Αλλαγές στην τροπολογία Μιχελάκη για να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγές στην τροπολογία Μιχελάκη για να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά από συσκέψεις στελεχών των δύο κομμάτων – Πότε θα «μπλοκάρεται» η χρηματοδότηση κομμάτων – Πώς θα ψηφίζεται η αναστολή της χρηματοδότησης

Αλλαγές στην τροπολογία Μιχελάκη για να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής αναμένεται να πραγματοποιήσει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης προκειμένου να πειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ψηφίσει την διάταξη στην αυριανή κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Των αλλαγών, είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις οποίες διαπιστώθηκε η επί της αρχής συμφωνία για την αναστολή χρηματοδότησης αλλά και οι σημαντικές επιμέρους διαφωνίες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις που προβλέπουν ότι η εφαρμογή των διατάξεων αυτών:
Κλείσιμο

«-Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.

-Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση  «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,

-Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται "κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης".

Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται  "μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών".

Υπό αυτά τα δεδομένα ο κ. Μιχελάκης επιχειρεί να συνθέσει τις δύο αρχικές προτάσεις καθώς παραμένουν τα δύο αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και των τρομοκρατικών πράξεων (πρόταση Μιχελάκη) και εισάγει εν μέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε η τελική απόφαση αναστολής να λαμβάνεται από την πλειοψηφία της Βουλής (ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να λαμβάνεται η απόφαση από τα 3/5 της Βουλής).

Πλέον, μένει να φανεί εάν όλες οι ενδοκοινοβουλευτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πεισθούν και θα στηρίξουν την τροπολογία.

Πέραν αυτών, την ρύθμιση αναμένεται να υποστηρίξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κ. Θανάσης Παφίλης ξεκαθάρισε ότι "επιβάλλεται να διωχθεί, να καταδικαστεί η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, να ανασταλεί και να διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση". Πρόσθεσε, όμως, πως "αν ορισμένοι ονειρεύονται γενικευμένες τέτοιες προεκτάσεις με βάση το τερατούργημα των τρομονόμων, να ξέρουν ότι θα πολεμήσουμε πολύ σκληρά, ότι δεν μπορούν να βάλουν ή να χρησιμοποιήσουν τέτοιους νόμους για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης