Γιούνκερ: «Συνεχίστε την εξυγίανση, για να σας δώσουμε την επόμενη δόση»

Γιούνκερ: «Συνεχίστε την εξυγίανση, για να σας δώσουμε την επόμενη δόση»

«Είμαι σθεναρά αντίθετος στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» - «Θα ήταν κίνδυνος για όλη την ευρωζώνη»

Γιούνκερ: «Συνεχίστε την εξυγίανση, για να σας δώσουμε την επόμενη δόση»
Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση  που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και ζήτησε να σταματήσουν οι σχετικές δηλώσεις ξένων αξιωματούχων.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν στην ανάγκη να εφαρμοστεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.

Στη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά  και συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συζητήθηκε το σύνολο των  εξελίξεων στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρωζώνη, τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους, αλλά και οι συνθήκες γεωστρατηγικής σταθερότητας, με δεδομένη την έκρυθμη κατάσταση στην Συρία.

Κλείσιμο
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Eurogroup ότι “τους τελευταίους δύο μήνες άλλαξαν πολλά στη χώρα και στο μέλλον θα αλλάξουν ακόμη περισσότερα. Έχουμε διευρύνει την ατζέντα των αποκρατικοποιήσεων, έχουμε επισπεύσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κλείσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Επίσης, ενημέρωσαμε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε στο συνομιλητή του ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η στήριξη της πολιτικής από τα τρία κόμματα. “Η Ελλάδα αλλαζει σελίδα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Θα υλοποιήσουμε όλους τους στόχους για να βγει η χώρα από την κρίση, ωστόσο ζητάμε να μπουμε σε φάση ανάπτυξης, γιατί με τη συνεχή ύφεση και την τεράστια ανεργία η οικονομία δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί. Δίνουμε έμφαση στη ρευστότητα και αναζητούμε τρόπους για να τονωθεί η οικονομία και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο ελληνικός λαός ζήτησε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαική Ένωση και οι θυσίες του να πιάσουν τόπο”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε εκείνους εντός και εκτός χώρας που ποντάρουν στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και σημείωσε ότι “θα τους διαψεύσουμε με έργα και όχι με λόγια”. Έκλεισε, λέγοντας ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας και θα αλλάξει και η ψυχολογία στις διεθνείς αγορές.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ στις δικές του δηλώσεις αναγνώρισε τις προσπάθειες που  έχει κάνει η χώρα για να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους.

Απευθύνθηκε στους εκτός Ελλάδας επικριτές, λέγοντας ότι “η χώρα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση των οικονομικών της, αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Η Ελλάδα μετά από δύο χρόνια αντιμετωπίζει κρίση αξιοπιστίας”.

Είπε ότι  η πρώτη προτεραιότητα της χώρας είναι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών γιατί από αυτό εξαρτάται η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι “με μία σοβαρή πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων η χώρα μπορεί να υπολογίζει στην καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου και πρόσθεσε ότι “είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να παραλάβει το επόμενο πακέτο”.

Εξήγησε όμως ότι τόσο η επόμενη δόση όσο και η επιμήκυνση θα εξαρτηθεί από την έκθεση της Τρόικας και από τις εκτιμήσεις της. “Τα πάντα θα εξαρτηθούν απο την έκθεση της Τρόικας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: “Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, είναι η τελευταία ευκαιρία”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “δεν υποστηρίζω ένα τρίτο μνημόνιο, η Τρόικα θα εξετάσει τον τρόπο για να εφαρμοστεί πλήρως το δεύτερο πρόγραμμα, ωστόσο δεν θέλω να πω ότι στους επόμενους έξι μήνες δεν θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα”.

Αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στη δική του εισήγηση για την επιμήκυνση, την οποία συζήτησε και με την κυρία Μέρκελ.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ακόμη ότι τα μέτρα που θα πάρει η χώρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα  και ισχυρά, αναγνώρισε ότι “οι  χαμηλόμισθοι έχουν υποφέρει και  δεν θα πρέπει να τους επιβληθούν νέα βάρη αλλά να συμβάλλουν περισσότερο άλλες κοινωνικές ομάδες”.

Επίσης, επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλάγες, σημείωσε πάντως ότι έχουν γίνει πολλά, όπως στην αγορά εργασίας. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να απελευθερωθεί πλήρως η αγορά των επαγγελμάτων παρότι υπάρχουν αντιδράσεις από ισχυρά λόμπι.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις αποκρατικοποιήσεις και έστειλε και μήνυμα στους επικριτές της  χώρας: “Η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες, καθώς οι φήμες για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα”.

Ξεκαθάρισε ότι “η έξοδος δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα", ενώ θα υπάρχουν και τεράστιες επιπτώσεις στην Ευρώπη. Αν σταματήσουν να μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θα βοηθήσουν και στις αποκρατικοποιήσεις”.

Έκλεισε, λέγοντας ότι  “δεν ήλθα για να δώσω μαθήματα στην κυβέρνηση και βρίσκομαι στο πλευρό της Ελλάδας”.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιούνκερ ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στη συνέχεια παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός και όπου θα συνεχισθεί η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση.

Στο δείπνο εκτός από τον πρωθυπουργό είναι από ελληνικής πλευράς ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας, καθώς και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο σύμβουλος για τα οικονομικά κ. Γιάννης Μουρμούρας και ο βουλευτής κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.




Video Platform Video Management Video Solutions Video Player
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης