H Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο τη Γιάννα

H Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο τη Γιάννα

Την ανάγκη για ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση,τονίζει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και προτείνει για τον πρώτο δήμο της χώρας υπερκομματικά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως η «σιδηρά κυρία των Ολυμπιακών» κυρία Αγγελοπούλου

H Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο τη Γιάννα
Πρόταση «απελευθέρωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματισμό» διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, εισηγούμενος η Νέα Δημοκρατία να μη δώσει χρίσματα και να στηρίξει στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου νέα πρόσωπα ή δοκιμασμένες προσωπικότητες, όπως η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου για τον Δήμο Αθηναίων.

«Χρειάζεται κινητικότητα και στην πολιτική», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ», υποστηρίζοντας ότι η κυρία Αγγελοπούλου μπορεί να ξαναφέρει στην πρωτεύουσα τη διεθνή ακτινοβολία του 2004. Ο βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ. εμφανίζεται (επι)κριτικός απέναντι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επικαλούμενος τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «πολιτική με μαθηματικά δεν γίνεται», και υποστηρίζει ότι με τις επιλογές της τρόικας στη χώρα μας «κλονίζονται οι βασικοί πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος».

- Με την κυβερνητική εμπειρία σας εκτιμάτε ότι η τρέχουσα διαπραγμάτευση με την τρόικα θα είναι επιτυχής;
Ασφαλείς προβλέψεις σε ένα ασταθές περιβάλλον δεν νομίζω ότι μπορεί να κάνει κάποιος. Ομως υποστηρίζω την ανάγκη πολιτικής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση Σαμαρά έδωσε επιτυχείς εξετάσεις αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία, καταφέρνοντας την παραμονή στην ευρωζώνη και την ανάκτηση σημαντικού μέρους της διεθνούς αξιοπιστίας μας.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στην κρίση αναδείχτηκε ο ελληνικός λαός, επιδεικνύοντας απίστευτη ωριμότητα, υπομονή και αυτοθυσία, παρότι είδε το βιοτικό του επίπεδο να γκρεμίζεται, τη ζωή του να αλλάζει. Τώρα πρέπει και οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να μη μείνει η προσπάθεια στη μέση. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Οχι όμως άλλοι φόροι. Οχι άλλα μέτρα που εξαθλιώνουν. Οχι άλλα κουρέματα που στεγνώνουν τη ρευστότητα της αγοράς.
Η Ε.Ε. έχει όφελος να στηρίξει το επιχειρείν, τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα, τις εξαγωγές και τον τουρισμό. Είναι χρέος μας μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική που χτυπά στην καρδιά την εξαθλίωση και πολεμά την ανεργία.
Κλείσιμο

Μόνο έτσι θα εξουδετερώσουμε όσους επενδύουν στα άκρα, όσους διχάζουν τον λαό μας. Μόνο έτσι θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία και θα εμποδίσουμε το ντόμινο του νεοναζισμού, της βίας και της τρομοκρατίας να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

- Στο ζήτημα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, πιστεύετε ότι η μη φορολόγηση των αγροτών θα επιβαρύνει τα αστικά ακίνητα προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ βουλευτών;
Αυτές είναι κατασκευασμένες ψευτοσυγκρούσεις, που θυμίζουν κοινωνικό αυτοματισμό. Η φορολογική βάση σαφώς πρέπει να διευρυνθεί, αλλά με δίκαιο τρόπο και χωρίς να αμφισβητεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Επιτρέψτε μου να αντιστρέψω το ερώτημά σας προς τους εμπνευστές του, που βλέπουν την αγορά από το «παράθυρο» των αριθμών: πόσα χρήματα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έφτασαν στις επιχειρήσεις για να ενισχύσουν την ανάπτυξή τους, τις θέσεις εργασίας και εντέλει τη φοροδοτική τους ικανότητα; Γιατί στη Βόρεια Ευρώπη μια επιχείρηση δανείζεται με 2% και στην Ελλάδα, αν δανειστεί, θα δανειστεί με 10%; Γιατί θυμήθηκε τώρα το σύστημα να ζητήσει πίσω από 3.000 επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας ως «παράνομες» τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν με την έγκριση νομιμότητας του υπουργείου Οικονομικών από το 1993; Ολα αυτά πρέπει να ειπωθούν ευθέως στους δανειστές. Η Ελλάδα επιβιώνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια χωρίς τραπεζικό σύστημα, με πληγωμένες την τραπεζική πίστη και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κλονίζονται δηλαδή οι βασικοί πυλώνες του καπιταλιστικού συστήματος. Αν δεν γίνει τώρα η στροφή στην πραγματική οικονομία, πότε περιμένουμε να γίνει;

- Συμμερίζεστε τη θέση Στουρνάρα για «ισοδύναμα» σε κάθε πρόταση βουλευτών για αλλαγή;

Καταλαβαίνω το αδιέξοδο της διαχειριστικής προσέγγισης, αλλά θα σας απαντήσω με μια φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Πολιτική με μαθηματικά δεν γίνεται». Είναι η ώρα για αλλαγή προσέγγισης. Οι Ευρωπαίοι έχουν δίκιο σε ένα σημείο: επί δεκαετίες το κράτος εξέθρεψε μια «οικονομική αριστοκρατία», που συχνά επέβαλλε τους όρους της στην πολιτική και τώρα που η Ελλάδα τη χρειάστηκε, αυτή της γύρισε την πλάτη κοιτώντας την πάρτη της και φορτώνοντας άδικα στους πολλούς μη έχοντες παραπάνω βάρη από αυτά που τους αντιστοιχούν.

 Αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Για να γίνει η κρίση ευκαιρία, η Πολιτεία πρέπει να επενδύσει σε νέες, υγιείς και παραγωγικές προσπάθειες. Πρέπει να δοθούν σε όλους τους τομείς ευκαιρίες σε αυτούς που αξίζουν. Δεν γίνεται μονίμως κάποιοι να ωφελούνται και κάποιοι άλλοι να πληρώνουν την ευσυνειδησία τους
.
- Η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει άλλη κυβερνητική λύση ή το υφιστάμενο σχήμα θα εξαντλήσει την τετραετία;
Η Βουλή έχει δώσει κυβερνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά και πιστεύω ότι έχει τις δυνάμεις για να στηρίξει μια πολιτική διαπραγμάτευση με στόχο τη στροφή στην πραγματική οικονομία.

- Η διαφαινόμενη στροφή Τσίπρα προς τον ρεαλισμό διευκολύνει τα κυβερνητικά του σχέδια;
Δεν ανήκω σε αυτούς που υποτιμούν τον Αλέξη Τσίπρα, πιστεύω όμως ότι η χώρα χρειάζεται γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις, που για να τις πάρει κανείς πρέπει να ξέρει και κυρίως να πιστεύει σε αυτόν τον προσανατολισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας τώρα μόλις φάνηκε να τον ανακαλύπτει. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει να βάζει πάνω απ’ όλα το μικροκομματικό όφελος, όπως απέδειξε με την κατάθεση της πρότασης μομφής.

- Συμφωνείτε με όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής, με τη σιωπή που τηρεί, αποτελεί την ιδανικότερη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας; Οπως έχω πει και στο παρελθόν, ο Κώστας Καραμανλής αποτελεί μια πολύτιμη εθνική εφεδρεία.

- Ως υπουργός είχατε σχέδια για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου στους δήμους. Πιστεύετε ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος για τέτοιες αλλαγές;
Δεν είχαμε απλά σχέδια, αλλά έτοιμα νομοσχέδια. Μετά τον ανασχηματισμό, αφού δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να τα υλοποιήσω, σεβόμενος τη συνέχεια της κυβέρνησης, τα έστειλα με επιστολή μου στον Γιάννη Μιχελάκη. Προωθούσαμε τρεις μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό για την ψήφο των ομογενών, την αλλαγή του εκλογικού νομού των ΟΤΑ και τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος για πρόσωπα και κόμματα. Η ψήφος των ομογενών εμπλουτίζει το εκλογικό σώμα με τις υγιείς δυνάμεις του οικουμενικού Ελληνισμού, που ψηφίζουν με κριτήριο τη διεθνή εικόνα της χώρας και παράλληλα τις συνδέει με τη μητρόπολη τη στιγμή που αυτή τους χρειάζεται. Η χωριστή εκλογή δημάρχων από το ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοτικών συμβούλων, υπό την προϋπόθεση όμως της σαφούς οριοθέτησης των αρμοδιοτήτων δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, απελευθερώνει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κομματικό εναγκαλισμό, σπάει τις τοπικές παρέες της διαφθοράς και αναδεικνύει ένα νέο ανθρώπινο δυναμικό.

Η μεγάλη ανατροπή, όμως, που ετοιμάσαμε είναι ο ουσιαστικός έλεγχος του πολιτικού χρήματος με κανόνες που εναρμονίζονται με τη διαφάνεια του αμερικανικού και την αυστηρότητα του ευρωπαϊκού μοντέλου. Ενδεικτικά αναφέρω: ανεξάρτητη αρχή ελέγχου, θεσμοθέτηση εξειδικευμένου εισαγγελέα, ονομαστικοποίηση της χρηματοδότησης ως το τελευταίο ευρώ, μείωση της κρατικής ενίσχυσης και αύξηση της ιδιωτικής με αυστηρούς κανόνες και κίνητρα διαφάνειας, απαγόρευση δανειοδότησης κομμάτων με εγγύηση την κρατική ενίσχυση, τήρηση λογιστικών βιβλίων γ’ κατηγορίας και συγκριτικός έλεγχος αυτών που πολιτεύονται από την ώρα που θα μπουν στην πολιτική μέχρι και την ώρα που θα φύγουν. Είναι αναγκαίο να σπάσουν οι αγκυλώσεις του χθες. Δεν μπορεί να θεωρούνται εκ των προτέρων ρεζερβέ οι κορυφές της κάθε πυραμίδας στην πολιτική, στην αυτοδιοίκηση, στην αγορά, στη δημόσια διοίκηση. Η δημοκρατία μας πρέπει να αναπνεύσει από τοπικά ή κεντρικά κατεστημένα που επί δεκαετίες και προστατευμένα ελέγχουν τα πάντα. Χρειάζεται κινητικότητα και στην πολιτική, ίσες ευκαιρίες στους άξιους, σύγχρονες δυνάμεις με ενθουσιασμό και δημιουργικότητα.

- Στις δημοτικές εκλογές η Ν.Δ., κατά τη γνώμη σας, πρέπει να κατέβει με πολιτικά πρόσωπα;
Η Ν.Δ. πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην απελευθέρωση της Αυτοδιοίκησης από τον κομματισμό. Να μη δώσει χρίσματα πουθενά και να στηρίξει νέα πρόσωπα ή δοκιμασμένες προσωπικότητες που ξεχώρισαν.

- Ισχύει το ίδιο και για τον Δήμο Αθηναίων που τον καλοβλέπουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α.;

Τώρα, αφού με ρωτάτε για την Αθήνα και παρότι δεν το συνηθίζω, θα σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου, η πρωτεύουσα σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη λειτουργικότητα, την ασφάλεια, την ανθρωπιά και τη διεθνή ακτινοβολία που διέθετε κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Αυτό μπορεί να της το ξαναπροσφέρει μόνο μια ισχυρή προσωπικότητα, που δοκιμάστηκε με επιτυχία και απέδειξε την αποτελεσματικότητά της, όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης