Ηττοπάθεια και διαδοχολογία στο κυβερνών κόμμα την ώρα που η ΕΕ ζητά πιο σκληρά μέτρα

Ηττοπάθεια και διαδοχολογία στο κυβερνών κόμμα την ώρα που η ΕΕ ζητά πιο σκληρά μέτρα

Συμπτώματα αποσύνθεσης εμφανίζει πλέον το κυβερνών κόμμα μετά τις δηλώσεις περί «κούρασης και αποχώρησης του πρωθυπουργού» την ώρα που η Ευρωπαική Επιτροπή βάζει την χώρα μας ξανά σε επιτήρηση και δίνει διορία στην κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο για να ανακοινώσει νέα πιο σκληρά μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός διέρρεε από καιρό σε συνομιλητές του ότι αν χάσει θα φύγει καθώς και ότι είναι απογοη

Ηττοπάθεια και διαδοχολογία στο κυβερνών κόμμα την ώρα που η ΕΕ ζητά πιο σκληρά μέτρα

Συμπτώματα αποσύνθεσης εμφανίζει πλέον το κυβερνών κόμμα μετά τις δηλώσεις περί «κούρασης και αποχώρησης του πρωθυπουργού» την ώρα που η Ευρωπαική Επιτροπή βάζει την χώρα μας ξανά σε επιτήρηση και δίνει διορία στην κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο για να ανακοινώσει νέα πιο σκληρά μέτρα μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός διέρρεε από καιρό σε συνομιλητές του ότι αν χάσει θα φύγει καθώς και ότι είναι απογοητευμένος από τους υπουργούς του σε μία προσπάθεια να επιβάλλει πειθαρχία στο εσωτερικό του κόμματός του. Εν ολίγοις ο κ. Καραμανλής επισείει το δίλημμα «Καραμανλής ή χάος» μόνο που ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε δημιουργεί αντίθετα αποτελέσματα. Η πολιτική ζημιά είναι δεδομένη και απροσδιόριστη αφού το «κουρασμένος πρωθυπουργός» θα τροφοδοτήσει τις επιθεωρήσεις του καλοκαιριού. Αυτή τη φορά εμφανίζεται ο κ. Καραμανλής να τροφοδοτεί μόνος του την ηττοπάθεια. Αν ο αρχηγός δηλώνει ότι θα φύγει σημαίνει ότι δεν πιστεύει στη νίκη, τότε πώς να δώσουν τη μάχη τα στελέχη και οι ψηφοφόροι; Επίσης βάζει το κόμμα σε εσωστρέφεια και ανοίγει τα σενάρια διαδοχής του. Επίσης δεν υπάρχει κανένα άλλοθι. Ο κ. Καραμανλής δημιούργησε μόνος του την κατάσταση αυτή και οι δηλώσεις των στελεχών του για το «σφρίγος του, την δύναμή του κλπ» απλώς προκαλούν περισσότερα μειδιάματα. Οι δηλώσεις της κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου με πλεονάζοντα κομματικό πατριωτισμό «για την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να δώσει τη μάχη της οικονομίας» ακούγονται απλώς αστείες.

Η ηττοπάθεια είναι διάχυτη ενώ έχει αρχίσει πλέον και η συζήτηση για το ενδεχόμενο διάσπασης της ΝΔ. Μόνο που αυτή τη φορά δεν ενεργοποιεί τα κομματικά αντανακλαστικά αλλά ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις αφού μοιάζει πλέον πιθανή. Ακόμη και τα καραμανλικά στελέχη που λένε ότι «ακόμη κι αν θέλει να φύγει εμείς θα τον κρατήσουμε» -πχ οι κ.κ. Γιάννης Μανώλης και Γιώργος Καλατζής- είναι σε σύγχυση και απογοήτευση. Ορισμένοι όπως ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης λένε ότι την διαδοχή θα την αποφασίσουν τα κομματικά όργανα «και όχι οι παρακάμαρες» εννοώντας ότι ο τρόπος με τον οποίο προβλήθηκαν και έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης οι δηλώσεις του πρωθυπουργού υποκρύπτουν μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο για την αποσταθεροποίηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Ο κ. Τσιτουρίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Άλφα» έκανε κριτική στον κ. Γιώργο Σουφλιά για την ηγετική του εμφάνιση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι «δεν του άρεσαν αυτά που έκανε και είπε». Παράλληλα ο πρώην υπουργός έκανε κριτική και στην οικονομική πολιτική λέγοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν έχουν κλιμάκωση μετά τις 150.000 ευρώ ούτε και εντοπίζουν το σύνολο των υψηλών εισοδημάτων. Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει κουρασμένος κορυφαία στελέχη κάνουν τις κινήσεις τους «οργώνουν» την περιφέρεια προσεγγίζουν ανθρώπους και προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Η κίνηση του κ. Σουφλιά άνοιξε σενάρια περί μεταβατικής πρωθυπουργίας ενώ ο κ. Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη επισκέφθηκε τα Ιωάννινα την πατρίδα του πολιτικού του Μέντορα Ευάγγελου Αβέρωφ. Φρόντισε μάλιστα να το επισημάνει σε δήλωσή του: «Ξεκίνησα την περιοδεία μου από τα Γιάννενα και αισθάνομαι ένα ιδιαίτερα συμβολικό βάρος, μια που είχα τη μεγάλη τιμή, ο Ευάγγελος Αβέρωφ να με έχει περιβάλλει με τη φιλία του».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ήλθαν σήμερα και οι ανακοινώσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής που απέρριψε το σχέδιο σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και βάζει ξανά την χώρα σε επιτήρηση. Η Επιτροπή απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα με ορίζοντα πενταετίας μέχρι τον Οκτώβριο. Η έκθεση της Επιτροπής αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και καταρρίπτει το βασικό της επικοινωνιακό επιχείρημα αφού επιρρίπτει τις ευθύνες για την δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στην κυβέρνηση και όχι στην διεθνή οικονομική κρίση που επικαλείται συνέχεια ο κ. Καραμανλής.

Η κυβέρνηση έσπευσε να συμμορφωθεί στις συστάσεις της Επιτροπής. Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από το 2009, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το 2010, με αξιόπιστο και βιώσιμο τρόπο. Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με τη χρήση σαφώς προσδιορισμένων και μόνιμων μέτρων για τη μείωση των τρεχουσών δαπανών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνετής εισοδηματικής πολιτικής στον δημόσιο τομέα, ώστε με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην απαραίτητη μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως».

Είναι σαφές ότι στο προσεχές διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα πάρει επιπλέον μέτρα που θα βαρύνουν και πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Επίσης ευνοεί την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και αφήνει έξω από την κατανομή των βαρών τράπεζες και επιχειρήσεις από τις οποίες προσδοκά στήριξη η κυβέρνηση. Ήδη όμως η πολιτική αυτή προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Το ερώτημα (που τίθεται και στο εσωτερικό της ΝΔ) είναι αν θα αντέξει μία κουρασμένη κυβέρνηση με έναν αποσταθεροποιημένο πρωθυπουργό να επιβάλλει σκληρά μέτρα;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης