WSJ: Η Ελλάδα το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ

WSJ: Η Ελλάδα το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα διακινδυνεύσει την επιβίωση της ευρωζώνης ή της κυβέρνησής της

Αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, φόρος στις γονικές παροχές
WSJ: Η Ελλάδα το μεγάλο δίλημμα της Μέρκελ
Ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα της καριέρας της θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καθώς θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα διακινδυνεύσει την επιβίωση της ευρωζώνης ή της κυβέρνησής της,

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal την Τετάρτη, έπειτα από ένα ήρεμο καλοκαίρι, η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της Γερμανίδας καγκελαρίου, επιστρέφει.

Κλείσιμο
Όπως επισημαίνει, στην ιστοσελίδα της η WSJ, η ελληνική κυβέρνηση, που μάχεται υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων, ενδέχεται να χρειαστεί νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Αν η Αθήνα δεν λάβει τα χρήματα, ίσως αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, κάτι που θα επιδείνωνε την ήδη αδύναμη εμπιστοσύνη των αγορών στις υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Πάντως, οι εταίροι της Μέρκελ στην κυβέρνηση συνασπισμού είναι αντίθετοι στην ιδέα περαιτέρω οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, απειλώντας μέχρι και πως θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση αφήνοντας την Γερμανίδας καγκελαρίου χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

«Είναι ένα από τα πιο σκληρά διλλήματα που έχει αντιμετωπίσει η Μέρκελ» είπε ένας εκ των συμβούλων της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα βοηθήσουν το Βερολίνο να καθορίσει την πορεία του.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι από την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη το 2009, η Μέρκελ έχει κατηγορηθεί πως προσπαθεί συνεχώς να κερδίσει χρόνο, αναβάλλοντας τις δύσκολες αποφάσεις για την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, η κρισιμότητα της ελληνικής κατάστασης, την πιέζει.

«Η Αθήνα μπορεί να ξεμείνει από χρήματα μέχρι τον Οκτώβριο, εκτός και αν οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης» υπογραμμίζει η WSJ.

Πάντως, Γερμανοί αξιωματούχοι, υποστηρίζουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θα καταλήξει σε κάποια απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως τόνισαν, η κ. Μέρκελ βρίσκεται εν αναμονή δύο σημαντικών εξελίξεων: Την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης που θα ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου και την έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμά, η Γαλλία είναι πρόθυμη να διατηρήσει ανέπαφη την ευρωζώνη, αλλά, σύμβουλοι του Γάλλου προέδρου υποστηρίζουν ότι η μοίρα της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας.
 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης