Βενιζέλος: Το 2011 είπαμε όχι σε βελούδινη έξοδο από το ευρώ

Βενιζέλος: Το 2011 είπαμε όχι σε βελούδινη έξοδο από το ευρώ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα ευθύνης σε μια συνισταμένη που κουβαλάει τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- Πρότεινε στη ΔΗΜΑΡ κοινή κάθοδο στις εκλογές - Εκλεισε την ομιλία του απαγγέλοντας Σεφέρη

Βενιζέλος: Το 2011 είπαμε όχι σε βελούδινη έξοδο από το ευρώ
Με μια αποκάλυψη και μια πρόταση στη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές, ξεκίνησε το κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Το καλοκαίρι του 2011 η τρόικα πρότεινε την βελούδινη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε, «εξομολογήθηκε» ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία με την οποία ξεκίνησε το 9ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και απηύθυνε πρόταση σε κόμματα και Κινήσεις της Κεντροαριστεράς για κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι συνιστώσα ευθύνης σε μια συνισταμένη που κουβαλάει τη χώρα», αναφερόμενος στην συμμετοχή του κόμματός του στην τρικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το κόμμα του εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και αναφέρθηκε στα απόντα αλλά και στα «παρόντα» στελέχη του, από Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Γ. Γεννηματά. Στο χώρο του συνεδρίου αιωρούνται νοερά οι φυσιογνωμίες του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, του Γεωργίου Παπανδρέου, του Ανδρέα Παπανδρέου, της Μελίνας Μερκούρη, του Γιώργου Γεννηματάς, του Αντώνη Τρίτση και του Αναστάσιου Πεπονή, είπε ο κ. Βενιζέλος θέλοντας να καταδείξει τη συνέχεια της δημοκρατικής παράταξης.

Με διάθεση κομματικής αυτοκριτικής μίλησε για αδιανόητα φαινόμενα διαφθοράς, συντεχνιασμούς, πελατειακές σχέσεις που δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το ΠΑΣΟΚ  και λαϊκίστικη αντίληψη περί πολιτικής. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η μεταπολίτευση είναι η καλύτερη ιστορική περίοδος, αλλά ήταν ταυτόχρονα μια αμέριμνη περίοδος.  Για εκείνη την περίοδο είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να δηλώσει υπερήφανο για τις μεγάλες κατακτήσεις και ανέφερε την αποκατάσταση εισοδηματικών αδικιών, το ΕΣΥ, το κίνημα νέας γενιάς, τη μέριμνα για τον αγρότη και τη μικρομεσαία επιχείρηση.

Κλείσιμο
Αφήνοντας αιχμές κατά του προκατόχου του κ. Γιώργου Παπανδρέου σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε και την καλή και κακή όψη και ότι κατά την περίοδο 2004 έως 2009 το κακό ΠΑΣΟΚ κλωνοποιήθηκε.

Σε σχέση με το ευρωπαϊκό περιβάλλον υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση κάνει πάντα ένα μετέωρο βήμα, θεσμικό και δημοκρατικό έλλειμμα, ωστόσο, παράλληλα, η Ελλάδα μετά την ένταξη στην ΟΝΕ χαλάρωσε με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε στρατηγικό κενό.

Για το 2009 είπε πως τέθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα με το συνήθη τρόπο, όχι μέσα από το πρίσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά υπήρξε έλλειψη της αίσθησης της κρίσης, όπως είπε. Το γεγονός αυτό δημιούργησε εξ αρχής σοβαρό πρόβλημα νομιμοποίησης, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι από το 2009 έπρεπε να διασφαλιστούν πολιτικές συναινέσεις.  Απαντώντας στο ερώτημα ποιος έφερε στην Ελλάδα το ΔΝΤ είπε ότι «η Γερμανία και οι ενάρετες δημοσιονομικά χώρες προφανώς έφεραν το ΔΝΤ στην καρδιά της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «έπρεπε και εμείς να κινηθούμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά». Χαρακτήρισε το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής «κολοβό» αφού δεν προέβλεπε «κούρεμα», το επιτόκιο ήταν αυξημένο και το πρόγραμμα είχε σύντομη διάρκεια. Επίσης επισήμανε ότι η κορυφαία λανθασμένη εκτίμηση ήταν ο κίνδυνος διαρροής των καταθέσεων.
Βελούδινη έξοδος από το ευρώ
Ο κ. Βενιζέλος μιλώντας για την περίοδο που βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «τότε δεχτήκαμε προτάσεις να γίνει η βελούδινη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ», φωτογραφίζοντας τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Βενιζέλος επίσης τόνισε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί μέτρα που τροφοδοτούσαν τυφλά την ύφεση και υποστήριξε ότι το «χαράτσι» της ΔΕΗ σταθεροποίησε την οικονομία.
Έμμεση πρόταση στη ΔΗΜΑΡ για κοινή κάθοδο στις εκλογές
Κάνοντας λόγο για την κυβέρνηση συνεργασίας υπογράμμισε ότι η προσχώρηση της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ μας δικαιώνει πολιτικά ιστορικά και ηθικά, στο μέτωπο της ευθύνης. Αποδείχτηκε, είπε, ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα και εύκολη λύση αναπτυξιακών μέσων, αντίθετα η απαγκίστωση από το μνημόνιο είναι μια πολύπλοκη ιστορία και θέλει κόπους και θυσίες. Συγκεκριμένα για τη συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συνιστώσα της, αλλά «είναι συνιστώσα ευθύνης σε μια συνισταμένη που κουβαλάει το βάρος της χώρας για να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση» και τόνισε ότι με την ΝΔ «συνεργαζόμαστε  με εντιμότητα, αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά». Σχολιάζοντας την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει σε διάλογο με όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, δήλωσε ότι τον εξέπληξε το γεγονός αυτό και πρόσθεσε ότι οι συνεργασίες είναι ανάγκη του έθνυς και τους τόπου.

Επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η «στρατηγική της εφόδου» που άσκησε στις τελευταίες εκλογές δεν πέτυχε.
Οι επτά αξίες του ΠΑΣΟΚ
Περιγράφοντας τη φυσιογνωμία του κόμματος, στάθηκε σε επτά αξίες, οι οποίες αντιστοιχούν στις επτά ακτίνες του ΠΑΣΟΚ: πατρίδα, δημοκρατία, ελευθερίες, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, ευρωπαϊκή πορεία, αειφορία.

Ζήτησε, επίσης, το νέο ΠαΣΟΚ να εξελιχθεί σε «άλλο κόμμα», θεσμικό, χωρίς ομαδοποιήσεις, παρέες και παλιούς μηχανισμούς, όχι κληρονομικό και αρχηγικό κόμμα, είπε.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στους εργαζόμενους στο δημόσιο, στους επιστήμονες, στους ανέργους, στους νέους, στους αγρότες, στους συνταξιούχους και στους επιχειρηματίες.

Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασιών των κομμάτων και των Κινήσεων στο χώρο τις Κεντροαριστεράς. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τις προαναφερόμενες αξίες το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην συγκρότηση της μεγάλης πλειοψηφικής Αριστεράς, πρότεινε συστράτευση με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα και κοινή κάθοδο στις εκλογές.

Πάντως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θεωρεί «τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ μέλος της Κεντροαριστεράς». Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όμως απευθύνεται στους ψηφοφόρους του και τους κάλεσε πίσω στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Σε ότι αφορά την επικοιροποίηση του δημοσιονομικού προγράμματος έθεσε πέντε προϋποθέσεις:

1 Εσωτερική απόφαση προς τους εταίρους: όχι νέα μέτρα, δεν τα αντέχει η κοινωνία

2 Εθνικό φορολογικό σύστημα, όχι ως τμήμα επιτακτικών μέτρων

3 Μέτρα κοινωνικής συνοχής

4 Σαφές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης

5 Καθαροί και λειτουργικοί κανόνες στο πολιτικό σύστημα
Βενιζέλος για τις απουσίες κορυφαίων στελεχών
Μιλώντας για την προσωπική του διαδρομή σημείωσε ότι στρατεύτηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1989, «όταν πολλοί εγκατέλειπαν το καράβι», όταν ο Ανδρεας Παπανδρέου βρισκόταν κατηγορούμενος στο ειδικό δικαστήριο. Υπογράμμισε ότι συνέβαλε στη νίκη του 2009 και ότι το 2011 ανέλαβε ιστορικά βάρη  ως υπουργός Οικονομικών.

«Υφίσταμαι την πρόκληση αντιφατικών συμπεριφορών από ανθρώπους με καταλυτική ευθύνη για την πορεία της παράταξης», σημείωσε. Επίσης στάθηκε στις «ηχηρές απουσίες», φωτογραφίζοντας μεταξύ άλλων των πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη. Για τους απόντες είπε ότι παρ’ ότι τιμήθηκαν από την παράταξη, κάνουν πλάγια βήματα εξόδου και ως εκ τούτου βρίσκονται στη διάθεση της κριτικής.

«Το δικό μου προσκλητήριο είναι προσκλητήριο ενότητας, ανανέωσης, αυτοπεποίθησης και αγώνα», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε την ομιλία του με ένα στίχο του Γιώργου Σεφέρη, τον οποίο αφιέρωσε στον ελληνικό λαό:

Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα
που ανοίγει τα επουράνια κι είν' όλα βολετά

Και ολοκληρώνοντας μίλησε για «Το θάμα της παράταξης και το θάμα του έθνους».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης