Το παράπονο του Παπούλια στην Κορέα

Το παράπονο του Παπούλια στην Κορέα

Έμπρακτη στήριξη από τη Σεούλ ζητά ο Πρόεδρος, κάνοντας αναφορές ακόμα και στην ελληνική στάση κατά τον πόλεμο της Κορέας

Το παράπονο του Παπούλια στην Κορέα
Την στήριξη της Σεούλ στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να ανάκαμψει ζήτησε, με τον πλέον ευθύ τρόπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του η ομόλογός του, Χιου Γκιεν Παρκ.

Ο κ. Παπούλιας, χρησιμοποιώντας ακόμα και ιστορικές αναφορές, επιχείρησε να στρέψει προς τη χώρα μας το επιχειρηματικό-επενδυτικό ενδιαφέρον των Κορεατών.

Είπε, συγκεκριμένα: «Στις δύσκολες στιγμές, η Ελλάδα ήταν πάντοτε αλληλέγγυα με την Κορέα και θα παραμείνει ισχυρά παρούσα. Στον πόλεμο της Κορέας ήμασταν εδώ. Σε ό,τι αφορά στη σύγχρονη περίοδο, σημειώνεται ότι, ιδίως από το 2004, οι Έλληνες πλοιοκτήτες τοποθετούν όλο και περισσότερες παραγγελίες τους στα ναυπηγεία της Κορέας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2013 εκατοντάδες πλοία ελληνικών συμφερόντων, χωρητικότητας εννέα εκατομμυρίων οχτακοσίων σαράντα δύο χιλιάδων τόνων, τελούν υπό ναυπήγηση σε κορεατικά ναυπηγεία».

«Αντιθέτως» συνέχισε ο Πρόεδρις, «λυπούμαι να το πω, η επενδυτική παρουσία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα είναι σε χαμηλά επίπεδα, αλλά και οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων χαμηλές. Η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αφρική. Η γεωστρατηγική θέση της χώρας ενισχύεται από τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην περιοχή. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ελλάδα, έχουν αλλάξει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και έχουν αναδείξει ευκαιρίες για διεθνείς συνεργασίες».

«Στη δύσκολη αυτή για την Ελλάδα περίοδο ο ελληνικός λαός αναμένει την έμπρακτη ανταπόκριση της Κορέας. Ευελπιστώ ότι το επιχειρηματικό συνέδριο και η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης ανάμεσα στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και την Ομοσπονδία Κορεατικής Βιομηχανίας (FKI) θα δώσουν μια νέα ώθηση. Προσβλέπουμε επίσης, στην αύξηση του αριθμού των πολιτών της Κορέας που επιλέγουν την Ελλάδα ως τόπο διακοπών τους. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σεούλ θα συνέβαλε ουσιαστικά στην αύξηση της τουριστικής ροής, αλλά και στην ενίσχυση των οικονομικών συναλλαγών. Με τα δεδομένα αυτά, καλώ τους Κορεάτες επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν τις νέες και σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρονται» ήταν το μήνυμα-πρόσκληση του Προέδρου.
Κλείσιμο

«Αλλά και στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης» υπογράμμισε, «είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει περιθώριο για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας. Με βάση τους ήδη υπάρχοντες δεσμούς ανάμεσα στα ελληνικά και στα κορεάτικα πανεπιστήμια, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων. Αναφέρω ενδεικτικά την πληροφορική, τη νανοτεχνολογία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως τομείς, από τους οποίους μπορούν να προκύψουν σημαντικά οφέλη για τις χώρες μας».

Κορέα, όπως Κύπρος

Όσο για το κεφάλαιο «εξωτερική πολιτική», ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε στην ομόλογό του: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυα δίπλα σας και να υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την οριστική ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο, αλλά και για τη διατήρηση καλών γειτονικών σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή σας».

«Εσείς, ο λαός της Κορέας, μπορείτε άμεσα να κατανοήσετε τα αποτελέσματα μίας διχοτόμησης. Στην Κύπρο, η οποία, όπως και η κορεατική χερσόνησος, παραμένει χωρισμένη στα δύο, αντιμετωπίζουμε ακόμη τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974. Σήμερα, η Τουρκία φθάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους, εγείροντας έτσι σοβαρά ερωτηματικά για το ποια είναι η πραγματική της βούληση για την επανένωση της νήσου».

»Εμείς, από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία για μία βιώσιμη και λειτουργική λύση, η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία λύση που θα σέβεται τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή του Κράτους Δικαίου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς στρατό κατοχής. Θέλω από τη Δημοκρατία της Κορέας, να δηλώσω ότι τα τετελεσμένα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής δεν πρέπει να γίνουν ποτέ δεκτά από την διεθνή κοινότητα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης