Δεν θα πωλούνται αλλά θα μισθώνονται οι δημόσιες νησίδες

Δεν θα πωλούνται αλλά θα μισθώνονται οι δημόσιες νησίδες

Ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση για την πώληση νησιών, με επαναδιατύπωση της τροπολογίας για την αξιοποίησή τους

Δεν θα πωλούνται αλλά θα μισθώνονται οι δημόσιες νησίδες
Σε επαναδιατύπωση της τροπολογίας για την αξιοποίηση των ελληνικών νησιών προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δημόσιες νησίδες δεν θα πωλούνται αλλά θα μισθώνονται, προκειμένου να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο και εθνικό συμφέρον της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι διατάξεις για την αξιοποίηση των νησιών περιλαμβάνονταν σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες. Όμως η κυβέρνηση επιθυμούσε να διασφαλίσει το εθνικό συμφέρον με αποτέλεσμα να φέρει την περασμένη εβδομάδα τροπολογία που εξηγούσε ότι για την πώλησή τους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων και τους υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Με την νέα «διόρθωση» ξεκαθαρίζει ότι τα δημόσια νησιά δεν πωλούνται.
Κλείσιμο

Νωρίτερα στην ολομέλεια υπήρξε έντονη κριτική για το προωθούμενο μέτρο από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έκανε λόγο για «ξεπούλημα». Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη τροπολογία.

Πάντως, μετά την επαναδιατύπωση που στην οποία προχώρησαν τα αρμόδια υπουργεία η τροπολογία έχει ως εξής: «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπράγματων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες αι σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, οπουδήποτε και αν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των Γενικών Επιτελείων.

Επί των δημοσίων νησίδων δεν μεταβιβάζεται η κυριότητά τους αλλά παρέχεται η δυνατότητα μίσθωσης, υπό τι ανωτέρω προϋποθέσεις. Με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ρυθμίζεται κάθε άλλο σχετικό με την έκδοση της ανωτέρω άδειας θέμα. Η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων συνεπάγεται την ακυρότητα της σχετικής δικαιοπραξίας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 174 ΑΚ».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης