Στίγκλιτζ: Από τον Παπανδρέου στον... Μπέπε Γκρίλο

Στίγκλιτζ: Από τον Παπανδρέου στον... Μπέπε Γκρίλο

Ο πραγματικός εμπνευστής του οικονομικού προγράμματος του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο δεν είναι άλλος από τον νομπελίστα οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζότζεφ Στίγκλιτζ.

Στίγκλιτζ: Από τον Παπανδρέου στον... Μπέπε Γκρίλο
Ο πραγματικός εμπνευστής του οικονομικού προγράμματος του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο δεν είναι άλλος από τον νομπελίστα οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Κολούμπια Τζότζεφ Στίγκλιτζ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο ιταλικός τύπος ο Στίγκλιτζ, συνομιλεί εδώ και χρόνια με τον ηγέτη του κινήματος των Πέντε Αστέρων, ενώ ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Στίγκλιτζ, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κολούμπια Μπρους Γκρίνγουαλντ, είναι μεταξύ εκείνων που παραδίδουν σεμινάρια Οικονομικών στους 163 νεοεκλεγέντες βουλευτές και γερουσιαστές του κόμματος. Στις προτάσεις του Κινήματος περιλαμβάνεται η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος κάνει για μια ακόμη φορά αισθητή την παρουσία του στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς ο σημερινός εμπνευστής του Μπέπε Γκρίλο ήταν ένας από τους συμβούλους του Γιώργου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πολλούς πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, προσωπικός φίλος και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, βρισκόταν πίσω από τις κρισιμότερες διαπραγματεύσεις της χώρας όταν ξέσπασε η κρίση. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Στίγκλιτς ήταν αυτός που καθοδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου για το πώς θα διαπραγματευτεί.

Ο Τζόζεφ Στίγκλιτζ είναι ένας από τους πλέον διάσημους, κυρίως όμως από τους πλέον αμφιλεγόμενους Αμερικανούς οικονομολόγους και φυσικά ήταν αυτός που έπεισε τον πρώην πρωθυπουργό πως «θα μπορούσε το ΔΝΤ να μας παράσχει προστασία έναντι των κερδοσκοπικών πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα».
Κλείσιμο

Ο Αμερικανός οικονομολόγος με προυπηρεσία στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν έλαβε το Βραβείο Νομπέλ για την Οικονομία, είχε αποκαλύψει στο δημοσιογράφο Γκρεγκ Πάλαστ της εφημερίδας Observer πώς γεμίζουν σήμερα οι σύγχρονες φυλακές του χρέους με ολόκληρους λαούς. «Αναλύουμε ξεχωριστά την οικονομία κάθε χρεωμένης χώρας», έλεγε τότε ο Στίγκλιτς.

Το «σενάριο Αργεντινής» ήταν πάντα προσφιλές στον Στίγκλιτς αφού από τις αρχές του 2010 υποστήριζε πως: «Η Αργεντινή αποτελεί ένα καλό παράδειγμα. Αφού υποτίμησε το νόμισμά της και αναδιάρθρωσε το χρέος της, πλήρωσε ένα υψηλό τίμημα. Γνώρισε, όμως, στη συνέχεια έξι χρόνια ανάπτυξης, που της επέτρεψαν να μειώσει το ποσοστό της φτώχειας από 40% σε 13%. Η ανεργία της είναι σήμερα μικρότερη από εκείνη που γνωρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να μην λύθηκαν όλα τα προβλήματά της, αλλά η κατάσταση είναι σήμερα αντικειμενικά καλύτερη από ό,τι πριν. Βγαίνοντας από το ευρώ και αναδιαρθρώνοντας το χρέος τους, η Ελλάδα και η Ισπανία θα ανακτούσαν την ανταγωνιστικότητά τους. Δεν θα είχαν, βέβαια, πλέον πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές, αλλά αυτό συμβαίνει ήδη με την Ελλάδα. Αυτό που τους συμβαίνει σήμερα είναι η χειρότερη δυνατή τιμωρία…».

Το πέρασμα του Γιόζεφ Στίγκλιτς από την ελληνική σκηνή συνοδεύτηκε και από πολλά ερωτηματικά που αφορούσαν στο κόστος των υπηρεσιών που προσέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου καθώς το θέμα έφτασε μέχρι την Βουλή από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να μάθουν την αμοιβή του νομπελίστα οικονομολόγου για τις συμβουλές που προσέφερε στον πρωθυπουργό.







Σήμερα ο Γιόζεφ Στίγκλιτς εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τον Ιταλό που “τρομοκρατεί” το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης