Στην εισαγγελέα Παπανδρέου ο φάκελος της υπόθεσης αγοραπωλησίας ακινήτων

Στην εισαγγελέα Παπανδρέου ο φάκελος της υπόθεσης αγοραπωλησίας ακινήτων

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται ονόματα 32 υπουργών εν ενεργεία και πρώην, νυν και πρώην βουλευτών και γενικών γραμματέων...

Στην εισαγγελέα Παπανδρέου ο φάκελος της υπόθεσης αγοραπωλησίας ακινήτων
Γνωστή υπόθεση αποτελεί για τη Δικαιοσύνη η περιβόητη λίστα του ΣΔΟΕ με τα ονόματα 32 πολιτικών προσώπων που ελέγχονται για ύποπτο πλουτισμό.

Αυτό ανέφεραν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, σε δήλωσή τους, μετά το πέρας της σύσκεψης που είχαν τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο με τον αντεισαγγελέα κ. Νίκο Παντελή υπό τον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ιωάννη Τέντε.

Μετά τη δήλωση αυτή φαίνεται πως πέφτουν οι τόνοι στην συγκεκριμένη υπόθεση που είχε προκαλέσει την παρέμβαση του κ. Παντελή, ο οποίος είχε ζητήσει και στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη τη διενέργεια σχετικής έρευνας.

Αντικείμενο της σύσκεψης, ήταν η εξέταση της λίστας - την οποία έφερε στο φως το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» - αλλά και των δεδομένων που υπάρχουν προκειμένου να ελεγχθεί εάν σε βάρος κάποιων από τους 32 έχουν δρομολογηθεί ήδη ποινικές διαδικασίες.

Καταρχήν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποσαφηνίστηκε πως στην λίστα περιλαμβάνονται τελικώς ονόματα 32 υπουργών εν ενεργεία και πρώην, νυν και πρώην βουλευτών και γενικών γραμματέων όχι όμως ονόματα προσώπων που προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τη δήλωση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση, είτε κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών από διάφορες εισαγγελίες της χώρας, είτε κατόπιν δικών τους παραγγελιών τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, κάποιες από τις υποθέσεις αυτές ερευνώνται και με αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ. Οι έρευνες, σύμφωνα με τους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, σκοπό έχουν να εξακριβώσουν την βασιμότητα των καταγγελιών και μηνυτήριων αναφορών σε βάρος των συγκεκριμένων προσώπων ενώ κάθε δικογραφία που κλείνει διαβιβάζεται στους ίδιους, προκειμένου να αποφανθούν για τα περαιτέρω.
 
Καλούνται ως μάρτυρες για τις καταγγελίες  - «φωτιά
»

Την ίδια ώρα, στη Δικαιοσύνη μεταφέρεται η υπόθεση της επιχειρηματικής αντιδικίας -που αποκάλυψε η εφημερίδα «Real News» - και στην οποία εμπεριέχεται κατάθεση που εμπλέκει τους κ.κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη σε ξέπλυμα μάυρου χρήματος ύψους 10,3 δισ. ευρώ.

Καταρχήν, η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου αναλαμβάνει πλέον τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία από το 2010 βρίσκονταν στο ΣΔΟΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Παπανδρέου ήταν εκείνη που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία προς διερεύνηση στο ΣΔΟΕ. Η εισαγγελέας εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καλέσει ως μάρτυρες τον κτηματομεσίτη Ιωάννη Λιβανό και τον επιχειρηματία Γ.  Ζωγραφάκη προκειμένου να δώσουν διευκρινίσεις για τα όσα ανέφεραν περί διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος. Ζητούμενο είναι να προσκομιστούν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τον βάσιμο των καταγγελιών τους.

Η επίσκεψη Μεϊμαράκη στον Τέντε


Για το θέμα αυτό, άλλωστε, ο κ.Μεϊμαράκης επισκέφθηκε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε επίσπευση της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης. Η συνάντηση διήρκησε περίπου δέκα λεπτά της ώρας και κατά πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης φανερά εκνευρισμένος ανέφερε στον κ. Τέντε πως η επίσπευση της έρευνας και η πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στην οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμπλέκονται και τα ονόματα των Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη, είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Ο ίδιος φέρεται να έκανε λόγο για επιλεκτικές διαρροές την ώρα μάλιστα που η Βουλή καλείται να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου συμφώνησε στην ανάγκη για ταχεία διελεύκανση και γνωστοποίησε στον κ. Μεϊμαράκη πως ήδη της υπόθεσης έχει επιληφθεί η εισαγγελέας κυρία Παπανδρέου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση πάντως, κατά πληροφορίες, δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να παρουσιάζει ιδιαίτερο ποινικό ενδιαφέρον, δηλαδή να προκύπτουν από την έρευνα του ΣΔΟΕ στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν κάποια κατηγορία.
 
Με μηνύσεις απάντησαν οι κ.κ. Λιάπης και Βουλγαράκης, οι οποίοι έχουν αρνηθεί κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ειδικότερα, ο κ. Λιάπης υπέβαλλε μήνυση στο Αστυνομικό Χαλανδρίου ενώ ο κ. Βουλγαράκης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μήνυση κατά του Ιωσήφ Λιβανού, του Γεωργίου Ζωγραφάκη, του Ιωάννη Καρούζου αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης