Τι έλεγαν πριν για το αντιρατσιστικό Κουβέλης - Μυλόπουλος

Τι έλεγαν πριν για το αντιρατσιστικό Κουβέλης - Μυλόπουλος

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ την καταψήφισή του είχε προαναγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ

Τι έλεγαν πριν για το αντιρατσιστικό Κουβέλης - Μυλόπουλος
Τον καιροσκοπισμό αλλά και την υποκρισία που διέπει το ελληνικό πολιτικό σύστημα καταδεικνύει η στάση που τηρεί τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΔΗΜΑΡ στο ζήτημα που αφορά στο λεγόμενο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο που συζητείται, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και τριγμούς και στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο είχε κατατεθεί για πρώτη φορά στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής πριν από δύο ακριβώς χρόνια από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, χωρίς όμως τελικά να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Το περίεργο είναι πως τότε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιφύλαξη από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ την καταψήφισή του είχε προαναγγείλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν μάλιστα οι δηλώσεις που είχαν κάνει στο φύλλο της 13 Μαρτίου 2011 του «Πρώτου Θέματος», τόσο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης, όσο και ο βουλευτής Επικρατείας και βασικός εισήγησης του ΣΥΡΙΖΑ στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο κ. Βασίλης Μουλόπουλος. «Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση αντιρατσιστικής και μη ξενοφοβικής συνείδησης και συμπεριφοράς δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο από τα κείμενα νόμων, είναι ένα συνολικότερο ζήτημα, βαθύτατα κοινωνικό. Η αντιμετώπιση κατά συνέπεια αυτού του ζητήματος πρέπει να γίνει και στα δύο αυτά επίπεδα, στο θεσμικό και το κοινωνικό. Υπαρκτές ακρότητες και απολυτότητες πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή» επεσήμανε σχετικά πριν από δύο χρόνια ο κ. Κουβέλης. Ακόμη πιο σκληρή ήταν όμως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική του οποίου και τα όσα υποστήριζε το 2011 ήταν διαμετρικά αντίθετα σε σχέση με τη στάση που τηρεί σήμερα για το ίδιο θέμα.

«Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου είναι ένα ακόμη βήμα της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας και την κατάλυση των θεμελιωδών αξιών της. Είναι προσπάθεια να επιβληθεί νομικά το πολιτικά ορθό. Να διωχθεί ποινικά κάθε παρέκκλιση από τη μοναδική σκέψη της κυρίαρχης ελίτ. Θεωρώ ότι οι ιδέες πολεμούνται μόνο με ιδέες και όχι με νόμους. Διαφωνώ και ως αριστερός και ως δημοσιογράφος πλήρως με την ποινικοποίηση απόψεων και ιδεολογιών- ακόμη και εκείνων που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τη δικιά μου. Η ρήση του Βολταίρου “διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες” παραμένει πάντα επίκαιρη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τότε εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο.

Τα παραπάνω κόμματα εμφανίζονται τώρα υπέρμαχοι του νομοσχεδίου που κατέθεσε ο κ. Ρουπακιώτης, παρά το γεγονός ότι οι διατάξεις του είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες του νομοσχεδίου του κ. Παπαϊωάννου. Το εντυπωσιακό είναι πάντως πως μπορεί το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο να έχει ως ξεκάθαρο στόχο τον παραγκωνισμό της «Χρυσής Αυγής» από το πολιτικό προσκήνιο, εντούτοις πολύ δύσκολα θα αποφευχθούν μια σειρά από τραγελαφικές καταστάσεις και παρατράγουδα.
Κλείσιμο

Ενδεικτικά να αναφέρουμε προς αυτή την κατεύθυνση πως η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση, με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα έπρεπε να τιμωρηθεί με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή 5.000 έως 20.000 ευρώ για «εκμηδένιση σημασίας εγκλημάτων γενοκτονίας» λόγω της αποχώρησης της για δεύτερη συνεχή χρονιά από την αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου κατά την τήρηση ενός λεπτού σιγής από τους βουλευτές για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Οι ποινές μάλιστα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην κ. Ρεπούση, θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο αυστηρές εάν συνυπολογιστεί στη στάση της και το γεγονός πως πριν από μερικά χρόνια είχε επιμεληθεί βιβλίου ιστορίας που θεωρούσε την σφαγή της Σμύρνης το 1922 ως «συνωστισμό» στην προκυμαία. Παράλληλα σημαντικό πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει ως προς την λειτουργία του και το ΚΚΕ καθώς με πρόσφατη απόφασή του επανόρθωσε τον Στάλιν, τα εγκλήματα του οποίου έχουν αναγνωριστεί και στηλιτευθεί από πλείστες δικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης