Τελευταίο όπλο του κ. Καραμανλή ο προϋπολογισμός
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ύφεση στο κοινωνικό μέτωπο και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Αν και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή πριν από την ψήφιση του προυπολογισμού (στον οποίο προσέδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης) κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους είναι αμφίβολο αν πέτυχε να ανατάξει την κακή ψυχολογία στο εσωτερικό της κοινοβουλ
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων έχει εναποθέσει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει ύφεση στο κοινωνικό μέτωπο και να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Αν και η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην Βουλή πριν από την ψήφιση του προυπολογισμού (στον οποίο προσέδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης) κινήθηκε σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους είναι αμφίβολο αν πέτυχε να ανατάξει την κακή ψυχολογία στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Η αίσθηση που επικράτησε ήταν ότι «ο κ. Καραμανλής διακατέχεται από νευρικότητα». Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να πολώσει το πολιτικό κλίμα και να συσπειρώσει το κόμμα του με επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ και στον αρχηγό του κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Όλοι πλέον περιμένουν τον ανασχηματισμό που όμως τοποθετείται για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παρότι όμως ο ανασχηματισμός είναι η μόνη πολιτική κίνηση που έχει στο οπλοστάσιό του ο κ. Καραμανλής είναι εκ των προτέρων υπονομευμένος. Αν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου λένε ότι «ο ανασχηματισμός θα γίνει από μηδενική βάση» τα περιθώρια κινήσεων του κ. Καραμανλή αντικειμενικά είναι περιορισμένα.
Κατ αρχήν οι κορυφαίοι του υπουργοί με δηλώσεις και διοχετευμένα δημοσιεύματα έχουν αμφισβητήσει την «αποκλειστική προνομία» του πρωθυπουργού και ακολούθως το αρχηγικό του κύρος. Οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Σουφλιάς αρνούνται να μετακινηθούν ενώ αντίθετα οι κ.κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρούν ότι «έχουν κλείσει τον κύκλο τους στα υπουργεία που έχουν». Ρολό ουσιαστικό στον πολιτικό σχεδιασμό και στην επικοινωνιακή πολιτική διεκδικεί ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης προκειμένου να αφήσει το υπουργείο Αμύνης. Ενώ το πιο δύσκολο που έχει να λύσει ο κ. Καραμανλής είναι το υπουργείο Οικονομίας μόνο ο κ. Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος να πάει κάτι όμως που σκοντάφτει στην κ. Μπακογιάννη. Και ενώ οι κορυφαίοι του δείχνουν απρόθυμοι ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτει καινούργια πρόσωπα για να «κλέψει την παράσταση». Αντίθετα η νέα γενιά των υφυπουργών που εμπιστεύθηκε μετά τις εκλογές δεν είναι καν γνωστή στην κοινωνία. Αν και ο κ. Καραμανλής θα ήθελε να δημιουργήσει εντύπωση ανοίγματος σε άλλους πολιτικούς χώρους με εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς είναι αμφίβολο αν υπάρχουν πρόσωπα με γενικότερη απήχηση που να δεχθούν. Παράλληλα από την επομένη του ανασχηματισμού ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες δυσαρεστημένων βουλευτών. Εκείνους που θα έχουν χάσει τα υπουργεία και τα υφυπουργεία και εκείνους που παρότι περιμένουν υπομονετικά δεν θα μπουν ξανά στην κυβέρνηση.
Επιπλέον ο κ. Καραμανλής με την επιλογή προσώπων θα πρέπει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πολιτικής σε καίριους τομείς όπως η οικονομία και ο κρατικός μηχανισμός. Εκτός από το ότι δεν διαθέτει τέτοια πρόσωπα με ευρύτερη απήχηση, προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει δείξει ότι διαθέτει σχέδιο για αλλαγή πλεύσης κατά τρόπο που να ικανοποιεί την κοινωνία που είναι ανάστατη από τα τελευταία γεγονότα και από τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr