Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή Οικονομικών

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή Οικονομικών

Στουρνάρας: «Είναι κατεπείγον γιατί την Δευτέρα συνεδριάζει το euroworking group προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ» - Λαφαζάνης: Εχετε υιοθετήσει το πολίτευμα της «Μνημονιακής Τροϊκανής Δικτατορίας» - Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από την επιτροπή Οικονομικών
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία θα καταγραφεί στην κοινοβουλευτική ιστορία ως η συνεδρίαση με την παρουσία των περισσότερων υπουργών.

Το νομοσχέδιο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Υπο αυτά τα δεδομένα, αύριο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια σε μια συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την σχετική ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έχουν ενταχθεί σε ένα άρθρο, ενώ τα σημεία που φαίνεται να δημιουργούν ήπιες για την ώρα ενδοκυβερνητικές τριβές είναι η ρύθμιση που απελευθερώνει την πώληση των προϊόντων προψημένης ζύμης για την οποία έχουν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επίσης εστία έντασης φαίνεται να δημιουργούν και οι διατάξεις για τους ανέργους που έχει εισηγηθεί το ΠΑΣΟΚ με σχετική τροπολογία αλλά ακόμα δεν τις έχει κάνει αποδεκτές ο υπουργός Οικονομιών Γιάννης Στουρνάρας.

Κόντρα για την ψήφιση του ως κατεπείγοντος 
Η συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους λόγους που αναγκάζουν την κυβέρνηση να εισάγει το πολυνομοσχέδιο στην Βουλή με κατεπείγουσα διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Λαφαζάνη να ανεβάζει τους τόνους και να μιλά για «επιβολή μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας».

Να σημειωθεί ότι τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν το Σάββατο σε μια συνεδρίαση τις κρίσιμες διατάξεις του νομοσχεδίου που θα «ξεκλειδώσουν» την εκταμίευση της δόσης ύψους 8,2 δισ. ευρώ και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι «το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον γιατί την Δευτέρα συνεδριάζει το euroworking group προκειμένου να εγκρίνει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13.5.2013 συνεδριάζει το eurogroup για να εγκρίνει τη δόση των 6 δισ. ευρώ».

Την κρισιμότητα των διατάξεων επισήμανε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης λέγοντας πως «σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και μια σημαντική διάταξη που αφορά την ρύθμιση για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Δεν αμφισβητεί κανείς της αναγκαιότητα ψήφισης αυτής της ρύθμισης, χιλιάδες νοικοκυριά θα ανακουφιστούν, είναι μία ακόμα ρύθμιση που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του εκτάκτου».
Κλείσιμο

Από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «περιορισμό της Δημοκρατίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αν και είχε όλο τον χρόνο να φέρει το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες προτίμησε να το εισάγει στην Βουλή την τελευταία στιγμή.

 
Πιο οξύς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης που υποστήριξε ότι «το θέαμα που εμφανίζουν οι τρεις παρόντες υπουργοί είναι θλιβερό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής». Μίλησε επίσης για «δημοκρατία εκτροπής» και για πολίτευμα «Μνημονιακής Τροϊκανής δικτατορίας». 

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης λέγοντας πως «η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως «δεν σέβεται την αρχή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας,, ότι δηλαδή η πλειοψηφία αποφασίσει και η μειοψηφία σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας» ενώ στις καταγγελίες Λαφαζάνη περι μη έννομων αποτελεσμάτων είπε πως «αυτά συμβαίνουν μόνο στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που έχετε υπερασπιστεί. Αναίρεση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας δεν μπορούμε να ακούμε εδώ μέσα, και μάλιστα με επίκληση του Συντάγματος – είναι κωμικό».

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Νότης Μαριάς σημείωσε ότι αποτελεί «συστηματική κυβερνητική επιλογή η απαξίωση της Βουλής» ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, το αποδεικνύετε ακόμα μια φορά γιατί υπακούετε στις επιταγές της τρόικα».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ) κατήγγειλε «την διαδικασία, κλιμάκωση βάρβαρης; και αντιλαϊκής επίθεσης».

Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει χρόνο ενώ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ είπε «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ειδικά όταν συζητάμε σημαντικές ρυθμίσεις για όλα τα θέμα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αποτελούν εφαρμογή του νόμου του 2012 κυρίως όμως αποτελούν εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις για φορολογική πολιτική και δημόσια διοίκηση, που πολλές από αυτές είναι μάλλον θετικές για την κοινωνία».


Τι θα πει ο Μανιτάκης;
Πέραν όμως των αντεγκλήσεων που αναμένονται μεταξύ κυβερνητικών εταίρων και αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και σε ορισμένα σημαντικά θέματα. Ειδικότερα στην συνεδρίαση παρίσταται και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Αντώνης Μανιτάκης, του οποίου η τοποθέτηση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την ενδοκυβερνητική εμπλοκή που προκάλεσαν διατάξεις για τους επίορκους υπαλλήλους. Τελικά, οι διατάξεις αποσύρθηκαν το γεγονός όμως ότι η εμπλοκή έχει χρεωθεί αποκλειστικά στον κ. Μανιτάκη φαίνεται ότι τον έχει ενοχλήσει.

Τι θα γίνει με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους ανέργους
Εκτός αυτού, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αν τελικά τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών θα κάνει αποδεκτή τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για τους ανέργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά υπήρχε συμφωνία προκειμένου οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Η Ιπποκράτους όμως διαπίστωσε αργά εχθές το βράδυ ότι η συμφωνία δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα βουλευτές της να τις επαναφέρουν με σχετική τροπολογία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προτάσεις και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει την κυβέρνηση. Καταθέσαμε κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανεργία. Χθες βράδυ αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε ως βουλευτική τροπολογία την πρότασή μας και είμαστε σίγουροι ότι θα την υιοθετήσετε γιατί έχει να κάνει με χιλιάδες άνεργους. Εκτός αυτού ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε «συμβούλους υπουργών» σημειώνοντας ότι «γίνονται πιο τροικανοί και από τους τροικανούς και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από την τρόικα». Επιπροσθέτως επέκρινε ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης λέγοντας ότι «ρυθμίσεις που έρχονται και βαφτίζονται υποχρεώσεις και σήμερα επανεμφανίζονται οι γνωστοί – άγνωστοι που έβγαλαν ρυθμίσεις από αλλού και τα έβαλα εδώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης