Τόμσεν: Αν πληρώνουν όλοι φόρους, το συζητάμε για μείωση της φορολογίας

Τόμσεν: Αν πληρώνουν όλοι φόρους, το συζητάμε για μείωση της φορολογίας

- Ζήτησε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που δεν αποδίδουν
- Εφικτή η ελάφρυνση του χρέους χωρίς «κούρεμα»
- Το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλύφθεί και χωρίς νέο πακέτο

Τόμσεν: Αν πληρώνουν όλοι φόρους, το συζητάμε για μείωση της φορολογίας
Την πεποίθησή του ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης η Ελλάδα εξέφρασε ο Πωλ Τόμσεν μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ. Παράλληλα, ο επικεφαλής της τρόικας στη χώρα μας, τόνισε πως για να μειωθεί η φορολογία, που είναι υψηλή, χρειάζεται να καλύπτονται προϋποθέσεις.

«Συμφωνώ με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι οι φορολογικοί συντελεστές σε κάποιους τομείς είναι πολύ υψηλοί και ότι θα πρέπει να αποτελεί στόχο η μείωσή τους, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς να απειλείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5%».

Το κλειδί για να επιτευχθεί αυτό είναι η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, σημειώνει ο κ. Τόμσεν: «Αν μπορείς να εξασφαλίσεις ότι οι πάντες πληρώνουν φόρους, οι πλούσιοι πληρώνουν και όχι μόνο οι μισθωτοί, αν διευρύνεις τη φορολογική βάση, τότε μπορούμε να συζητάμε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών». 

Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Τόμσεν είπε: «Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει χωρίς νέο κούρεμα. Μπορεί να γίνει μέσω της μείωσης επιτοκίων ή άλλων μορφών μεταφοράς, ή με άλλους τρόπους που θα συζητηθούν τους επόμενους μήνες». 

«Το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να καλυφθεί, δεν είναι απαραίτητο τρίτο πακέτο. Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν θα χρειαστεί οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν πάλι χρήματα», επισημαίνει ο Πωλ Τόμσεν και παραπέμπει στις συζητήσεις που θα γίνουν τους επόμενους μήνες.
Κλείσιμο



Παράλληλα ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα στην ίδια συνέντευξη ζήτησε την απόλυση όσων δημοσίων υπαλλήλων δεν αποδίδουν. 

«Μιλάμε για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση και τη διασφάλιση ότι κάποιος μπορεί να απολύσει εργαζόμενους που δεν αποδίδουν. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά, και συνεχίζουμε να πιέζουμε για αυτές τις διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αποφύγουμε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε, επίσης, τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές δεν είναι ισχυρές, παρά τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. «Αν δεν δούμε αυτή την βελτίωση στις εξαγωγές, η ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη», τόνισε.

Ερωτηθείς για το εάν το τραπεζικό σύστημα θα έρθει αντιμέτωπο με έκτακτες ανάγκες ο κ. Τόμσεν δήλωσε πως το ΔΝΤ ανησυχεί για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Θέλω να τονίσω ότι δεν βλέπω κάποιον άμεσο κίνδυνο, δεν πρέπει δηλαδή οι πολίτες να τρομοκρατηθούν για τις καταθέσεις τους. Δεν υπάρχουν κίνδυνοι επ' αυτού», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας πως η ρυθμιστή αρχή πρέπει να αναγκάσει τις τράπεζες να αναγνωρίσουν τις απώλειες εκ των προτέρων.

«Πρέπει να είναι πολύ πιεστική απέναντι στις τράπεζες να λάβουν υπόψη τους τις απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», επεσήμανε και προσέθεσε πως εάν η απομόχλευση συνεχιστεί οι τράπεζες δεν θα παρέχουν τα δάνεια που είναι απαραίτητα για να στηριχθεί το δυναμικό κομμάτι της οικονομίας. «Αυτό είναι ένα ρίσκο», συμπλήρωσε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης