Αβραμόπουλος: Οριστικό τέλος στην «περιπέτεια» των υποβρυχίων

Αβραμόπουλος: Οριστικό τέλος στην «περιπέτεια» των υποβρυχίων

«Τα ομόλογα από τις χρηματαγορές είναι ψήφος εμπιστοσύνης» είπε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Δ. Αβραμόπουλος

Αβραμόπουλος: H έξοδος στις αγορές ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των τεσσάρων υποβρυχίων του πολεμικού ναυτικού, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ειδικότερα ο κ. Αβραμόπουλος αναπτύσσοντας τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών πιστοποίησης και επιχειρησιακής ένταξης των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είπε πως με την τροπολογία «μπαίνει οριστικό τέλος στην περιπέτεια των υποβρυχίων».

«Κλείνουμε σήμερα την πρώτη και πιο σημαντική φάση της επιχείρησης να σώσουμε τα υποβρύχια που βρίσκονται υπο ομηρία στα ναυπηγεία για λόγους που ήδη γνωρίζουμε» είπε και πρόσθεσε «βάζουμε οριστικό τέλος σε μια περιπέτεια που διήρκησε περισσότερο από 12 χρόνια...». Όπως είπε το ελληνικό Δημόσιο τήρησε αυστηρή στάση απέναντι στη διοίκηση των ναυπηγείων, απαιτώντας την επιστροφή του συνόλου των ποσών που κατέβαλε το Δημόσιο την περίοδο 2010-2011, ύψους 360 εκ. ευρώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

Κλείσιμο
«Το Δημόσιο θα διεκδικήσει την είσπραξη και του τελευταίου ευρώ απ' τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων καθώς ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τη σύμβαση των υποβρυχίων» δήλωσε ο υπουργός. Συνέχισε λέγοντας ότι με το αδιάθετο ποσόν των 75,5 εκ. ευρώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι εργασίες και, εφόσον υπάρξει δικαίωση από τα δικαστήρια για την είσπραξη των ποσών, τότε «θα έχουμε μια σημαντική μείωση του τελικού κόστους ναυπήγησης των υποβρυχίων, ακόμα και σε σχέση με το συμβατικό τίμημα».

Προγραμματίζεται η ένταξη των τεσσάρων υποβρυχίων στο στόλο
Επιπλέον ο κ. Αβραμόπουλους δήλωσε ότι προγραμματίζεται η ένταξη των υποβρυχίων στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Ήδη για συμβολικού λόγους, όπως είπε έχει αναρτηθεί η ελληνική σημαία στα υποβρύχια τα οποία μάλιστα έχουν επανδρωθεί.

«Το ΠΝ είναι παρών σε καθημερινή βάση και συντονίζει την έναρξη των εργασιών και έχει έρθει σε επαφή με υπεργολάβους. Όλα είναι έτοιμα και λύθηκαν τα τεχνικά προβλήματα» είπε και πρόσθεσε: «Στόχος είναι οι εργασίες χωρίς υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού με το αδιάθετο των 75,5 εκατ. ευρώ. Ήδη έχουν  δοθεί σε λογαριασμό τα πρώτα 35,5 εκατ. ευρώ. Εφόσον μας δικαιώσουν τα δικαστήρια θα έχουμε μείωση του τελικού κόστους ναυπήγησης».

Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα. Σημείωσε μάλιστα ότι το  σύνολο του προσωπικού των ΕΝΑΕ θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των εργασιών στα υποβρύχια με τους μισθούς και τις ασφαλιστικές τους εισφορές να καταβάλλονται από το ΥΠΕΘΑ και επανέλαβε ότι «Το ΠΝ επιθυμεί να είναι πελάτης τις εσωτερικής αμυντικής βιομηχανίας.


Για την έξοδο στις αγορές

Τα ομόλογα από τις χρηματαγορές είναι ψήφος εμπιστοσύνης, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στη Βουλή. «Οι ισχυροί ζητούν χρηματοδότηση από τις αγορές. Για τους παρίες, τους φουκαριάρηδες κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον», είπε επισημαίνοντας ότι η νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε είναι αποτέλεσμα μίας εθνικής στρατηγικής.

«Στόχος είναι να ξαναβάλουμε τη χώρα μας στη συντροφιά των δυνατών οικονομιών», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας ότι «η σημερινή έξοδος στις αγορές δίνει φως στο σκοτεινό δρόμο της πολυετούς οικονομικής κρίσης και καχεξίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης