Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο... Ρεν ναρκοθετούν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο... Ρεν ναρκοθετούν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

Η κυβέρνηση διεκδικεί τροποποιήσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές ενώ Μαξίμου και Στουρνάρας δηλώνουν «όλα υπό έλεγχο»

Οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο... Ρεν ναρκοθετούν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα
Οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα δημοσιονομικά που έχουν καθυστερήσει αλλά και ο χειρισμός των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες πιέζουν οι δανειστές βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και τόσο ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί  και δήλωσαν ότι «είναι όλα υπό έλεγχο» και ότι σήμερα το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει τις λεπτομερείς απαντήσεις στην Τρόικα είναι εμφανές ότι οι συζητήσεις έχουν κωλύσει. Οι διαρθρωτικές αλλαγές για τις οποίες πιέζει η Τρόικα και για τις οποίες έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός βάση της έκθεσης του ΟΟΣΑ προκαλούν διάσταση μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών και υπάρχει φόβος ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις και μεταξύ των βουλευτών. Συμφωνήθηκε χθες να υποβληθεί στην Τρόικα εναλλακτική πρόταση για την απελευθέρωση στην πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θέμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ έχει προειδοποιήσει ότι ως έχει δεν θα το ψηφίσει.

Πιο δύσκολο όμως είναι το θέμα της τιμής του φρέσκου γάλακτος όπου το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης συναντά την ομόθυμη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας -παρότι κατά τα άλλα ο υπουργός κ. Θανάσης Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος δεν μιλιούνται. Εκτιμάται ότι η ρύθμιση θα πλήξει τους κτηνοτρόφους και θα έχει και πολιτικό κόστος. Γενικότερα η κυβέρνηση βλέπει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές την φέρνουν απέναντι σε επαγγελματικές κατηγορίες που θίγονται ενώ μπροστά της έχει και τις διπλές εκλογές του Μαίου.

Όσο πάντως η διαπραγμάτευση παρατείνεται δεν κλείνει η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα να μην εκταμιεύεται και η επόμενη δόση του δανείου. Το υπουργείο Οικονομικών ρίχνει στο τραπέζι με τους εταίρους τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας και ιδιαίτερα ότι εκτός από το πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα είχε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου Νοεμβρίου του 2013.

Μέσα σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί και η δήλωση του επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ότι η όποια συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα αρχίσει το καλοκαίρι και πάντως μετά τις ευρωεκλογές που αναιρεί την βασική στρατηγική του κ. Σαμαρά για ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε. Η πρώτη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι «ο κ. Ρεν είπε αυτό που ισχύει ότι η πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν τις ευρωεκλογές και η υλοποίηση θα γίνει μετά». Ωστόσο το να ληφθεί πολιτική απόφαση ενώ δεν έχει καν αρχίσει η συζήτηση είναι δύσκολο. Διαφορετική ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Βενιζέλος ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου είπε στους δημοσιογράφους ότι η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι θέμα το οποίο θα συζητήσουν οι κυβερνήσεις και όχι η Κομισιόν.
Κλείσιμο

Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια στενεύουν και η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει την διαπραγμάτευση μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων να ληφθεί  μέσα στον Φεβρουάριο. Ενδεχόμενη παράταση για τον Μάρτιο θα έχει συνέπειες στις σχέσεις με τους εταίρους και παρενέργειες στο εσωτερικό της χώρας.

Στην συνάντηση πάντως των κ.κ. Σαμαρά Βενιζέλου συζητήθηκε και το θέμα της Τρομοκρατίας και ο διεθνής αντίκτυπος από την διαφυγή Ξηρού. Η κυβέρνηση φοβάται ένα νέο χτύπημα που θα έχει συνέπειες στην διεθνή εικόνα της χώρας και θα επηρεάσει και το πολιτικό κλίμα και επείγεται για αποτελέσματα στο πεδίο των ερευνών των διωκτικών αρχών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης