικά, γεγονός που εκλαμβάνεται ως κακός… οιωνός στην περαιτέρω συζήτηση που έχει ως στόχο τη συγκρότηση ενιαίου κεντροαριστερού πόλου.

Συγκεκριμένα, κύκλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμιζαν ότι η νέα κυβέρνηση, όπου συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ, φέρνει σε δύσκολη θέση την Αγίου Κωνσταντίνου ως προς την έναρξη της διαβούλευσης με την Ελιά. Στη ΔΗΜΑΡ θεωρούν πως το στίγμα της «λαϊκής δεξιάς» είναι τόσο έντονο, ώστε θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάποια συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτό δέχεται τη συμπόρευση με πρόσωπα που ο δημόσιος λόγος τους απέχει από την Κεντροαριστερά.

Επιπλέον κρατούν επιφυλάξεις ως προς την αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν υπογραμμίζουν πως «αν το νέο κυβερνητικό σχήμα παραμείνει δέσμιο των πολιτικών εμμονών και των ιδεολογικών αγκυλώσεων που σημάδεψαν και το προηγούμενο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανασάνουν ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία».

Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Κουβέλη εκφράζουν την άποψη πως η Δημοκρατική Αριστερά δέχεται πιέσεις από εξωθεσμικά κέντρα, προκειμένου να επανέλθει σε μια τροχιά ταύτισης με την ασκούμενη πολιτική. Σχετικά αναφέρθηκε ακροθιγώς στις παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Στην εισαγωγική του ομιλία είπε πως «αυτό το πολιτικό ρεύμα (ενν ανανεωτικής αριστεράς) που μπόλιασε τη μεταπολίτευση με τα καλύτερα υλικά, δεν παραδίδει τα κλειδιά, δεν μπαίνει στην άκρη, όπως εύχονται ή απαιτούν οι χωροτάκτες της νέας πολιτικής γεωγραφίας». Επίσης ο κ. Κουβέλης διερωτήθηκε στη δευτερολογία του γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη συζήτηση γύρω από τη ΔΗΜΑΡ, αν είναι ένα «απιχνασμένο κόμμα», «θέλω να σας ρωτήσω καλοπροαίρετα, έχετε ξαναδεί τέτοια χτυπήματα εναντίον ενός κόμματος και μάλιστα με υπόδειξη;».
Κλείσιμο

Στις ίδιες γραμμές, σε σχέση με τον ανασχηματισμό, κινήθηκε και το Ποτάμι. Σε δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως πρόκειται για «μια κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις». Ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για ανακύκλωση γνωστών και αποτυχημένων, σε πολλές περιπτώσεις, στελεχών που αποδεικνύει το αδιέξοδο του παλαιοκομματικού συστήματος και κατέληξε αναφερόμενος προσωπικά στους κκ Σαμαρά και Βενιζέλο: «η χώρα για να σωθεί πρέπει να φύγει μπροστά αλλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύονται απλοί ισορροπιστές, δέσμιοι του παρελθόντος τους και τελικά λάτρεις της ακινησίας».
 
Έντονα επικριτικός παρουσιάστηκε, επίσης, ο επικεφαλής της ομάδας των 75, Μιχάλης Καρχιμάκης, από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με αφορμή την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος τόνισε πως «η κυρίαρχη δυσαρέσκεια, έχει σχέση μόνο με τον ακόμα ποιο σφιχτό εναγκαλισμό με την Δεξιά και την αίσθηση που δίδεται ότι ένα ιστορικό κίνημα με παρακαταθήκες και προσφορά, αφομοιώνεται και διολισθαίνει, απεμπολώντας την φυσιογνωμία του».

Πάντως μία ημέρα μετά  τον ανασχηματισμό συνεδρίασαν τα κομματικά Όργανα της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου, όπου λήφθηκαν αποφάσεις για τον διάλογο με την Κεντροαριστερά. Ειδικότερα η Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα θα προτείνει στους πολιτικούς εταίρους της Ελιάς:
1. Άμεση συγκρότηση Κοινού Συντονιστικού Οργάνου των πολιτικών εταίρων της ΕΛΙΑΣ σε υψηλό στελεχιακό επίπεδο, προκειμένου να χρονοδιαγραφούν οι επόμενες ενέργειες αφενός ως προς την εμβάθυνση (πλήρης πολιτική και οργανωτική συγκρότηση, θεσμική συγκρότηση) και αφετέρου ως προς τη διεύρυνση του εγχειρήματος, με κοινή πρόσκληση σε όμορους χώρους (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, αδέσμευτα στελέχη και Κινήσεις του χώρου).

2.Οργάνωση των 42 υποψηφίων του Ευρωψηφοδελτίου, σε μορφή άτυπου Οργάνου, με τακτικές συνεδριάσεις και συντονισμό δράσεων, ώστε να αξιοποιηθεί και να διευρυνθεί το δίκτυο υποστηρικτών και φίλων της ΕΛΙΑΣ σε ολόκληρη τη χώρα, των πολιτών δηλαδή  που ενίσχυσαν την κοινή προσπάθεια στις εκλογές της 25ης Μαϊου και που δεν πρέπει να χαθούν.

3. Ολοκλήρωση των προσπαθειών τον Οκτώβριο του 2014, με τη διοργάνωση του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης