“Εξωθεσμική παρέμβαση Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ εναντίον του ΘΕΜΑτος”

“Εξωθεσμική παρέμβαση Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ εναντίον του ΘΕΜΑτος”

- Η έρευνα της εξεταστικής  επιτροπής της Βουλής για τη  λίστα Λαγκάρντ επιβεβαιώνει  την ύπαρξη σχεδίου δίωξης  του Θέμου Αναστασιάδη από τον πρώην υπουργό
- Το πόρισμα των κομμάτων  που στηρίζουν την κυβέρνηση  και η πορισματική έκθεση της  αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν  την ανάγκη περαιτέρω δικαστικής  έρευνας για την υπόθεση
- Εγείρεται μείζον πολιτικό - ηθικό ζήτημα και αναμένονται απαντήσεις

“Εξωθεσμική παρέμβαση  Παπακωνσταντίνου στο ΣΔΟΕ εναντίον του ΘΕΜΑτος”
Νέα σημαντική  πτυχή του σκανδάλου της «λίστας  Λαγκάρντ» αναδείχθηκε από τις  έρευνες της προανακριτικής επιτροπής  της Βουλής καθώς αποκαλύφθηκε ότι  ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε βάλει στο στόχαστρό του το «Πρώτο Θέμα» και τον Θέμο Αναστασιάδη επιδιώκοντας την εξόντωσή του.

Κατά γενική ομολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας  των μελών της προανακριτικής (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) ο  πρώην υπουργός κινήθηκε «έξω-θεσμικά», πραγματοποιώντας τουλάχιστον ωμές «παρεμβάσεις» προς το ΣΔΟΕ που είχαν να κάνουν με την «προσωπική του αντιδικία» με τον κ. Αναστασιάδη.  

Ως αποτέλεσμα των «εξωθεσμικών παρεμβάσεων» του  τότε υπουργού Οικονομικών ήταν ο  ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε  το «Πρώτο Θέμα» και προσωπικά  ο Θ. Αναστασιάδης από εκείνους που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τοποθετήσει στο ΣΔΟΕ. Αυτό μένει να αποδειχθεί και δικαστικά εφόσον βέβαια υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση μετά και τα όσα καταγράφονται τόσο στο πόρισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) όσο και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνονται περίτρανα τα όσα υποστήριζε το «Πρώτο Θέμα» αλλά και ο κ. Αναστασιάδης που μιλούσε για «κατά παραγγελία»  εναντίον του διώξεις. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα γραπτής δήλωσης του  Θ. Αναστασιάδη (4.12.2012) στην οποία ανέφερε: «αντί δικαιολογιών και ισχυρών νομικών επιχειρημάτων που έχω και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα λάβει υπόψη της η Δικαιοσύνη θα πω μόνο τα εξής ολίγα που είμαι σίγουρος ότι μπορούν να κατανοήσουν οι πάντες.

Α) Οι ίδιοι συγκεκριμένοι  πολιτικοί και τα στελέχη τους που τρία χρόνια καλύπτουν τη λίστα Λαγκάρντ έβγαλαν το αβάσιμο και εξοντωτικό πόρισμα του ΣΔΟΕ εις βάρος μου. Το είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο τέως υπουργός ο κύριος Παπακωνσταντίνου στη Βουλή λέγοντας ότι θα επιληφθεί προσωπικώς».

Είναι επίσης ενδεικτικό το πραγματικό πλέον περιστατικό που εμφανίζει τον κ. Παπακωνσταντίνου να ζητά παρέμβαση από τον τότε προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη για την «αντιδικία» με τον κ. Αναστασιάδη (σ.σ. e-mails Διώτη – Παπακωνσταντίνου 7.8.2011) σε μια περίοδο που η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το protothema.gr του ασκούσε σκληρή κρητική με μια σειρά δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Ενδεικτικά αναφέρονται θέματα όπως «υπουργός express service» που αποκάλυπτε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα χρέη της συγκεκριμένης εταιρίες,  «18 μήνες ψέματα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου»κ.λπ.  

Υπο αυτά τα δεδομένα, τα βασικά συμπεράσματα για την συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, όπως παραδέχονται τα μέλη της προανακριτικής, έχουν  ως εξής:

-         Την περίοδο που διακήρυσσε πως θα πατάξει την φοροδιαφυγή και θα συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα, «εξαφάνιζε» την λίστα με μεγαλοκαταθέτες στην HSBC – μεταξύ των οποίων πασίγνωστοι και ισχυροί επιχειρηματίες -   και πολεμούσε όσους «τολμούσαν» να του ασκήσουν κριτική

-         Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντί να ασχολείται με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, να επιβάλλει φορολογικά πρόστιμα και να φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία επιχειρούσε με κάθε τρόπο και κυρίως εξωθεσμικά, παράνομα και κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του να πολεμήσει τον κ. Αναστασιάδη

-         Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που αποδεικνύουν παρεμβάσεις του προς τις ηγεσίες του ΣΔΟΕ για την «προσωπική αντιδικία» με τον εκδότη του Πρώτου Θέματος.  

-         Κατά την περίοδο 5,6 και 7 Ιουλίου 2011 ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών και είχε τοποθετηθεί υπουργός Περιβάλλοντος. Ωστόσο, συνέχιζε να κρατά στα χέρια του την λίστα Λαγκάρντ την οποία μέχρι τότε δεν είχε παραδώσει στον καθ' ύλην αρμόδιο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη με προφανή στόχο την συγκάλυψη της υπόθεσης. Κι ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε θάψει την λίστα Λαγκάρντ την οποία είχε πάρει μαζί του στο σπίτι του φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών -έχοντας όλο τον χρόνο για να αλλοιώσει το περιεχόμενό της- ασχολούνταν μανιωδώς με τον κ. Θέμο Αναστασιάδη. 

Συμπεράσματα  που συμπυκνώνονται στα τελικά πορίσματα  που κατέθεσαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ  και ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της  λειτουργίας της προανακριτικής επιτροπής που διερεύνησε διεξοδικά  επι ένα 6μηνο την υπόθεση της  «λίστας Λαγκάρντ».

Ειδικότερα, το πόρισμα της πλειοψηφίας που θα λάβει την έγκριση της Ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα Εκαταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Υπάρχει προσωπικό ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του κ. Ιωάννη Διώτη, το ενδιαφέρον του πρώην Υπουργού Οικονομικών αφορούσε στην εξέλιξη της υπόθεσης του εκδότη της εφημερίδας «Το Πρώτο Θέμα», κ. Θέμου Αναστασιάδη, με τον οποίο ο πρώην Υπουργός Οικονομικών βρισκόταν σε αντιδικία». Ενώ η πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνουν «αρμοδίως και αμελλητί οι απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης τέλεσης ποινικών αδικημάτων περί την υπηρεσία και περί την απονομή της δικαιοσύνης, εν αναφορά με όσα περιέχονται στην ηλεκτρονική αλληλογραφία Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Διώτη, σχετικά με υπόθεση που εκκρεμούσε, τον Ιούλιο 2011, στην Εισαγγελία και την οποία ο Ιωάννης Διώτης παρακολουθούσε για λογαριασμό του ανησυχούντος και αδημονούντος Γ. Παπακωνσταντίνου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης