Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης ο Σαμαράς

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης ο Σαμαράς

Να  προλάβει την 12η Νοεμβρίου και  να αποκλείσει κίνδυνο ατυχήματος επιχειρεί ο πρωθυπουργός

Στην τελική ευθεία για την εκταμίευση της δόσης ο Σαμαράς
Στην τελική ευθεία έχει μπει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εντείνοντας τις προσπάθειες ώστε αφενός να οριστικοποιήσει την συμφωνία με την Τρόικα και αφετέρου να αποφύγει ατύχημα στο εσωτερικό ή το εξωτερικό της χώρας.

Έχοντας το θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής «τρέχει» ο κ. Σαμαράς προκειμένου να εξασφαλίσει την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ μέχρι τις 12 Νοεμβρίου που θα συνεδριάσει το Γιουρογκρούπ.

Μέχρι τότε πρέπει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες να έλθει σε συμβιβασμό με την Τρόικα για τα διαρθρωτικά στα οποία περιλαμβάνεται και το αγκάθι του εργασιακού αφού το δημοσιονομικό πακέτο έχει κλείσει. Αυτό ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι είναι κοντά σε συμφωνία με την τρόικα αλλά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως στις 29 Οκτωβρίου θα συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες του Γιουρογουόρκινγκ γκρουπ που θα εξετάσουν τα δεδομένα.
Κλείσιμο

Μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα πρέπει να έλθει προς ψήφιση στην Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων παράλληλα με τον προϋπολογισμό του 2013. Μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει επίσης να έχει συντάξει η Τρόικα την έκθεσή της που να είναι θετική και για την επαναφορά του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας αλλά και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο σημείο αυτό κρύβεται ο κίνδυνος το ΔΝΤ να επιμείνει στην άποψή του ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς νέο κούρεμα, μία προοπτική για την οποία η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη αφού θα χρειαστεί αναθεώρηση της συνολικής πολιτικής που ακολουθείται και νέα χρηματοδότηση.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν  είναι αντίθετη στην συζήτηση για  νέο κούρεμα αλλά αφού πρώτα εκταμιευθούν οι δόσεις που εκκρεμούν μέχρι  το τέλος του χρόνου και που  ανέρχονται συνολικά στα 43 δις ευρώ. Επίσης όπως λένε οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να ανοίξει τέτοιο θέμα, η χώρα πρέπει να πάρει τα χρήματα του δανείου και να αποφύγει την καθυστέρηση που θα την βάλλει στο ίδιο κάδρο με την Ισπανία. Αλλαγή τακτικής υπάρχει και στο ζήτημα της επιμήκυνσης. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα τεθεί είτε από το ΔΝΤ είτε από τις Βρυξέλλες σε δεύτερη φάση.

Εσωτερικό ατύχημα
Ο κίνδυνος ατυχήματος στο  εσωτερικό είναι είτε να μην κλείσει  η συμφωνία με την Τρόικα λόγω διαφωνίας  των δύο άλλων αρχηγών που έχει όμως απομακρυνθεί είτε να σημειωθούν σημαντικές απώλειες κατά την ψηφοφορία των μέτρων. Ο κ. Σαμαράς αντέδρασε αμέσως και διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον βουλευτή κ. Νίκο Σταυρογιάννη ο οποίος έβαλε θέμα συνείδησης και προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα. Παρόμοια θα πράξει και με όποιον άλλο βουλευτή δημοσιοποιήσει τις αντιρρήσεις του. Υπάρχει όμως πάντα η προειδοποίηση του κ. Νικήτα Κακλαμάνη ότι πρώτα θα δει συνολικά το πακέτο των μέτρων και μετά θα αποφασίσει. Στην άποψη αυτή συντάσσονται κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ. Φυσικά θα υπάρξουν διαρροές και από την ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως και από το ΠΑΣΟΚ.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν  φοβάται ότι δεν θα συμπληρωθεί  η πλειοψηφία των 151 βουλευτών ωστόσο αν είναι πολλές οι διαρροές θα υπονομευθεί  η επόμενη ημέρα της εφαρμογής των μέτρων που δεν θα είναι καθόλου εύκολη αφού η σκληρότητα των μέτρων θα επιφέρει πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς εξετάζει πιθανές πολιτικές πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση μίας ευρύτερης συμμαχίας αποκλείοντας πάντως την ίδρυση νέου κόμματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης