Σόιμπλε προς Σαμαρά: Το ποτήρι τώρα για την Ελλάδα είναι περισσότερο γεμάτο

Σόιμπλε προς Σαμαρά: Το ποτήρι τώρα για την Ελλάδα είναι περισσότερο γεμάτο

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ συναντήθηκε σαράντα λεπτά με τον Σαμαρά και είκοσι λεπτά με τον Βενιζέλο
 και στη συνέχεια συμμετείχε σε ευρεία  κυβερνητική σύσκεψη

Σόιμπλε προς Σαμαρά: Το ποτήρι τώρα για την Ελλάδα είναι περισσότερο γεμάτο
Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλ ανέβηκε στον 6ο όροφο του υπ. Οικονομικών όπου τον υποδέχτηκε ο έλληνας ομόλογός του κ. Γιάννης Στουρνάρας. Λίγο αργότερα στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όμως έμεινε για περίπου μισή ώρα. Παρών από τη γερμανική πλευρά ο υφυπουργός οικονομικών Στέφεν και ο υφυπουργός εργασίας κ. Φούχτελ. Σημειώνεται ότι ο κ. Σόιμπλε κατά την άφιξή του στο Υπουργείο Οικονομικών αποδοκιμάστηκε έντονα από παρευρισκόμενους πολίτες.


Ο Σόιμπλε στο Μέγαρο Μαξίμου

Κλείσιμο
Νωρίτερα το μεσημέρι  Β. Σόιμπλε επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σόιμπλε σύμφωνα με πληροφορίες μπήκε από την πλαϊνή είσοδο στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ λίγα λεπτά μετά την άφιξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Σόιμπλε βρισκόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου είχε για περίπου 40 λεπτά συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώ προσωπική συνάντηση διάρκειας 20 λεπτών είχε και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατόπιν της προσωπικής συνάντησης που είχε με τον κ Σαμαρά, ο γερμανός υπουργών Οικονομικών συμμετείχε σε ευρεία υπουργική συνάντηση κατά την οποία συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Στ. Παπασταύρου και ο βουλευτής Επικρατείας, κ. Χρ. Λαζαρίδης.


Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά της Ελλάδος και ότι πλέον το ποτήρι είναι περισσότερο γεμάτο παρά άδειο. Εν συνεχεία χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Από την πλευρά του ο κ Σαμαράς αναγνώρισε ότι έχουν γίνει πολλές καθυστερήσεις ωστόσο επεσήμανε ότι θα πράγματα πλέον θα κινηθούν πιο γρήγορα


Ο Σόιμπλε στο Χίλτον

Νωρίτερα ο κ Σόιμπλε ανέφερε ότι «Η κρίση του ευρώ δεν έχει περάσει, δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην πρώτη του ομιλία στην Αθήνα, ενώ έκανε έκκληση να μη συνεχιστεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς, όπως είπε, «δεν είναι προς όφελός σας».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που πραγματοποιεί επίσκεψη-«αστραπή» στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκεται στην Αθήνα από τις 11:00 το πρωί.

Σε  εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον ο κ Σόιμπλε δήλωσε  ότι «η Ελλάδα ανακτά την ανταγωνιστικότητά της». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε: «Νιώθουμε βαθύ σεβασμό για τις προσπάθειές σας και αν τα καταφέρετε, θα τα έχουμε καταφέρει».

Η στρατηγική που ακολούθησαν από την αρχή της κρίσης οι Ευρωπαίοι έχει στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, είπε ακόμη ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα προσαρμογής απαιτούν βαθιές μεταρρυθμίσεις.



Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε επίσης πως η Ελλάδα και οι Έλληνες «βιώνουν χαλεπούς καιρούς», αλλά υπενθύμισε πως και η Γερμανία είχε βρεθεί σε μια αντίστοιχη θέση, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «πριν από δέκα χρόνια, οι Γερμανοί είμαστε οι ασθενείς της Ευρώπης».

Οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν μόνες τους την ανάπτυξη, μπορούν μέσω της δημόσιας διοίκησης, είπε επίσης ο κ. Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις στην επενδυτική τους προσπάθεια.



Επιπλέον, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε ότι η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, τονίζοντας ότι προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στη χώρα.

Στην εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Creating the right environment for Growth» συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης.

Στουρνάρας: «Βρήκαμε συναινετικές λύσεις στα προβλήματά μας» (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)
Κ. Χατζηδάκης: «Προχωρήσαμε μπροστά, αγνοώντας το πολιτικό κόστος» ( Διαβάστε αναλυτικά εδώ)





«Κρυφτό» με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόιμπλε μπήκε στο Χίλτον από την πίσω πλευρά, στην οδό Μιχαλακοπούλου, προκειμένου να αποφύγει τα φλας των φωτογράφων, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ εισήλθε στο ξενοδοχείο από την μπροστινή πλευρά.

Στο Χίλτον βρίσκονται και Έλληνες πολιτικοί, όπως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπ. Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.





Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση κρατά «μικρό καλάθι», ωστόσο η άφιξη στη χώρα μας του πλέον ισχυρού παράγοντα της ευρωζώνης έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως άλλωστε και η έλευση, την Κυριακή, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου.

Πλην όμως, εκείνο στο οποίο κυρίως επενδύει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση, είναι η πολιτική στήριξη και όχι κάποια θεαματική ανακοίνωση.

Το ίδιο, άλλωστε, και το Βερολίνο, στο οποίο επικρατεί προεκλογικός πυρετός εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου.

Εκείνο που κυρίως επιθυμεί είναι η εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην Ελλάδα, όπως και ευρύτερα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, ώστε να σταλεί το μήνυμα στο εσωτερικό της Γερμανίας ότι αποδίδουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη. Διαβάστε περισσότερα εδώ



Αποκλεισμένο το κέντρο

Αποκλεισμένο είναι το κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για μέτρα ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί και κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, τον Οκτώβριο του 2012. Συναθροίσεις και πορείες απαγορεύονται, σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει ενώ γερά νεύρα πρέπει να έχουν όσοι μετακινηθούν με αυτοκίνητο καθώς οιπερισσότεροι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.

Παρά την απαγόρευση, πάντως, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στην πλατεία Συντάγματος κατά του πολυνομοσχεδίου έδωσαν «ραντεβού» στις 18:30 το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Κλαυθμώνος. Διαβάστε περισσότερα εδώ



Παράλληλα, με απόφαση της αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί από τις 9.30 το πρωί μέχρι νεωτέρας.

Επίσης, οι σταθμοί του Μετρό «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσουν για το επιβατικό κοινό από τις 09:30 έως 12:30 και από 18:00 έως 24:00.

Εξάλλου, το τραμ δεν θα φτάνει στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας.



Το πρόγραμμα του Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ξεκινήσει το πρόγραμμά του στις 12:30 με ομιλία σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.



Στις 15:15 θα συναντηθεί, επίσης στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Θα ακολουθήσει στις 16:00 επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χατζηδάκη.



Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

«Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού. Καμιά αυταπάτη δεν υπάρχει πια: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή Δημοκρατία» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ επίσης κατήγγειλε «τα μέτρα αστυνομοκρατίας, που αποφάσισε η κυβέρνηση, ενόψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε που έρχεται στην Ελλάδα, για να στηρίξει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Ο λαός χρειάζεται να δώσει τη δική του απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό».



Δεν αποκλείει πρόσθετη βοήθεια

Συνέντευξη στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF και στο βραδινό μαγκαζίνο παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτηε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Στη συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε δεν απέκλεισε την παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα το 2014 και εξέφρασε την ελπίδα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.



Με τον δημοσιογράφο να του λέει «είστε ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός της Ευρώπης στην Ελλάδα» ρωτώντας τον στη συνέχεια «με ποια συναισθήματα ταξιδεύετε για την Αθήνα» ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι πηγαίνει στην Αθήνα «με την αίσθηση ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλοί Έλληνες αισθάνονται έτσι, πιστεύουν ότι πρέπει να υλοποιήσουν αυτά τα επώδυνα μέτρα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτοί ευθύνονται επειδή πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Βοηθάμε τους Έλληνες, η Ευρώπη συνολικά. Δεν είμαι η 'υπερτρόικα', πηγαίνω κατόπιν πρόσκλησης του έλληνα πρωθυπουργού για να δείξω ότι εμπιστευόμαστε την Ελλάδα, ότι θέλουμε να κάνουμε διμερώς ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε την Ελλάδα σε αυτό τον δύσκολο δρόμο. Συνολικά η Ελλάδα βρίσκεται σε έναν δρόμο που την οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον». Διαβάστε περισσότερα εδώ







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης