LIVE

Κορωνοϊός

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Κ. Μενουδάκος

Νέος πρόεδρος του ΣτΕ ο Κ. Μενουδάκος

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τοποθετήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο

Νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τοποθετήθηκε ο κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο οποίος διαδέχεται τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, που είχε διατελέσει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Η τοποθέτηση του κ. Μενουδάκου στη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφασίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο υιοθετώντας τις σχετικές εισηγήσεις του κ. Ρουπακιώτη προχώρησε στην προαγωγή στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου των αρεοπαγιτών κ.  Σπυρίδωνα Ζιάκα, Χαράλαμπου Δημάδη, Βασίλειου Λυκούδη και Γεωργίου Γιαννούλη. Ακόμη, στη θέση της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου τοποθετήθηκε η κ. Γαρυφαλλιά Καλαμπαλίκη.

«Θεωρώ εξαιρετική τιμή την επιλογή μου ως προέδρου του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας και, συγχρόνως, αισθάνομαι βαριές τις ευθύνες της θέσης αυτής» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μενουδάκος και προσθέτει: «Αναλαμβάνω τα καθήκοντά μου σε μια δύσκολη περίοδο για τη δικαιοσύνη και ιδιαίτερα για τη διοικητική δικαιοσύνη, όπως, άλλωστε, για τις άλλες κρατικές εξουσίες, τη νομοθετική και την εκτελεστική. Η αντιπαράθεση του δημόσιου συμφέροντος και των ατομικών δικαιωμάτων εμφανίζεται με ιδιαίτερη οξύτητα και η εξεύρεση της ορθής τομής, που αποτελεί την πεμπτουσία της διοικητικής δικαιοσύνης, απαιτεί επίπονη προσπάθεια, μετριοπάθεια και σωφροσύνη».

Ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περιόδου και δεσμεύεται ότι προσωπικά θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της διοικητικής δικαιοσύνης.

Οι προαγωγές στη κορυφή της πυραμίδας της Δικαιοσύνης έγιναν χωρίς να υπάρξουν αυτή τη φορά «βουτιές» στην επετηρίδα αρχαιότητας των δικαστικών λειτουργών.  «Έτσι αποδείξαμε», τόνισε ο κ. Ρουπακιώτης, «ότι εμπράκτως σεβόμαστε την εσωτερική αυτονομία της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε δε ότι και οι δικαστές θα συνεχίσουν με υψηλότερο αίσθημα ευθύνης την προσφορά των υπηρεσιών τους στην κοινωνία».


Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ
Γεννημένος το 1946 στην Αθήνα ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris 2 και άσκηση στο Conseil d’ Etat (με εκπαιδευτική άδεια την περίοδο  1979-1980).

Ο κ. Μενουδάκος διορίστηκε στο ΣτΕ ως εισηγητής το 1972. Προήχθη σε πάρεδρο το 1979, σε σύμβουλο το 1991 και στο βαθμό του αντιπροέδρου το 2001. Από το 2003 ήταν πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ. Διετέλεσε διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1994-1996) καθώς και  γενικός διευθυντής σπουδών της Εθνικής Σχολής Δικαστών (1996-1999). Ακόμη ήταν προϊστάμενος του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης το διάστημα 1998-2001 και από το 2003 είναι πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (Κ.Ε.Κ.) από το 2003 έως σήμερα.

Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος ή μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών από το 1983, πρόεδρος του σωματείου «Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες» κατά την περίοδο 1998-2007 και πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας» από το 2008 έως σήμερα.

Συμμετείχε με την ιδιότητα του ομιλητή ή του συντονιστή σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει γράψει μελέτες και άρθρα (σε νομικά κυρίως περιοδικά και επιστημονικές συλλογές) με  θέματα συνταγματικού  και περιβαλλοντικού δικαίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.


 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης