«Δεν είδαμε, δεν ξέρουμε» κατέθεσαν οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου

«Δεν είδαμε, δεν ξέρουμε» κατέθεσαν οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου

Οι καταθέσεις τους στην ουσία επιβαρύνουν και άλλο τη θέση του πρώην υπουργού Οικονομικών

«Δεν είδαμε, δεν ξέρουμε» κατέθεσαν οι συνεργάτες του Παπακωνσταντίνου
Κανείς από τους συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δεν γνωρίζει κάτι για το αρχείο της λίστας Λαγκάρντ ούτε το πότε αυτό παραλήφθηκε από τις ελληνικές αρχές ούτε την περαιτέρω πορεία του, μέχρι να αποκαλυφθεί ότι η λίστα είναι αλλοιωμένη και να διαβιβαστεί εκ νέου από τη Γαλλία στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών!

Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι πληροφορίες ότι υποστηρίζουν συνεργάτες του πρώην υπουργού ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι οποίοι έχουν κληθεί να  καταθέσουν όλα όσα γνωρίζουν για την πορεία της λίστας.

Οι καταθέσεις τους στην ουσία επιβαρύνουν και άλλο τη θέση του πρώην υπουργού, αφού από αυτές φαίνεται να προκύπτει ότι εκείνος μόνος του διαχειρίστηκε το επίμαχο αρχείο που ήρθε στην Αθήνα από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και ομόλογο του κ. Παπακωνσταντίνου, Κριστίν Λαγκαρντ.

Ξέρουν πότε έγινε η αντιγραφή

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς γνωρίζουν το πότε ακριβώς έγινε η αντιγραφή της λίστας από το αρχικό cd που έφτασε από τη Γαλλία σε usb στικάκι, ενώ υπόνοιες εκφράζονται για ενδεχόμενη δεύτερη αντιγραφή του ηλεκτρονικού αρχείου -κάτι που, αν τυχόν έχει συμβεί, δεν γνωρίζουν ακόμη οι εισαγγελικές αρχές.

Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει  η αποκάλυψη που έκανε το protothema.gr ότι ειδικοί επιστήμονες, στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν κλήθηκαν ποτέ από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν το περιβόητο usb στικάκι.

Όπως ανέφεραν στο protothema.gr έγκυρες πηγές από την εν λόγω υπηρεσία, θα ήταν θέμα ωρών για τους ειδικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να λύσουν το «μυστήριο» της αφαίρεσης των τριών αρχείων με τα ονόματα των συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Με άλλα λόγια, οι ειδικοί θα μπορούσαν να δουν πως έγινε η αφαίρεση των ονομάτων (όχι η αντιγραφή της λίστας που ήδη γνωρίζουν οι εισαγγελείς) των τριών αρχείων.

Ωστόσο, κανένα από τα στελέχη της δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, αν και εκείνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αυτή τη δυνατότητα.

«Ανάλογα με την ποιότητα του usb (στικάκι) θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς αλλοιώθηκε η λίστα και πότε ακριβώς αφαιρέθηκαν τα ονόματα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας πως «ο εντοπισμός του χρόνου της αφαίρεσης των αρχείων από τη λίστα θα μπορούσε να εισφέρει σημαντικές πληροφορίες στην εν εξελίξει εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης».

Την Τετάρτη τα υπομνήματα των συγγενών

Εν τω μεταξύ, την υπερασπιστική τους γραμμή, που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίζεται στον ισχυρισμό ότι τα 1,222 εκατ. δολάρια στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία είναι χρήματα που προέρχονται από νόμιμες πηγές, ετοιμάζουν οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν την ερχόμενη Τετάρτη στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη τις γραπτές εξηγήσεις τους για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πρόκειται για την εξαδέλφη του πρώην υπουργού Οικονομικών στον οποίο χρεώνεται και η αφαίρεση των ονομάτων τους από την λίστα, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το σύζυγό της Συμεών Σικιαρίδη και το σύζυγο της άλλης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωσταντίνου, Μαρίνας Παπαπακωνσταντίνου, Ανδρέα Ρωσσώνη.

Και οι τρεις θεωρούνται εν δυνάμει κατηγορούμενοι για το απίστευτο σκάνδαλο της αλλοίωσης της λίστας και καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος.

Ειδικότερα, τα αδικήματα που τους καταλογίζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ότι μπορεί και να έχουν τελέσει είναι: ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ' επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.

Πρέπει εδώ να επισημανθεί πως αν τελικά από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστωθεί τυχόν φοροδιαφυγή κάτω των 150.000 ευρώ, τότε το αδίκημα που μπορεί να καταλογιστεί για φοροδιαφυγή είναι σε βαθμό πλημμελήματος.

Τι μέλλει γενέσθαι με την έρευνα

Από τα όσα θα υποστηρίξουν στα υπομνήματά τους και από τα στοιχεία που θα καταθέσουν (φορολογικές δηλώσεις, κ.ά) προκειμένου να αναστρέψουν τις εις βάρος τους υπόνοιες των οικονομικών εισαγγελέων, θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω ποινική τους αντιμετώπιση.

Αν δηλαδή τα αδικήματα που τους καταλογίζουν ότι μπορεί να τέλεσαν θα «σταθούν» και στη συνέχεια των ερευνών ή αν κάποια από αυτά θα καταπέσουν.

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος του ΣΔΟΕ για το λογαριασμό των 1,222 εκατ. δολαρίων με δικαιούχους τους τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου και δεν υπάρχει σχετικό πόρισμα.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τρεις εν δυνάμει κατηγορούμενοι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου -που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και νέα προθεσμία από τους οικονομικούς εισαγγελείς- θα υποστηρίξουν ότι τα χρήματα αυτά είναι νόμιμα και αποτελούν εισοδήματα από εργασία.

Από τις κατηγορίες που τελικά θα «αντέξουν» κατά τη διάρκεια των ερευνών θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η περαιτέρω ποινική αντιμετώπιση του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης