Αντώνης Σαμαράς: Άλμα στο μέλλον το 2013

Αντώνης Σαμαράς: Άλμα στο μέλλον το 2013

Απαραίτητη η ενότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, εκτός κάδρου της λίστας Λαγκάρντ ο κ. Βενιζέλος

Αντώνης Σαμαράς: Άλμα στο μέλλον το 2013
Έχοντας σαν βάση την επίτευξη του πρώτου στόχου που είχε βάλει, την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και την εκταμίευση της δόσης που δίνει ρευστότητα στην οικονομία ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία και να δημιουργήσει αισιοδοξία ότι το 2013 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης, η χρονιά που «η χώρα θα κάνει το άλμα στο μέλλον».

Ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη για όλους, αντιμετώπιση της διάχυτης ανομίας, αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και της ΑΟΖ είναι η στόχοι που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τους τομείς στους οποίους θα γίνουν επενδύσεις: «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες: Τουρισμό, Πολιτισμό, Ναυτιλία, Αγροτικά προϊόντα ποιότητας, Μεταποίηση, Ενέργεια. Αν έχει και σταθερότητα, θα έλθουν και οι επενδύσεις! Θα μπει μπροστά η Οικοδομή. Θα ξανά-έλθουν οι θέσεις εργασίας».

Ειδική αναγορά έκανε στην αποκατάσταση των αδικιών: «έχουμε δεσμευτεί να αποκαταστήσουμε τις αδικίες αυτές. Και θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας! Με προτεραιότητα στις χαμηλές συντάξεις, στα επιδόματα που καταργήθηκαν για τους πιο αδύνατους και στη φορολογία – ιδιαίτερα στον ΦΠΑ – που παραμένει πολύ υψηλή».

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση «στο βασικό στοίχημα» από το οποίο θα κριθεί η προσπάθειά του που είναι οι επενδύσεις τις οποίες όπως είπε θα τις αναζητήσεις παντού, από ξένους επενδυτές και από έλληνες επιχειρηματίες.
Κλείσιμο

Ο κ. Σαμαράς θέλει να εξασφαλίσει μία περίοδο κοινωνικής γαλήνης που θα του επιτρέψει να προσελκύσεις επενδύσεις από έλληνες και ξένους επιχειρηματίες ώστε να μπορεί να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα στην κοινωνία και να ανανεώσει την ανοχή της απέναντι στην κυβέρνησή του. Αναζητά θετικές ειδήσεις που θα λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στην διαφαινόμενη λόγω της επιβολής των νέων μέτρων επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος. Σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση αποτελεί η πολιτική ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού στην οποία έκανε ιδιαίτερη μνεία ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο «διάγγελμά του».
«Τρία κόμματα με διαφορετική ιστορία, με διαφορετικές καταβολές, βάζουν τη σωτηρία της χώρας πάνω απ’ όλα . Πριν έξι μήνες, λίγοι έδιναν πιθανότητες επιτυχίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Τώρα η ενότητα είναι πραγματικότητα, βρήκε το βηματισμό της και μετρά τις πρώτες επιτυχίες της».

Ο πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ μεταθέτει και τον ανασχηματισμό για αργότερα καθώς λέει ότι προέχει η κυβερνητική συνοχή και αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τις συχνές επισκέψεις στα υπουργεία και την προσωπική εποπτεία στο έργο των υπουργών αναμένεται ότι θα βελτιωθεί η επικοινωνία και η συνεννόηση μεταξύ των τριών αρχηγών. Θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας και θα αποκτήσει ορίζοντα τετραετίας αφού άλλωστε και οι τρεις αρχηγοί συνειδητοποιούν ότι μόνο εφόσον η πολιτική τους αποδώσει και γι αυτό χρειάζεται χρόνος έχουν πιθανότητες πολιτικής επιβίωσης. Στο πλαίσιο αυτό παγώνουν και οι σχεδιασμοί για νέο ευρωπαϊκό κόμμα χωρίς να εγκαταλείπονται οριστικά.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ο χειρισμός που προκρίθηκε για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τις μεταξύ τους επικοινωνίες ο κ. Φώτης Κουβέλης πρότεινε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου με την οποία συμφώνησαν οι δύο άλλοι αρχηγοί και κατατέθηκε επισήμως η πρόταση.

Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα καταθέσει πρόταση και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα ζητά διενέργεια έρευνας και για τις ευθύνες του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου που υπήρξε διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου και κρατούσε αναξιοποίητη την λίστα για αρκετούς μήνες στο συρτάρι του. Αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τί θα γίνει στην σχετική ψηφοφορία στην Βουλή οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μείνει εκτός του κάδρου ο κ. Βενιζέλος αφού σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί.

Το επιχείρημα που ήδη έχει αρχίσει και διαχέεται προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης είναι ότι «μπορεί να υπήρξε κακός χειρισμός από την πλευρά του κ. Βενιζέλου αλλά προέχει η σταθερότητα της κυβέρνησης που αποτελεί προυπόθεση για την σωτηρία της χώρας» και αφήνεται να εννοηθεί ότι δύσκολα οι βουλευτές θα έπαιρναν μία απόφαση που να προκαλέσει πολιτική αστάθεια και να γυρίσει την χώρα πίσω στην αφετηρία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης